StoryEditor

Brusel zasadil úder Googlu a Applu, má nové opatrenia proti daňovým únikom

28.01.2016, 13:32
Európska únia navrhuje nové opatrenia, ako bojovať s daňovými únikmi korporácií. Medzi hriešnikmi sú také mená ako Google, Apple alebo Fiat.

Najnovšie návrhy exekutívy Európskej únie, ako bojovať s daňovými únikmi nadnárodných firiem, dnes dopoludnia v Bruseli predstavil eurokomisár pre finančné otázky, dane a clá Pierre Moscovici. Plán Európska komisia zverejňuje v čase, keď sa do centra pozornosti dostávajú daňové dohody medzi členskými štátmi a nadnárodnými korporáciami, v ktorých sa vyskytujú také mená ako Apple, Google, Starbuck's alebo Fiat.

"To sú peniaze, ktoré by sa mohli použiť na verejnoprávne služby, ako sú školy a nemocnice, alebo na podporu pracovných miest a rastu," skonštatoval Moscovici. Dodal, že európski občania a podniky, ktoré konajú čestne, odvádzajú vyššie dane vinou agresívnych daňových praktik iných spoločností. Táto situácia je podľa neho neprijateľná a EÚ musí konať tak, aby situáciu vyriešila v záujme spravodlivého a účinného zdaňovania pre všetkých Európanov.


Prečítajte si viac: Belgicko nelegálne pomohlo nadnárodným firmám, tie musia teraz vrátiť stámilióny eur


V centre pozornosti sa teda ocitne takzvaná daňová optimalizácia, v rámci ktorej veľké koncerny buď presúvajú sídlo do krajín s nižším zdanením, a alebo vytvárajú samostatné dcérske spoločnosti, ktoré sídlia v daňových rajoch.

Medzi hlavné prvky nových návrhov patria: právne záväzné opatrenia na blokovanie najbežnejších spôsobov, ktoré spoločnosti využívajú v snahe vyhnúť sa plateniu dane; odporúčanie pre členské štáty ako predchádzať zneužívaniu daňových zmlúv; návrh týkajúci sa výmeny daňových informácií o nadnárodných spoločnostiach pôsobiacich v EÚ medzi členskými štátmi; opatrenia na podporu dobrej správy daňových záležitostí na medzinárodnej úrovni a tiež nový postup zostavovania zoznamu EÚ uvádzajúceho tretie krajiny, ktoré sa odmietajú správať férovo.

Podpredseda EK zodpovedný za euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis v správe pre médiá tiež upozornil, že ide o opatrenia na posilnenie dôvery v celý daňový systém, ktorý bude spravodlivejší a efektívnejší.


Prečítajte si viac: Google sklopil uši a musí doplatiť takmer 200 miliónov eur. Opäť sú v tom dane v Európe


"Ľudia musia dôverovať tomu, že daňové pravidlá platia pre všetkých rovnako – pre jednotlivcov aj pre podniky. Spoločnosti musia platiť svoj spravodlivo vymeraný diel daní na mieste, kde skutočne vykonávajú hospodársku činnosť. V boji proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam môže byť Európa globálnym lídrom," uviedol Dombrovskis. Zároveň spresnil, že si to vyžaduje koordinovanú činnosť na európskej úrovni, aby sa predišlo situácii, v ktorej má 28 členských štátov 28 rozličných prístupov.

Súčasne sa tak zrejme bude jednať o krok smerom k harmonizácii daňových politík jednotlivých členských krajín tak, aby zodpovedali návrhom Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

Výskumná služba Európskeho parlamentu vlani v novembri odhadla, že daňové straty v tejto oblasti môžu dosahovať v celej únii až 190 miliárd eur ročne. Len presuny ziskov na tom majú mať podiel až 70 miliárd eur.

01 - Modified: 2008-01-22 17:57:28 - Feat.: 0 - Title: Mikuš u Mečiara končí, v hre je Smer-SD
01 - Modified: 2024-03-25 11:47:06 - Feat.: - Title: Nedodržiavajú pravidlá. Európska komisia vyšetruje technologických gigantov Apple, Alphabet aj Meta 02 - Modified: 2024-01-17 14:38:12 - Feat.: - Title: Aký vplyv budú mať daňové zmeny na slovenských investorov? 03 - Modified: 2024-01-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Zaplatili ste daň za prenajaté auto? Termín sa kráti, zábudlivcom hrozia sankcie 04 - Modified: 2023-12-11 14:25:59 - Feat.: - Title: Zvýšenie dane z určitej kategórie tabaku je podľa Imperial Tobacco Slovakia problémom 05 - Modified: 2023-11-23 14:54:12 - Feat.: - Title: Rezort financií má na muške sladené nápoje. Pracuje na novej dani, ktorá má pomôcť pri záchrane rozpočtu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:08