StoryEditor

Po Švajčiarsku sa špekulanti pustili do dánskej koruny. Česi sa boja, že budú ďalší

05.03.2015, 10:24
Autor:
hašhaš
Udalosti v Dánsku pripomínajú švajčiarsky scenár. Záväzok brániť národnú menu dala aj Česká národná banka, a to z nej robí ďalší terč.


Investori sa pustili do dánskej koruny. Vo veľkom začali stavať na to, že bude rásť. Centrálna banka, ktorá už viac ako tridsať rokov drží kurz meny stabilný, sa teraz musí brániť nákupmi eur a zápornými úrokovými sadzbami. Upozornili na to české Hospodářské noviny.

Podobnému útoku podľahlo v januári Švajčiarsko, ktoré nechalo svoj frank vystreliť oproti euru o 15 percent. Záväzok brániť národnú menu má aj Česká národná banka (ČNB). Tá sa zaviazala, že ju udrží na úrovni 27 korún za euro, a preto by sa mohla stať terčom podobných útokov.

"Dánska a švajčiarska skúsenosť nám naznačujú, že v budúcnosti ani česká koruna nemusí byť ušetrená špekulatívneho prílivu kapitálu a snahy donútiť ČNB po dlhšej dobe intervenovať na trhu," vysvetľuje pre české HN Jan Bureš, hlavný ekonóm banky Era.

Rezervy pod drobnohľadom
Dánske rezervy v posledných mesiacoch rastú raketovým tempom. "Rýchly nárast devízových rezerv a nutnosť ich spravovať nie sú žiadnej centrálnej banke príjemné," vysvetľuje Bureš a dodáva, že ak sa dostanú pod extrémny tlak, môžu Dáni zaviesť obmedzenie pohybu kapitálu.

Práve hromadenie rezerv predchádzalo problémom vo Švajčiarsku. Tými chcelo ochrániť frank. Banka nazhromaždila eurá a doláre v hodnote 80 percent HDP krajiny a centrálnej banke hrozili v prípade posilnenia meny stále väčšie straty. Švajčiari napokon zatiahli záchrannú brzdu a zastavili nárast rizika.

Podhodnotená mena
Druhým významným faktorom je podhodnotenie meny. Dánska ekonomika sa za posledných šesť rokov nepohla z miesta a stále sa nespamätala z krízy. Prílev kapitálu teda pravdepodobne znamená čistú špekuláciu: prelomiť obranu kurzu a rýchlo zarobiť. To by znamenalo, že silná mena dlho nevydrží.

"Koruna je síce podhodnotená, ale nijak dramaticky," vysvetľuje stabilnejší výhľad Česka Tomáš Vlk z Patria Finance.

Najdôležitejším faktorom útoku je však povaha záväzku národnej banky. Dánsko má fixný kurz k euru. Krajina je vlastne čestným členom eurozóny a nemá iný cieľ, ako držať korunu okolo hodnoty 7,46 za euro.

Česi vo výhode
Česko má hranicu, za ktorú mena nemôže posilniť. Rovnako tomu bolo aj vo Švajčiarsku. Výhodou ČNB však je, že nevylučuje oslabenie meny, čo by špekulantom spôsobilo nemalé straty.

"Švajčiarsko narysovalo čiaru a povedalo: Toto je tá hranica. Pre špekulanta to bola strašne jednoduchá stávka, pretože keď ju prerazí, veľa zarobí. A vie, že opačným smerom sa kurz nepohne. U nás všetci vedia, že sa môže opačným smerom pohnúť," hovorí guvernér ČNB Miroslav Singer.

Práve preto podľa neho už viacero hráčov na trhu už špekuluje o ďalšom uvoľnení menovej politiky.

01 - Modified: 2007-04-02 12:25:00 - Feat.: 0 - Title: Vedcom v Dánsku sa podarilo umelo vytvoriť krvnú skupinu 0
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:23