StoryEditor

Globalizácia je na konci. Svet sa zmení od základu, tvrdí profesor z New Yorku

03.09.2015, 00:00
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk
Svet, ako ho poznáme, končí.

Firmy i štáty prestávajú stačiť globalizácii a všetky ekonomické sektory - poľnohospodárstvo, priemysel, služby, štát - sa už vyčerpali. Začneme preto prechádzať od globálnej k lokálnej spoločnosti, s ktorou príde tiež tlak na väčšiu samostatnosť regiónov. V rozhovore pre MF DNES to hovorí česko-americký ekonóm Milan Zelený.

Ľudstvo sa prvýkrát v histórii dostalo do bodu, keď už podľa Zeleného nemôžeme zaručiť zamestnania v niektorom z tradičných sektorov. V modernej histórii sme si prešli cestu prechodov medzi štyrmi sektormi - od poľnohospodárstva k priemyslu, z priemyslu do služieb, zo služieb do štátu.

"Všetky tieto sektory sa už z hľadiska zamestnanosti vyčerpali a žiadny piaty sektor v ekonomike neexistuje. Ďalej už nie je kam ísť," hovorí Zelený, emeritný profesor na newyorskej Fordham University.

V minulosti pritom pomáhal nástup nového sektoru vyriešiť veľké krízy. Ako napríklad v 30. rokoch minulého storočia, keď prišla kríza z nadvýroby. Priemysel už nepotreboval toľko ľudí a depresia sa vyriešila tým, že vznikol sektor služieb.

Terajší zlom však nemusí nutne znamenať, že sa ekonomika zrúti. Len sa premení, posunie sa od globálnej k lokálnej. Jednotlivé regióny sa budú snažiť osamostatniť sa.

Na ceste k lokálnej ekonomike

"Takáto spoločnosť už nevníma ekonomiku podľa špeciálnych sektorov, ale vníma ju ako integrovaný lokálny systém - všetko je prepojené, poľnohospodárstvo, priemysel a služby dohromady. Nie je to, že by sme sa vracali späť: máme všetky technológie, ale môžeme ich využiť lokálne. Ako napríklad tlačenie na trojrozmerných tlačiarňach. Len si stiahneme recepty alebo programy a môžeme ich produkovať lokálne," vysvetľuje Zelený.

A čo veľké nadnárodné firmy, ktorá sa neustále požierajú medzi sebou a prepájajú, aby získali navrch nad konkurenciou?

"Idú proti prírode. Nepochopili, že globalizácia dosiahla svoje maximum, že nie je možná do nekonečna. Tie reťazce, ktoré kŕmia globalizáciu, pokiaľ dosiahnu určitej veľkosti, sú zrazu nestabilné. Nie je do nich vidieť. Rozširovať globalizáciu je drahé, nepriehľadné a náchylné k terorizmu, chorobám, epidémiám. Je to škodlivé," tvrdí Zelený.

Dáta podľa Zeleného ukazujú, že k deglobalizaci, teda ústupu od globalizácie, už v posledných rokoch intenzívne dochádza. Hodnota svetového obchodu je na rozdiel od minulosti menšia ako hodnota všetkého vyrobeného tovaru. A ukazuje to napríklad aj Čína, ktorej export už niekoľko mesiacov v rade klesá. "Hlavní hráči ale odmietajú tento trend pochopiť. Ale na mnohých podnikoch už sa ukazuje, že túto veľkosť nezvládajú," tvrdí profesor.

Celý proces sa rozbieha najprv vo vyspelých krajinách, štáty ako Česko alebo Čína ešte neprešli úplne všetkými fázami a budú reagovať s určitým oneskorením.

01 - Modified: 2007-09-07 13:58:00 - Feat.: 0 - Title: Siemens bude spolupracovať s Microsoftom na vývoji produktov pre autá
01 - Modified: 2024-03-01 17:35:27 - Feat.: - Title: Slováci musia na potravinách šetriť. Mesačne im z rozpočtu ukroja výrazne viac, ako iným Európanom 02 - Modified: 2024-02-16 17:14:38 - Feat.: - Title: Bitka reťazcov na Slovensku: Lidl pritvrdil, Billa aj Jednota sú pre novú taktiku v pozore 03 - Modified: 2024-02-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Biedronka spustila útok proti Lidlu. V Poľsku ukázala, že na americkú taktiku sa môžu pripraviť aj Slováci 04 - Modified: 2024-02-06 14:28:46 - Feat.: - Title: „Férová cena v retaile je mŕtva.“ Slováci zrazili výdavky, doplatil na to aj známy nábytkár 05 - Modified: 2024-01-06 10:06:34 - Feat.: - Title: Takáč: Vláda bude od obchodných reťazcov žiadať, aby boli solidárne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:29