StoryEditor

Výrobca legendárnych piškót Opavia sa bráni: Sú rovnaké aj v Poľsku

16.10.2015, 13:40
Autor:
Jan BrožJan Brož

Receptúra piškót Opavia zostala aj po presune do Poľska rovnaká. Tvrdí to vlastník značky, spoločnosť Mondelez. Aj napriek tomu, že údaje uvádzané na obaloch sa v porovnaní s minulosťou líšia. Podľa firmy je dôvodom iná metodika výpočtu uvedených hodnôt.  

Nadnárodná spoločnosť Mondelez rozhnevala spotrebiteľa, keď presunula výrobu Tradičných piškót Opavia do Poľska. Tie odvtedy chutia inak, vyzerajú inak a líšia sa aj údaje na obale.


Prečítajte si aj: Legendárne piškóty Opavia majú Poliaci. Ľudia sa búria a vyzývajú k bojkotu


Kým však chuť je skôr subjektívnou záležitosťou a tvar nemusí o kvalite produktu nič vypovedať, uvedené hodnoty na výrobku nie je možné spochybniť.

Ako upozornila internetová relácia A dosť!, „nové“ piškóty uvádzajú napríklad 50 percent múky, zatiaľ čo predtým obsahovali 54 percent. Sto gramov výrobkov má najnovšie 360 kalórií oproti 390 kalóriám z minulosti. Napriek tomu sa podľa výrobcu receptúra nijako nezmenila.

Rozdielne informácie na obale sú spôsobené výhradne zmenou metodiky výpočtu nutričných hodnôt a zloženia výrobku, ku ktorej došlo už v júni 2014. Zatiaľ čo predtým sa údaje uvádzali na obale, stanovovali sa na základe manuálnej kalkulácie a laboratórnej analýzy, teraz sa stanovujú na základe štandardnejšieho systémového výpočtu,“ povedal hovorca spoločnosti Lukáš Hora. Dodal, že fyzický obsah jednotlivých zložiek zostáva rovnaký.

Odborník: Pravdepodobnejšie je, že sa receptúra zmenila
Podľa Jana Pivoňku z Fakulty potravinárskej a biochemickej technológie VŠCHT je takéto vysvetlenie možné. Vzhľadom na to, že sa takmer všetky výživové údaje posunuli smerom dole, však považuje za pravdepodobnejšie, že došlo k zásahu do receptúry. „Z doložených dát to však skôr vyzerá, že sa skutočne zmenila receptúra,“ hovorí Pivoňka.

Podľa neho je možné z uvádzaných hodnôt dopočítať, že obsah vody a nespáliteľných minerálnych látok (takzvaného popola) vzrástol zo 7,3 percenta na 14,3 percenta.

Vyzerá to, že piškóty majú teraz vyšší obsah vody, čo ich zlacňuje,“ hovorí Pivoňka. Dodáva však, že na preukázateľné overenie by bolo nutné vykonať laboratórny test starých a nových piškót.

Pre Mondelez prináša pritom zmena metodiky výpočtu skôr nevýhody. Na starom obale totiž výrobca uvádzal, že piškóty majú nízky obsah nasýtených mastných kyselín.

Odvtedy, čo začal hodnoty počítať inak, to však podľa Horovho vyjadrenia už tvrdiť nemôže. „Nízky obsah nasýtených mastných kyselín na prednej strane obalu už neuvádzame z toho dôvodu, že po zmene metodiky výpočtu už nespĺňame zákonom stanovený limit pre toto tvrdenie,“ dodal Hora.

01 - Modified: 2007-10-15 14:00:09 - Feat.: 0 - Title: INEKO: Rozpočet odzrkadľuje falošnosť vládnych sľubov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:31