StoryEditor

Oceliarska kríza už je v Európe, cíti ju aj Slovensko

09.11.2015, 21:15
Autor:
TASRTASR

Kríza v oceliarskom priemysle, ktorá postihla hlavne Britániu, viedla k tomu, že Londýn požiadal o dnešné mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre konkurencieschopnosť, ktorej cieľom bolo hľadať možnosti účinnejšej ochrany európskych oceliarov. Uviedol to minister hospodárstva SR Vazil Hudák po skončení rokovaní ministrov.

Hudák pripomenul, že Británia požiadala o toto stretnutie na úrovni zodpovedných ministrov, pretože v poslednom čase Briti museli čeliť zatvoreniu niekoľkých podnikov vyrábajúcich oceľ a s tým spojenému prepúšťaniu zamestnancov.

Kríza v tejto časti priemyslu má podľa neho aj jasný vplyv na Slovensko.

"Pre Slovensko je situácia okolo ocele dôležitá, lebo de facto každý štvrtý zamestnanec je v oceliarskom priemysle, alebo je nejakým spôsobom prepojený na oceľ," zdôraznil minister. Podľa neho je situácia, na ktorú sa sťažuje Británia, citeľná už aj na Slovensku, keď naši výrobcovia ocele rovnako negatívne pociťujú krízu, ktorá je zapríčinená hlavne lacnými a dumpingovými dovozmi ocele z Číny.

Hudák uviedol, že možné opatrenia sa dajú rozložiť na rýchle a dlhodobejšie riešenia. Rýchla odpoveď EÚ má čo najskôr ukončiť situáciu, ktorá je do značnej miery spôsobená veľkým dovozom ocele z Číny. Pomôcť môže Európska komisia, ak prijme metódy, ktoré používajú napríklad USA a tiež členské štáty, ak sa dohodnú na sérii spoločných ochranných opatrení.

Minister upozornil, že nejde o jednoduchú záležitosť, keďže krajiny EÚ ako súčasť Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sú viazané princípmi slobodného obchodu, sú však k dispozícii takzvané nástroje na ochrana trhu, ktoré sa dajú iniciovať najmä z pozície Európskej komisie, ale aj z pozície výrobcov ocele.

"Ak dochádza k dampingu, čiže predaju ocele pod trhovú a výrobnú hodnotu, EÚ môže nastaviť určité clá, ktoré môžu dorovnať rozdiely na trhu," vysvetlil Hudák.

Druhá séria opatrení je podľa jeho slov dlhodobejšieho charakteru a je zameraná na zvýšenie konkurencieschopnosti výroby ocele v Európe. Je to hlavne otázka ceny energií, obchodovania s emisnými povoleniami, kde sú určité návrhy aj zo slovenskej strany, a tiež znižovania administratívnych a regulačných záťaží, ktoré bránia európskym výrobcom ocele, aby boli konkurencieschopnejší mimo hraníc EÚ.

Na otázku TASR, či v EÚ nedochádza k rozporu v snahe byť svetovými šampiónmi pri zavádzaní ekologických noriem a ochrane domáceho priemyslu, Hudák uviedol, že nie je jednoduchá záležitosť byť lídrami pri nastavovaní ekologických kritérií bez toho, aby to bolo na úkor zamestnancov priemyslu a ich príjmov.

"Treba nájsť strednú cestu, čo je dosť komplikované. Netreba ale preháňať s environmentálnymi a tiež s výrobnými normami. Hlavne by sme mali zavádzať inovatívne prvky do výroby, ktoré dokážu navýšiť pridanú hodnotu európskej výroby a diferencovať sa tak od Číny alebo iných konkurentov," zhodnotil situáciu Hudák.

01 - Modified: 2007-11-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemeckí poslanci si polepšili
01 - Modified: 2023-11-09 13:43:31 - Feat.: - Title: Európska únia chce dohodu o dovoze ocele a hliníka do Spojených štátov do konca roka 02 - Modified: 2023-10-12 11:41:11 - Feat.: - Title: Európske a americké združenia vyzývajú na konečné urovnanie sporu o oceľ 03 - Modified: 2023-10-06 07:29:54 - Feat.: - Title: Európska únia a USA sa snažia urovnať spor po Trumpovi, chcú urýchlenú dohodu o oceli a hliníku 04 - Modified: 2023-09-27 16:08:11 - Feat.: - Title: Biden prijme špičky Európskej únie, hlavnou témou majú byť clá a výroba ocele 05 - Modified: 2023-08-17 14:59:45 - Feat.: - Title: Spojené štáty uvalia antidumpingové clá na pocínovanú oceľ z Kanady, Číny a Nemecka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:32