StoryEditor

Vybral si ma Porošenko. Tak idem do Kyjeva pomôcť Ukrajine

01.04.2015, 19:35
Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda odchádza do Kyjeva, kde bude poradcom prezidenta Petra Porošenka. Pre HNonline.sk poskytol rozhovor.

Dvojnásobný slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda sa stane jedným zo zahraničných poradcov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Kedy ste sa rozhodli, že budete ako poradca ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pomáhať Ukrajine realizovať kľúčové politické a ekonomické reformy?
Netrvalo to dlho. Včera som dostal ponuku a dnes som ju prijal.

Ako ste sa k takejto ponuke dostali?
Nehnevajte sa, ale na toto odpovedať nebudem. To je otázka na samotného prezidenta Porošenka. On si ma vybral do svojho tímu. Necítil by som sa dobre, keby som mal za iných ľudí hovoriť.


Prečítajte si aj: Dzurinda má nový džob na Ukrajine. Bude radiť Porošenkovi


Budete v tíme viacerých ľudí. Dá sa konkretizovať, čo budete mať na starosti vy konkrétne?
Každá krajina má svoj príbeh, ktorý je osobitný a jedinečný. Ukrajina je jedinečná v celom kontexte, ktorému čelí a ktorého sme svedkami. Nesmierne záleží od želania toho subjektu, ktorému by sme mali byť k dispozícii. Porošenko bude nepochybne ten, ktorý vie, kde budeme vedieť priniesť pridanú hodnotu.

Ale ako vy osobne zo svojej novej pozície by ste chceli pomôcť Ukrajine?
Mne inštinkt hovorí, že dôvodom môjho pozvania je úspešný príbeh Slovenska od roku 1998. Vtedy sme boli vystavení veľkej výzve zvládnuť reštrukturalizáciu. Dopyt po tradičných výrobkoch sa vytratil a bola tu objednávka po niečom novom. Bol to napríklad priemysel, zrodil sa automobilový a elektronický. Som presvedčený, že podobný proces by potrebovala aj Ukrajina. Moja najväčšia pridaná hodnota bude spočívať práve pri zdieľaní skúseností. Aj tých, ktoré prinášali výsledky, ale aj tých, pri ktorých sme urobili chyby. Preto by bolo dobré, aby sa im Ukrajina vyvarovala.

Kedy bude vaša misia na Ukrajine uzavretá?
Nemám to obmedzené, neviem na všetky otázky odpovedať. Je to čerstvé a zásadné rozhodnutie, preto to detailov ešte neviem zachádzať.

Má však vôbec zmysel robiť reformy, keď je Ukrajina vlastne vo vojne?
Myslím si, že o to väčší. O čo viac budú Ukrajinci vidieť, že sa ich životné podmienky zlepšujú v oblastiach, kde nie sú vystavení takémuto konfliktu, tak to je nielen najlepšia propaganda, ale aj najsilnejší účinok ako podporovať všetky takéto reformné procesy. Ja som od začiatku konfliktu, aj keď si uvedomujem, že ide o agresiu zo strany Ruska, kládol dôraz na to, ako pomôcť nášmu susedovi.

To bol dôvod, prečo sa sťahujete do Kyjeva?
Beriem to tak, že čím bude Ukrajina stabilnejšia, tým jej budú ľudia viac dôverovať. Ak budú vidieť, že predstavitelia krajiny bojujú proti korupcii, že sa snažia reformovať verejnú správu alebo vytvárať nové miesta, tak to je najlepšia odpoveď na ruskú agresiu a konflikt, ktorému Ukrajina čelí na juhovýchode svojho územia. Ukrajina potrebuje vyvážať, nie iba dovážať, a teda zvýšiť svoju konkurencieschopnosť.

01 - Modified: 2007-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najlepšie Pusinky
01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:32