StoryEditor

Otvorili najväčšiu burzu v Arabskom svete pre zahraničie

15.06.2015, 14:12
Saudská Arábia zrušila zákaz priamych investícií cudzincov, dneškom počínajúc sa tak zahraničným investorom otvára saudskoarabskej burza.

Možno očakávať, že trh, na ktorom sa točí okolo 558 miliárd amerických dolárov, bude pôsobiť ako magnet na hotovosť od Ruska až po Malajziu.

Mnoho správcov fondov sa už chystá presunúť peniaze práve na najväčší akciový trh arabského sveta. Hoci neexistuje jednoznačná zhoda v tom, kto bude na dnešnom otvorení trhu v Saudskej Arábii v budúcnosti najviac stratový, väčšina peňažných správcov sa domnieva, že najtvrdší dopad pocítia producenti energií.

Podľa riaditeľa stratégie pre akcie a deriváty na rozvíjajúcich sa trhoch BNP Paribas v Paríži Martiala Godeta nebude Saudská Arábia vyložene výhodnou kúpou, ale mohla by byť zaujímavou príležitosťou na diverzifikáciu oproti rozvíjajúcim sa trhom v Ázii, najviac podľa jeho slov stratia trhy spájané s ropou a energiami ako sú Brazília, Mexiko, Rusko, Malajzia alebo Indonézia.

Dnešné otvorenie a budúce zaradenie burzy v Saudskej Arábii do indexu MSCI EM (Morgan Stanley Capital International Emerging Markets je index vytvorený Morgan Stanley Capital International (MSCI), ktorý je navrhnutý na meranie výkonnosti akciového trhu v globálnych rozvíjajúcich sa trhoch.Pozn. red) sa môže odraziť aj na trhoch v Katare alebo Spojených arabských emirátoch. Do Rijádu sa môžu presúvať peniaze z regiónu, teda napríklad z Kuvajtu, Spojených arabských emirátov, Kataru alebo Ománu.

Aj tak by však malo ísť o veľmi pozitívnu udalosť pre celý Perzský záliv, región dozreje do úlohy investičnej destinácie pre fondy rozvíjajúcich sa trhov a oblasť Perzského zálivu už nebude môcť byť, ako trieda aktív, medzinárodnými investormi naďalej prehliadaná. Napriek otvoreniu k zahraničiu však zostanú v platnosti značné obmedzenia. Ktokoľvek by chcel na trh vstúpiť priamo, musí splniť veľa požiadaviek.

Miestni investori medzitým vsádzajú na to, že blue-chips tituly (sú prvotriedne, "spoľahlivé" cenné papiere (najmä akcie). S ich kúpou sa spája menšie riziko.Pozn. red) prilákajú zahraničných investorov, regulátor však ešte musí oznámiť udelenie licencií. Príliv prostriedkov tak bude pravdepodobne skôr pomalý a postupný. V nedeľu pred otvorením saudskoarabská burza rástla a to aj napriek tomu, že bolo stále nejasné, či zahraničný záujemcovia budú môcť oddnes priamo kupovať miestne akcie.

Hlavný saudský burzový index tak vzrástol o 1,3 percenta a to hlavne vďaka blue-chips titulom, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou budú pre cudzincov najpríťažlivejším cieľom, zároveň boli zahrnuté do provizórneho referenčného indexu MSCI.

Akcie saudského petrochemického giganta Saudi Basic Industries rástli a to napriek slabším cenám ropy alebo Národnej obchodnej banky, najväčšieho saudského veriteľa. Po dnešnom otvorení však burza v Saudskej Arábii klesala, momentálne stráca okolo pol percenta.

Kvalifikovaní zahraniční investori s licenciou od kráľovského Úradu pre kapitálové trhy oddnes môžu nakupovať saudské akcie, zatiaľ čo pred tým boli obmedzovaní iba nepriamymi investičnými nástrojmi, ako sú swapy( je termínová zmluva, ktorou sa dva ekonomické subjekty zaväzujú vymeniť si medzi sebou buď dohodnuté predmetné aktíva alebo finančné toky za vopred pevne stanovených podmienok.Pozn. red).

Aj keby však došlo k rýchlemu udeleniu aj niekoľkých licencií zahraničným inštitúciám, naozajstný príliv zahraničných prostriedkov by na seba mohol nechať čakať aj pár mesiacov.

Saudské akcie sú totiž v porovnaní s medzinárodnými štandardmi ocenené veľmi vysoko a obchodná aktivita pravdepodobne klesne v priebehu svätého mesiaca Ramadánu, ktorý začne okolo 18. júna, teda už tento týždeň. Zároveň sa MSCI rozhodlo, že tento mesiac nezačne proces formálneho zaradenie saudského trhu do indexu pre rozvíjajúce sa trhy, najprv chce pozorovať jeho prístupnosť.

Eventuálne zaradenie Saudskej Arábie do tohto indexu by sa tak podľa niektorých analytikov mohlo odložiť až na polovicu roka 2018. Pasívne riadené fondy, ktoré sledujú MSCI do Saudskej Arábie nevstúpia, pokiaľ nebude trh do indexu zahrnutý.

Aktívne riadené fondy by mohli konať rýchlejšie, budú však limitované prísnymi obmedzeniami zo strany regulátora ohľadom zahraničného vlastníctva aj prevádzkovými problémami, ako je vyrovnanie v ten istý deň. Dôležitou požiadavkou sú zároveň aktíva v hodnote minimálne 5 miliárd dolárov a najmenej 5 rokov skúseností. Zahraniční kvalifikovaní investori nebudú vlastniť viac ako 10 percent celého trhu.

V tomto roku akcie v Saudskej Arábie rástli o 15 percent, čo je viac ako ktorýkoľvek iný index na Blízkom východe.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sex, S.E.X, $EX, k tomu porn a free
01 - Modified: 2024-04-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Aký má dvojpercentný rast vplyv na ekonomiku 02 - Modified: 2024-03-21 21:30:50 - Feat.: - Title: Hlavné americké akciové indexy uzavreli na druhý deň za sebou na rekordoch 03 - Modified: 2024-03-12 22:33:53 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch posilnili napriek správe o februárovom raste inflácie 04 - Modified: 2024-02-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď sedmička ovláda trh. Na čom sa dalo kráľovsky zarobiť? 05 - Modified: 2024-01-14 09:41:21 - Feat.: - Title: Vývoj na akciových trhoch bude v tomto roku ovplyvnený recesiou v Spojených štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:52