StoryEditor

Zachránila HP. A stala sa najbohatšou ženou v technológiách

08.07.2014, 19:47
Autor:
kovkov
Meg Whitman, šéfka Hewlett-Packard, vrátila firmu medzi popredné spoločnosti s technológiami a ešte si k tomu zarobila 1,9 miliardy dolárov.

Svet má ženskú technologickú ikonu. Stala sa ňou Meg Whitman, generálna riaditeľka firmy Hewlett-Packard. Práve ona je podľa nového rebríčka prestížneho mazagínu Businessinsider najbohatšou ženou v technologickom svete. Na svojom účte má takmer dve miliardy dolárov. A to aj vďaka tomu, že zachránila potápajúcu ľoď. HP totiž už dlhú dobu bojuje s poklesom predaja počítačov, ktoré vytlačil nový trend- inteligentné telefóny. „V oblasti smartfónov nemá prakticky nič a v tabletoch je to tiež slabé. Preto pre bežných používateľov firma HP zišla z očí, v podnikovom svete sa jej však stále darí,“ povedal pre HN Ondrej Macko, expert na technológie.

Spravila z eBay aukčného giganta
Meg Whitman má pritom so šéfovaním veľkých firiem dlhoročné skúsenosti. Desať rokov stála na čele americkej internetovej firmy eBay, ktorú doslova premenila na on-line aukčného giganta s masívnym nárastom predaja. V prvom roku, čo firmu viedla, mala predaj 86 miliónov dolárov, o desať rokov to už bolo až 7,7 miliardy dolárov. Zväčšovali sa tiež aj pracovné kapacity. Z 30 zamestancov sa ich počet za desať rokov zvýšil na 15 tisíc. „Whitman dokáže presvedčiť ostatných k nasledovaniu vízie, ktorú načrtne. Dokáže spájať tím a uvedomuje si, že zmeny si vyžadujú stovky malých opráv a venovanie patričnej pozornosti každej z nich,“ tvrdí Lukáš Lóci, analytik spoločnosti Capital Markets. V roku 2008 odišla z eBay a jej kroky viedli do politiky. Konkrétne bojovala o post guvernérky Kalifornie, ktorý sa jej však napokon nepodarilo vyhrať. Aj práve preto sa vracia do sveta technológií a do svojich rúk v roku 2011 dostáva Hewlett-Packard.

Naprávanie chýb
Potom čo sa mnohé technologické giganty odvrátli od klasických počítačov a posilnili skôr výrobu notebookov a smartfónov, HP sa naopak zaseklo. Tržby padali a modernizácia bola v nedohľadne. „Problém bol v tom, že HP nemalo pred pár rokmi dobré vedenie. Pôsobenie Meg Whitmanovej tak bolo doteraz hlavne v naprávaní škôd po predchodcoch. Podarilo sa jej zachrániť výrobu HP notebookov, ktorú predtým vedenie odpísalo a vrátiť dôveru používateľov,“ hodnotí Ondrej Macko. Nízke tržby sa rozhodla riešiť prepúšťaním, o prácu tak príde viac ako 11 tisíc zamestnancov. „Musíte byť ochotní vypitvať svoje existujúce podnikanie. Úprimne povedané, radšej by som to spravila sama sebe, ako mať niekoho, komu to musím spraviť,“ povedala Whitman. „Náš priemysel však prechádza jedným z najväčších posunov, aké som kedy videla vo svojej kariére,“ dodáva šéfka technologickej firmy Hewlett-Packard. Aj napriek radikálnym zmenám vytiahla firmu z najhoršieho. „Odkedy sa Meg stala šéfkou, akcie spoločnosti vzrástli o 58 percent. Pod jej vedením sa v súčasnosti HP drží v prvej trojke technologických spoločností,“ uzatvára Lóci. Okrem toho firma začala pracovať na radikálnej zmene v oblasti výpočtovej techniky. Projekt s názvom Machine sa snaží o to, aby sa presun dát uskutočňoval pomocou svetla namiesto medených drôtov. Na projekte pracuje už 75 percent ľudí z výskumnej sekcie.

01 - Modified: 2006-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britskí konzervatívci sú stále populárnejší
01 - Modified: 2023-10-31 19:55:15 - Feat.: - Title: Nokia zažalovala Amazon kvôli neoprávnenému používaniu jej patentov 02 - Modified: 2023-08-25 08:38:33 - Feat.: - Title: Veľká fúzia predajcov elektroniky. Protimonopolný úrad posudzuje spojenie majiteľov reťazcov Datart a Nay 03 - Modified: 2022-09-01 16:03:05 - Feat.: - Title: Práca z terénu i z domu. HP uvádza výkonné novinky pre tvorcov obsahu z rôznych oblastí 04 - Modified: 2022-06-29 14:22:56 - Feat.: - Title: Nekompromisný výkon, pracovné stanice či monitor. Toto sú nové produkty z oblasti osobných počítačov 05 - Modified: 2022-01-12 06:21:03 - Feat.: - Title: Pozrite si najzaujímavejšie notebooky, ktoré si tento rok budete môcť kúpiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:53