StoryEditor

Nová éra? Platby mobilom môžu pochovať hotovosť

22.09.2014, 00:00
Generálny manažér spoločnosti MasterCard pre Česko a Slovensko Miroslav Lukeš pre HN:

Ak budú ľudia častejšie platiť elektronicky, zmenší sa podiel sivej ekonomiky, tvrdí Miroslav Lukeš, generálny manažér spoločnosti MasterCard pre Česko a Slovensko, ktorý bude spíkrom piatkovej HNkonferencie Mobilný marketing.

Experti hovoria o mobilnej platbe ako o nastupujúcom fenoméne. Prečo by sme vôbec mali platiť mobilom?

Je to prehľadný systém, ako ľudia môžu bežne platiť za tovar alebo služby svojím smartfónom. Jednoduchým spôsobom si zabezpečia väčšie pohodlie, prehľadnú históriu výdavkov alebo zľavy za vernosť. Presun z bežnej platobnej karty na platenie mobilom tak prináša ľuďom viac možností.

Ako z toho vyťaží bežný podnikateľ, ktorý si zavedie nový terminál do svojho obchodu?

Okrem novej možnosti platieb získa práve vďaka systému mobilných platieb nové dáta a lepší prehľad o svojich zákazníkoch, aj nový kanál, ako ich osloviť. Cena za transakcie platieb sú rovnaké ako pri klasických platobných kartách.

Vy ako spoločnosť mobilné platby realizujete. Prečo je to pre vás také atraktívne?

Je to ďalší krok pri nahradzovaní bežnej hotovosti. Zatiaľ čo dnes sa bez peňaženky, a teda aj bez platobnej karty zaobídete, mobil si takmer vždy beriete so sebou, nech idete kamkoľvek. Veríme, že mobilné platby nahradia hotovosť práve vďaka rýchlosti či pohodlnosti mobilných platieb.

Dá sa teda povedať, že chcete dosiahnuť, aby tých platieb bolo čoraz viac?

Presne tak. Počet elektronických platieb sa zvýši. A to je výhodné nielen pre nás, ale aj pre štát. Ak budú ľudia častejšie platiť elektronicky, zmenší sa podiel sivej ekonomiky.

A čo bezpečnosť? Stále hovoríme o elektronických platbách, ktoré prebiehajú vo svete čísel...

Slovensko je jednou z najmenej rizikových krajín, čo sa týka hrozby zneužitia platobnej karty. Pri mobilných platbách je navyše bezpečnosť ešte vyššia. Napríklad aj tým, že svoju platobnú kartu nedávate fyzicky do rúk nikomu inému. A teda nehrozí riziko na základe toho, že si niekto vašu kartu odfotografuje a zneužije ju.

Avšak Slováci sú veľmi konzervatívni ľudia. Má vôbec zmysel meniť zvyky domácich zákazníkov pri platení?

Práve naopak. Slovensko je veľmi inovatívny trh, ktorý koniec koncov podľa podielu používania bezkontaktných platobných kariet patrí na špičku. Nástup platenia len priložením karty bol jedným z najrýchlejších v Európe. Túto technológiu sem MasterCard vlastne doniesol ako prvý práve pred šiestimi rokmi. Dnes môžeme hovoriť o úplnom štandarde. Myslíme si, že mobilné platby budú rovnako populárne.

Apple nedávno ukázal, ako sa bude dať platiť jeho iPhonom. Je to zlom, ktorý tento segment potreboval? Mobilné platby nie sú zatiaľ svetovým hitom...

To, čo Apple ukázal, konkrétne Apple Pay, je mobilná zabezpečená platba, ktorá používa technológiu MasterCard pre správu kartových dát. Využíva aj terminály MasterCard PayPass, ktorých je na slovenskom trhu viac ako polovica. To, čo je možno oveľa dôležitejšie je, že Apple potvrdil záujem o mobilné platby. Dáva teda signál celému odvetviu, že ich chce rozvíjať. To by malo presvedčiť aj tých posledných pochybovačov o platbách mobilom.

A okrem toho ich prinesie medzi ľudí...

Áno, samozrejme. Apple je veľkým inovátorom a myslíme si, že práve on ukáže novú používateľskú skúsenosť, ako platiť mobilom.

Telefónov, ktoré by dokázali bezkontaktne platiť, je však na trhu už dnes dostatok. Prečo doteraz tento systém platenia neprerazil?

Mobilné platby sú na Slovensku realitou a je iba otázka času, kedy sa mobilná platba stane štandardom podobne, ako sa ním stala bezkontaktná platba PayPass. Aj Apple spoluprácou s MasterCard potvrdil správnosť tejto cesty. Dnes už nevidím vlastne žiadnu prekážku, prečo by sa mobilné platby nemali rozšíriť. Mobilom v súčasnosti zaplatíme na termináli, ale aj digitálne na internete alebo priamo v mobilnej aplikácii. Tieto dva spôsoby prepojujeme do jednej aplikácie, peňaženky, aby všetko bolo čo najjednoduchšie. Testy sú sľubné a dúfam, že čoskoro túto peňaženku na Slovensku uvedieme do komerčnej prevádzky.

01 - Modified: 2006-10-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spoločnosť Medirex dvíha latku kvality
01 - Modified: 2022-03-31 07:51:05 - Feat.: - Title: Najobľúbenejšími obchodníkmi Slovákov za rok 2021 sú Dráčik, Martinus a dm drogerie markt 02 - Modified: 2022-03-03 11:09:17 - Feat.: - Title: Šesť technologických trendov, ktoré by ste tento rok nemali minúť 03 - Modified: 2021-12-08 10:42:39 - Feat.: - Title: Veľký prehľad: čo si Slováci v roku 2021 najviac vyhľadávali a čo ich najviac zaujímalo? 04 - Modified: 2021-10-01 10:39:08 - Feat.: - Title: Jesenné trendy 2021: Čo vám rozhodne nesmie chýbať? 05 - Modified: 2021-09-08 16:57:27 - Feat.: - Title: Mastercard sa úspešne pustil do inovácií vo finančnom sektore
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:31