StoryEditor

Trhy sú ako narkomani. Ich drogou sú centrálne banky

10.09.2013, 00:05
Svet investovania sa po páde Lehman Brothers zmenil. Trhy sú závislé na centrálnych bankách.

Pád investičnej banky Lehman Brothers v septembri 2008 nebol len míľnikom na poli ekonomickom, ale znamenal aj zmeny v doterajších zvyklostiach fungovania finančných trhov. Po hlbokom prepade akcií a väčšiny komodít na jar 2009 prišlo rýchle zlepšenie nálady. Investori nastúpili do pozícií a čakali na návrat konjunktúry. Tá v podstate dodnes neprišla. Mnoho inštrumentov však odvtedy dosiahlo na svoje historické maximá.



Dnes je na prvý pohľad vidieť nesúlad medzi vývojom v reálnej ekonomike a na finančných trhoch. Dôvody treba hľadať v opatreniach, ktorými sa centrálne banky snažili stabilizovať situáciu po vypuknutí krízy. Bohužiaľ použili rovnaké nástroje, ktoré k finančnej kríze viedli. Prišla ďalšia éra zlacňovania peňazí. Úroky klesli takmer na nulu, tlačiarenské mašiny sa rozbehli naplno a novovytvorená likvidita si podľa základných trhových princípov hľadala najvyššie výnosy s čo najnižším rizikom. Akciové a komoditné trhy sa stali jednými z popredných cieľov nových peňazí, ktoré im pomáhali do fundamentálne nepodložených výšin.

Menová politika centrálnych bánk sa dostala na popredné miesta slovníka investora. Jej vplyv je zreteľný z pohybov cien finančných aktív. Ostatné fundamenty ustúpili do pozadia. K vývoju cien akcií už tak nemusia byť najdôležitejšie tržby alebo zisk spoločností, ale množstvo nových lacných peňazí, pre ktoré hľadajú investori cieľ. Akcie spoločnosti môžu dlhodobo rásť, hoci sa jej situácia zhoršuje. A to rozhodne s vyššou pravdepodobnosťou, než pred krízou. Namiesto pevného prepojenia reálnej ekonomiky a výkonnosťou finančných trhov si dnes možno medzi týmito pojmami predstaviť dlhú pružinu, ktorá prenáša vzájomné pohyby len obmedzene.

Trhy "sa stali kasínami" a ich vývoj sa zmenil. Viera v zlepšenie finančných ukazovateľov sa často transformovala na vieru v nájdenie ešte väčšieho blázna, ktorý investíciu odkúpi za ešte vyššiu cenu. Základná funkcia trhu ako najlepšieho alokátora zdrojov je tak narušená. Dobré investície sú ale základom budúcej prosperity a ich nedostatok sa prejaví negatívne na životnej úrovni. Či už vo forme nižšieho rastu, stagnácie miesto rastu, alebo dokonca poklesu.

Na druhú stranu však nemusí byť súčasný stav pre investorov negatívny a pre mnohých tiež nie je. Centrálnym bankám sa vďaka novým peniazom darí trhy udržiavať stabilnými. Stabilne rastúce, chcelo by sa dodať. Aj do budúcnosti sa dá očakávať, že ak by prišiel nejaký zásadný problém, ktorý by mohol vyústiť v hlboké pády, centrálne banky opäť vrhnú na trh miliardy dolárov a straty znížia. Čo viac si môže investor priať , než obmedzené straty a potenciál neobmedzených ziskov? Dobrý pocit z investície ale nemusí byť taký, ako pred pádom Lehman Brothers.

  Jiří Tyleček

  Analytik X-Trade Brokers

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:47