StoryEditor

Nemecká elita kritizuje ECB. Kvôli nákupu dlhopisov

13.09.2013, 18:00
Autor:
dujduj
Viac ako 130 nemeckých ekonómov sa pustilo do ECB kvôli nákupu štátnych dlhopisov.

Nemeckí ekonómovia sa pustili do kritiky politiky Európskej centrálnej banky. Viac ako 130 nemeckých ekonómov kritizuje ECB za jej rozsiahle nákupy štátnych dlhopisov. Ekonómovia považujú tieto nákupy za protiprávne a ich účinok je zanedbateľný. O kritike ECB informuje nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ECB nakupovala iba dlhopisy nadmerne zadlžených krajín eurozóny, čím mala podľa ekonómov prekročiť svoj mandát. ECB má totiž zakázané financovať členské štáty. Takýto postup by mohol ohroziť jej nezávislosť. Prehlásenie ekonómov napríklad tiež podpísal prezident významného ekonomického inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn. Medzi ďalšími sú tiež Spolkovej Odbornej rady Juergen B. Dönges, univerzitný profesor a menový teoretik Manfred Neumann a predseda vedeckého poradného zboru Spolkového ministerstva hospodárstva Georg Milbradt, ktorý vyučuje na univerzite v Drážďanoch.



Európska centrálna banka od mája 2010 do začiatku roka 2012 nakúpila štátne dlhopisy Grécka, Portugalska, Írska, Talianska a Španielska za viac ako 220 miliárd eur. Nakupovala ich preto, aby zmiernila napätie na finančných trhoch vyvolané dlhovou krízou v eurozóne.

Podľa Draghiho nakupovanie vládnych dlhopisy pomohlo k tomu, aby sa zníženie úrokových sadzieb prejavilo aj v krajinách menovej únie, ktoré to potrebujú najviac. "Naše opatrenia poskytli čas na nadýchnutie krajinám, ktoré panikáriace trhy tlačili do pozície, kde neprimerane vysoké úrokové sadzby urobia z platobnej neschopnosti seba naplňujúce proroctvo," povedal Draghi.

Nemeckí členovia ECB nákupy dlhopisov niekoľkokrát ostro kritizovali ako nepriame financovanie vlád. Člen Výkonnej rady ECB Jürgen Stark kvôli tomu dokonca podal rezignáciu.

Nemecký ústavný súd dokonca riešil kvôli nákupu dlhopisov žalobu na ECB.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:37