StoryEditor

Tsipras neposlúchol Brusel. Pridal sa na stranu Putina

08.04.2015, 10:50
Autor:
TASRTASR
Grécky premiér Alexis Tsipras sa otvorene postavil proti sankciám Európskej únie voči Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin po stretnutí s gréckych premiérom Alexisom Tsiprasom potvrdil, že Atény neprišli so žiadosťou o finančnú pomoc. Zároveň Putin vyhlásil, že Moskva nezruší zákaz dovozu gréckych potravín. Informuje o tom portál The Guardian.

Ešte pred začiatkom rokovaní však agentúra AP informovala, že ruská hlava štátu zvažuje opak. Putin vyhlásil, že je nešťastné, že odvetné sankcie zo strany Ruska zasiahli aj Grécko. "Nemôžeme však robiť žiadne výnimky pre krajiny Európskej únie," vysvetlil. Dodal, že nerozumie, prečo návšteva Tsiprasa vyvolala taký rozruch.

Gréci so sankciami nesúhlasia
Sankcie sú celoeurópsky problém, ktorý musí byť v rámci celej Európy vyriešený, vyhlásil Tsipras na tlačovej konferencii. Grécke hospodárstvo podľa neho odvetnými ruskými sankciami veľmi utrpelo.

"Bola to ruská odpoveď na sankcie Európskej únie, s ktorými nesúhlasíme," pripomenul stanovisko gréckej ľavicovej vlády, ktorá sankčnú špirálu opakovane označuje za slepú uličku európskej diplomacie.

"Grécko bolo v rámci EÚ nútené vyhlásiť sankcie proti Rusku a nie našou vinou, že sme museli odpovedať rovnako," konštatoval Putin. "Sankčnú vojnu treba ukončiť as ňou skončia aj ruské obmedzenia," dodal. Odpoveď na priamu otázku, či Moskva zruší sankcie voči Rusku, ale Putin ani Tsipras nedali.

"Grécko žiada a dostáva veľkú solidaritu z EÚ. Preto môžeme tiež žiadať solidaritu zo strany Grécka a môžeme žiadať, aby sa táto solidarita neskončila jednostranne zrieknutím sa spoločných opatrení,“ vyhlásil predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz ešte pred stretnutím.

Ohľadom prípadnej ruskej finančnej pomoci podlomenej gréckej ekonomike Putin vyhlásil, že žiadna podobná žiadosť z gréckej strany v stredu neprišla. Rusko má však záujem finančne podporiť grécke projekty, ktorých výnos by mohol prispieť k zníženiu existujúcich gréckych dlhov. Prípadných privatizačných projektov gréckej vlády sa Rusko podľa Putina zúčastní.

"Nové jar" vzťahov
Putin s Tsipras podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom podľa agentúry TASS vyzvali ostatné krajiny, aby sa v medzinárodných vzťahoch zdržali použitia sily alebo hrozby silou. Obaja štátnici podporili Minskú dohodu o prímerí na východe Ukrajiny a zdôraznili, že ich dodržiavanie je jedinou schodnou cestou k riešeniu konfliktu v Donbase. Tspiras svoju terajšiu návštevu označil za začiatok novej jari vo vzťahoch medzi Gréckom a Ruskom.

Západní veritelia ťažko zadlženého Grécka, závislého od roku 2010 na masívnej zahraničnej pomoci, hľadí na Tsiprasovu návštevu v Moskve ako na ďalší pokus Atén využiť vzťahy s Ruskom ako potenciálny tromf pri vyjednávaní o splácaní dlhov. Niektorí analytici považujú Tsiprasa za možného "trójskeho koňa" Moskvy v Európskej únii.

Grécko teraz žije od jednej splátky dlhu k druhej a peniaze na ich úhradu získava stále ťažšie. Na trh dlhodobých dlhopisov nemá prístup a oficiálni zahraniční veritelia mu odmietajú uvoľniť zvyšok financií zo záchranného balíka, kým sa s novou gréckou vládou vedenou radikálnou ľavicou nedohovoria na dostatočnom programe reforiem.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur.

01 - Modified: 2007-05-04 04:16:00 - Feat.: 0 - Title: Liga proti rakovine vyzbierala rekordných 20.678.712 Sk
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 12:55:24 - Feat.: - Title: Sulík: Slovensko podporuje zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ. Trváme však na prechodnom období 05 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:19