StoryEditor

Ropa padne k 20 dolárom, predpovedá Citi. Potom ju čaká raketový rast

10.02.2015, 12:56
Autor:
iDnes.cziDnes.cz


Ropa by do pár mesiacov mohla podľa predpovede analytikov americkej Citi klesnúť k hranici 20 dolárov za barel. Na konci roka už by však jej ceny mali byť opäť o polovicu vyššie ako teraz.

Veľký rozruch vyvolala v zámorí výhľadová správa analytického oddelenia americkej banky Citi. Tá ide totiž čiastočne proti prúdu súčasných predpovedí "už dosiahnutého dna" ceny ropy a naopak v blízkej dobe predpovedá jej pokles na viac ako desaťročné minimum. Konkrétne až na dvadsať dolárov za barel ropy typu WTI, ktorá sa teraz obchoduje za približne 52 dolárov.

Lacná ropa zdražuje ropu
Ako ale upozorňuje analytik spoločnosti BHS Jiří Zendulka, úvaha Citi nie je úplne v rozpore so súčasným väčšinovým názorom. Iba z neho vyvodzuje aj krátkodobé účinky. "Samotné vypichnutie sumy 20 dolárov za barel je potom pravdepodobne snaha upozorniť na seba," komentuje Zendulka správu šéfa komoditného výskumu Citi Edwarda Morsea.

Citi totiž rovnako ako všetci ostatní berie do úvahy ohlásené škrty v investíciách a amerických prieskumných vrtoch, ktoré povedú v budúcnosti k obmedzeniu produkcie a tým pádom zdraženiu vzácnejšej komodity. A je si vedomá aj zdanlivo zvláštneho paradoxu, že "lacná ropa zdražuje ropu".

"Kým ale dobehnú už začaté investície, nejakú dobu to potrvá a ropy bude dovtedy na trhu nadprodukcia," vysvetľuje. Tomu ešte podľa neho pomôže fakt, že v očakávaní zdraženia budú teraz niektorí obchodníci napĺňať svoje zásobníky. A práve v okamihu, keď týmto spôsobom ponuka výrazne prevýši prakticky nemenný dopyt, sa vytvorí opäť tlak na cenu, ktorý môže podľa Citi viesť až k oným 20 dolárom za barel.

Nadprodukcia ropy
Na hroziacu krátkodobú nadprodukciu na trhu, nie však s tak extrémnym dopadom na cenu ako Citi, poukázala vo svojej v utorok zverejnenej mesačnej správe aj agentúra IEA. Tá navyše upozorňuje, že môže trvať niekoľko rokov, kým sa dopyt s ponukou opäť dostanú do rovnováhy.

Tento stav by mal nastať niekedy na prelome marca a apríla, ale ani podľa Citi ani podľa Zendulka z BHS nemá trvať dlho. Je teda otázne, či na neho zareagujú pumpári.

"Záležať bude na konkurenčnom prostredí čerpacích staníc, a či sa niekto pokúsi strhnúť pomyselnú lavínu," vysvetľuje Zendulka.

Vo zvyšku ropy už je ale predpoveď Citi podobná ostatným predpovediam. Jej cena má opäť vystúpiť a v poslednom štvrťroku sa vrátiť na 75 dolárov za barel. Tam konieckoncov očakáva cenu tejto komodity aj ekonóm ČSOB Jan Bureš. "Názor Citi nám ale príde extrémny. Podľa nás môže počas prvej polovice roka zlacnieť ropa maximálne ľahko pod 40 dolárov za barel," dodáva.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-03-12 07:36:26 - Feat.: 0 - Title: Wänke nie je sám. Polícia má nové informácie
01 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-23 17:38:06 - Feat.: - Title: Kde sú peniaze na energie pre slovenské domácnosti? Systém trestuhodne zamrzol (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:30