StoryEditor

USA sú pár hodín od bankrotu. Svet sa bojí najhoršieho

16.10.2013, 11:50
Autor:
TASRTASRadpadp
Osud americkej fiškálnej krízy sa zdramatizoval. Kongres sa stále nedohodol a agentúra Fitch hrozí znížením ratingu.

Kongres musí schváliť zvýšenie dlhového stropu, ktorý je momentálne na úrovni 16,7 bilióna USD (12,29 bilióna eur), do dnešnej polnoci. Ak sa tak nestane, vláda bude mať následne k dispozícii len 30 miliárd USD. Krajina tak podľa Rozpočtového úradu Kongresu nebude schopná už v období medzi 22. a 31. októbrom splácať záväzky a zároveň si nebude môcť požičať. Krajine tak bude hroziť bankrot.

Republikánski lídri nedokázali nájsť vo vlastných radoch dostatočnú podporu pre návrh zákona o ukončení čiastočnej vládnej odstávky a zvýšení dlhového stropu krajiny. Americká vláda tak čelí hrozbe bezprecedentnej platobnej neschopnosti, ktorá by mohla prísť už vo štvrtok, keď sa očakáva rozšírenie dlhového stropu.

"Pevne dúfam, že sa to vyrieši. Nesmieme zlyhať, pretože by to nepoškodilo len našu vlastnú ekonomiku, ale ekonomiku celého sveta," uviedol pre spravodajskú stanicu CNN demokratický senátor Joe Manchin, ktorý je zástancom kompromisného riešenia.

Minister financií Jacob Lew považuje štvrtok za konečný termín, keď krajina dosiahne dlhový strop s 30 biliónmi dolárov k dispozícii. Znefunkčnenie činnosti početných vládnych inštitúcií, ku ktorému došlo 1. októbra, keď sa v USA začal fiškálny rok 2013/2014, bude pokračovať a federálna vláda by sa mohla dostať tento týždeň do platobnej neschopnosti. Krajina by tak po prvýkrát nebola schopná splácať svoje dlhy, varoval Medzinárodný menový fond.

Za problémy môže Obamov kontroverzný zákon

Podľa Ronalda Ižipa, analytika z TRIM Broker je zdrojom problémov Obamacare alebo zákon o dostupnej zdravotnej starostlivosti, ktorý je hlavným bodom celého prezidentovania Obamu. Republikáni tvrdia, že Američania tento zákon nechcú. Dlhodobé financovanie Obamacare je otázne a práve preto republikáni vyzývajú na rokovania.

"Keďže sa jedná o kľúčový Obamov zákon, prezident nemieni ustúpiť, a rokovať o čomkoľvek odmieta. Podobný tvrdý postoj majú republikáni, ktorí podľa Boenerovho pravidla zvýšia dlhový strop iba za predpokladu, že bude kompenzovaný znížením vládnych výdavkov na najbližších 10 rokov v rovnakom objeme. Tieto nekompromisné stanoviská naznačujú, že súčasná americká politická kríza sa môže zapísať do histórie väčšími písmenami ako by ktokoľvek chcel," uviedol pre HN Ronald Ižip.

Agentúra Fitch pohrozila USA znížením ratingu

Agentúra Fitch uviedla, že začala prehodnocovať rating USA, ktorý je aktuálne na úrovni AAA, z dôvodu jeho potenciálneho zníženia. Agentúra dodala, že prehodnocovanie známky úverovej dôveryhodnosti Spojených štátov dokončí v priebehu šiestich mesiacov.

"Predĺžené rokovania ohľadom zvýšenia dlhového stropu môžu podkopať dôveru v americký dolár ako najväčšej globálnej rezervnej meny, ako aj celkovú dôveru v Spojené štáty," dodala Fitch Ratings.

01 - Modified: 2005-07-25 08:44:15 - Feat.: 0 - Title: Zabitý Brazílčan bol nevinný
01 - Modified: 2024-03-07 06:43:47 - Feat.: - Title: Snemovňa Spojených štátov schválila prvý balík na zaistenie federálneho rozpočtu 02 - Modified: 2024-03-02 08:17:00 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden podpísal zákon na odvrátenie tzv. shutdownu 03 - Modified: 2024-03-01 06:29:48 - Feat.: - Title: Americký Kongres schválil dočasné opatrenie na odvrátenie shutdownu 04 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo v praxi znamená zastavenie financovania americkej vlády (analýza) 05 - Modified: 2024-01-05 10:16:34 - Feat.: - Title: Dosiahli Spojené štáty bod zlomu? Rekordné dlhy ohrozujú stabilitu Ameriky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:33