StoryEditor

Škoda tvrdo dopláca na ukrajinský konflikt. Stratila takmer miliardu korún

01.06.2015, 15:00
Autor:
TASRTASR


Na ukrajinský konflikt tvrdo doplatila česká automobilka Škoda. Jej predaje v krajine sa výrazne prepadli a nepomáha jej kolaps hrivny. Na problém, ktorý kvôli poistenému exportu zasiahol aj štátnu poisťovňu EGAP, upozorňujú české Hospodářské noviny. Tá musela vyplatiť 800 miliónov korún (približne 29 miliónov eur). 

Ukrajinská spoločnosť Eurocar dováža od škodovky autodiely, ktoré následne na Ukrajine skladá na kompletné vozidlá. Takýto postup automobilka zvolila kvôli ukrajinským clám.

Poisťovňa EGAP síce nechce prezradiť meno českej firmy, no podľa Hospodářských novín je jedinou možnou firmou Škoda Auto. Dôvodom je to, že ide o autodiely a vysoká vyplatená poistná suma. 

Osemsto miliónov pritom podľa HN nestačí na splatenie dlhov, ktoré automobilke na Ukrajine vznikli. Okrem kolapsu automobilového trhu sa totiž prepadla mena až o polovicu. 

Škoda ešte donedávna považovala Ukrajinu za veľmi sľubný trh. Len za prvý štvrťrok 2012 sem vyviezla autodiely za 1,5 miliardy korún (14 tisíc áut), za rovnaké obdobie tohoto roka táto suma klesla na 200 miliónov (700 vozidiel). 

Ukrajina sa prepadne ešte viac
Konflikt na východe Ukrajiny si vyberá veľkú daň a vážne škodí ekonomike, ktorá sa tento rok pravdepodobne prepadne o viac ako doteraz očakávaných 9 percent. Uviedol to šéf misie Medzinárodného menového fondu (MMF) na Ukrajine Nikolaj Georgiev po skončení kontroly v Kyjeve. Informoval o tom britský portál BBC.

Podľa neho si ozbrojený konflikt s proruskými separatistami vybral už v 1. kvartáli väčšiu ako očakávanú daň z ekonomiky. Odhaduje, že do konca roka sa miera inflácie na Ukrajine vyšplhá až na 46 percent. Ale reformné úsilie Ukrajiny hodnotí ako "veľmi silné".

MMF schválil Kyjevu záchranný úver vo výške 17,5 miliardy USD (15,95 miliardy eur) pod podmienkou, že zavedie úsporné opatrenia a reformy, ktoré krajine pomôžu skonsolidovať verejné financie a postaviť ekonomiku na nohy.

Potrebné sú ďalšie peniaze
Koncom minulého týždňa ukončila misia MMF kontrolu na Ukrajine a označila pokrok, ktorý Kyjev dosiahol pri zavádzaní reforiem, za pozitívny. Ukrajina preto dúfa, že jej fond čoskoro uvoľní ďalšiu splátku z pomoci vo výške 2,5 miliardy USD.

Ale MMF pošle Kyjevu peniaze iba v prípade, že bude spokojný s reformami a ich výsledkami. Ukrajinská ekonomika sa pritom zmieta v hlbokej kríze, ktorú navyše sťažujú vysoké ceny energií, rozsiahla korupcia a konflikt so separatistami.

Georgiev na záver 18-dňovej misie skonštatoval, že rokovania s predstaviteľmi Ukrajiny boli "konštruktívne" a obe strany dosiahli vo väčšine bodov zhodu.

Dodal, že čo sa týka výkonných kritérií, Kyjev všetky splnil a zavádza aj požadované štrukturálne opatrenia, aj keď s niektorými mešká. Ocenil, čo ukrajinská vláda dosiahla aj napriek "mimoriadne ťažkým podmienkam". Dodal, že v krajine sa objavili už prvé náznaky stabilizácie, napríklad hrubé devízové rezervy Ukrajiny do konca apríla mierne vzrástli na 9,6 miliardy USD a domáce vklady sa začínajú zotavovať.

V nasledujúcich dňoch bude pokračovať medzi oboma stranami diskusia o dokončení dohody na technickej úrovni, ktorú musí potom schváliť predstavenstvo MMF.
1 EUR = 1,0970 USD

01 - Modified: 2007-06-14 15:48:00 - Feat.: 0 - Title: Konanie čachtickej lekárne, ktorá nevyberala doplatky, je nezákonné
01 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 04 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 05 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:53