StoryEditor

Európa v tichosti láme ľady. Chce blok s Čínou

22.05.2013, 00:00
Autor:
zajzaj
Uniknutý dokument prvýkrát spomína možnosť zóny voľného obchodu s Čínou.

Ľady obchodných bariér medzi Čínou a Európskou úniou sa podľa všetkého začínajú lámať. Podľa dokumentu, ku ktorému sa dostala agentúra Reuters je totiž Európa ochotná začať rokovať s Čínou o vytvorení plnohodnotnej zóny voľného obchodu - ale ak len komunistická krajina urobí ústupky prvá.

Správa prichádza v čase, keď sa vyostruje situácia okolo čínskych solárnych panelov a komponentov telekomunikačných zariadení, ktoré krajina vo veľkom dováža do Európy. Zdá sa, že Brusel tlak regulačných orgánov kombinuje so zákulisným rokovaním o oveľa ambícióznejšom projekte obchodného bloku.

Európska komisia má podľa informácií agentúry Reuters dokonca ešte tento mesiac predložiť návrh investičnej dohody s Pekingom, pričom podľa uniknutého dokumentu by spolupráca mohla ísť ešte ďalej, ak bude Čína schopná "jasne odpovedať na súčasné výzvy v oblasti prístupu na tamojší trh a konkurenčného boja."

Tento strategický dokument je považovaný za odpoveď podobného návrhu, s ktorým ešte minulý rok prišiel Peking pred stretnutím zástupcov oboch strán na summite EU-Čína. Ten sa zopakuje aj tento rok na jeseň. A kým niektorí návrh vítajú, pretože pomôže otvoriť perspektívny a rýchlo rastúci čínsky trh európskym firmám, iní neskrývajú obavy.

Dokument spomína napríklad obavy Francúzska a Talianska, ktoré ústami svojich predstaviteľov na minulotýždňovom stretnutí expertnej skupiny tlmočili svoje obavy. Nemecko má naproti tomu podporovať uzatvorenie doposiaľ uviaznutej dohody o partnerstve a spolupráci (PCA), o ktorej sa diskutuje už od roku 2007. Rokovania sú na mŕtvom bode najmä kvôli podľa odborníkov príliš ambicióznych plánoch dohody, ktorá zahŕňa citlivé oblasti ako kultúrna diverzita alebo atómová energia. Aj preto je podľa mnohých plnohodnotná dohoda o voľnom obchode hudbou ďalekej budúcnosti - únia dokonca oficiálne neuznáva Čínu ako trhovú ekonomiku.

Brusel si od užšej spolupráce sľubuje najmä otvorenie čínskeho trhu európskym bankám, ako aj vstup tisícok zelených firiem zo starého kontinentu do Číny. Spomína sa aj väčšia kooperácia oboch strán v ťažbe nerastných surovín v Afrike.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:43