StoryEditor

Budúcnosť globálnej ekonomiky určuje záujem trhu o meď

24.03.2014, 11:21
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vývoj ceny medi sa považuje za spoľahlivý barometer zdravia svetovej ekonomiky. Podľa jeho súčasného trendu sa deje čosi nepríjemné. V odvetvovom žargóne sa hovorí, že Doktor Meď cíti pulz globálneho hospodárstva. Informuje o tom agentúra DPA.

Cena medi sa dostala na najnižšiu úroveň od júna 2010 a pretrvávajú obavy, že bude ešte klesať. Pokles záujmu o tento farebný kov súvisí vo veľkej miere s vývojom v Číne. Po prvé: čínsky dopyt po medzi sa znižuje. Po druhé: v Číne sa s kovom výdatne špekuluje.

Využitie medi je mnohostranné. Ak ekonomika prosperuje a veľa sa vyrába, cena kovu stúpa. Z celosvetového dopytu po nej prichádza z Číny asi 40 %. Hrubý domáci produkt (HDP) Číny by mal v tomto roku vzrásť medziročne "len" o 7 až 7,5 %. Bol by to jeho najnižší vzostup od 90. rokov minulého storočia.

V krajine sa meď používa aj ako záruka na nízkoúročené úvery, ktoré firmy potrebujú na financovanie svojho rozvoja alebo na špekulácie na finančných trhoch. Červený kov sa stal finančným produktom, lebo sa ním dali obchádzať kapitálové kontroly. Tieto takzvané "carry-trade" bežali spoľahlivo, pokiaľ sa opierali o stúpajúci kurz jüanu. Vtedy bolo kurzové riziko nízke.

Čínska centrálna banka však od začiatku marca robí opatrenia proti špekuláciám a nečakane dopustila pokles kurzu národnej meny.

Veľká časť importu medi do krajiny - odhady hovoria o 40 až 80 % - sa používa na finančné operácie. Obchody sa zvyčajne robia prostredníctvom tieňových bánk.

Zásoby medi sa začiatkom tohto roka znovu zvýšili. V januári vzrástli medziročne o 53 % a vo februári bol ich vzostup 27-%. V súčasnosti sa však rozšírili obavy, že obrovských zásob medi sa bude treba zbaviť. Ich hromadný predaj znovu stlačí cenu kovu.

Investorov zneistilo aj prvé zlyhanie podnikových dlhopisov, ku ktorému došlo na obrovskom čínskom trhu s obligáciami. Výrobca solárnej techniky Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology začiatkom marca nedokázal vyplatiť investorom úroky. Experti v tom videli "dôležitý precedens". Firme neprišiel nikto na pomoc. Je to výsledok úsilia centrálnej banky, ktorá sa zamerala na zvýšenie disciplíny na trhu a ktorá chce poukázať na skutočné riziká na ňom.

Minulý týždeň predseda čínskej vlády Li Kche-čchiang uviedol, že ďalšie krachy sú "neodvratné". Malo by k nim dôjsť v sektoroch energetiky a surovín, ale aj v iných priemyselných odvetviach, v ktorých sa vytvorili nadmerné výrobné kapacity. Hlavná ekonómka Barclays Bank Čchang Ťianová podľa denníka Daily China ich vidí v lodiarskom priemysle, oceliarstve, výrobe cementu, tabuľového skla, hlinikárstve, výrobe solárnych zariadení a inde.

Trhom otriasli aj najnovšie zlé výsledky čínskeho priemyslu a vývozu. Naznačujú, že dôjde k oslabeniu prírastku HDP. Doktor Meď však na poklese ceny červeného kovu vidí viac dôsledky vnútročínskych špekulácií. Preto analýza spoločnosti Capital Economics upozorňuje, aby sa poklesu ceny kovu nepripisoval priveľký význam. V analýze jej autori uvádzajú: "Sme opatrní, aby sme interpretovali najnovší pokles ceny medi ako varovný signál veľkých problémov globálnej ekonomiky."

 

01 - Modified: 2006-03-10 09:21:47 - Feat.: 0 - Title: Rast miezd predbehol produktivitu
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:46