StoryEditor

Svetu hrozí ďalší čierny september

04.09.2013, 00:04
Ronald Ižip z TRIM Broker hovorí o Sýrii, Fede aj G20 a rizikách, ktoré hrozia svetu.

September bude pre svetové hospodárstvo aj pre medzinárodné vzťahy kritický. Môže ním otriasť hneď päť skutočností, pričom každá z nich bude mať na rozličné aspekty svetového diania značný dopad. Všetky spolu však môžu spôsobiť poriadne turbulencie. Medzi ne patrí plánovaný útok Američanov na Sýriu a hrozba rozšírenia ozbrojeného konfliktu, problémy v ekonomikách rozvíjajúcich sa krajín, rozhodnutie Fedu ohľadne budúceho smerovania monetárnej politiky, nemecké voľby a summmit G20.

Ktorá z nastávajúcich udalostí môže najviac otriasť svetovým hospodárstvom?

Najväčší vplyv môže mať udalosť najmenej očakávaná. Tou by v tomto prípade mohla byť eskalácia napätia v Sýrii aj mimo jej hraníc.

Existuje nejaká kombinácia dopadov, ktorá by mohla spustiť vážne globálne hospodárske problémy, prípadne novú krízu?

Posledné mesiace sa výhľad hlavných svetových ekonomík zlepšuje, avšak bolo by príliš predčasné hovoriť o konci krízy. Politika centrálnych bánk je roky ďaleko od normalizácie, čo naznačuje, že súčasná stabilita je stále krehká. Aktuálny vývoj na rozvíjajúcich sa trhoch naznačuje možnosť presunu rizika aj na trhy rozvinuté. Spúšťačom väčších turbulencií by mohla byť Sýria, či menovanie nového guvernéra Fedu, ktorý by rýchlo skončil s kvantitatívnym uvoľňovaním. Potenciálnych spúšťačov je veľa.

Americký vojenský zásah v Iraku nemal na podnikateľskú dôveru veľký vplyv. To však bolo ešte pred recesiou. Môže byť terajší dopad, aj keby bol zásah v oveľa menšom rozsahu, kvôli pokrízovej ekonomike významnejší?

S útokom na Irak nemala problém väčšina regionálnych mocností. Situácia so Sýriou je však odlišná. Pokiaľ by bol útok čo by len letecký, mohol by mať potenciál zničiť vládu Asáda a otvoriť tak krajinu možnosti nielen skutočnej občianskej vojne, ale aj väčšiemu regionálnemu konfliktu. Je to menej pravdepodobný variant, ale keďže poloha Sýrie je kvôli projektovaným plynovodom strategická, väčší šok sa nedá jednoznačne vylúčiť.

Budú podľa Vás podnikatelia situáciu v Sýrii aj zneužívať?

Podnikatelia sa správajú racionálne a pokiaľ nie je výhľad do budúcnosti dobrý, svoje investičné plány pozastavia. Také niečo sme videli prvé roky od začiatku globálnej krízy. Teraz sa situácia zlepšuje a mnohí by radi opäť investovali. Avšak dôvera v politiku vlád a centrálnych bánk je stále krehká. Posledné, čo potrebujú je globálne napätie a vyššia cena ropy.

Karty môže zamiešať aj nadchádzajúci summit G20. Pôvodné smelé plány rozvinutých a rozvíjajúcich sa krajín ohľadne spolupráce v dôležitých hospodárskych otázkach zlyhali. Ak by sa členovia ani teraz na riešení ekonomických problémov nedohodli a každá krajina by išla svojím smerom, aké by boli dopady vzhľadom na súčasné svetové dianie?

Zdá sa, že koordinácia na nadnárodnej úrovni je momentálne veľkým problémom. Každá krajina si háji svoje vlastné záujmy. Najlepším príkladom je silná kritika kvantitatívneho uvoľňovania Fedu a jeho negatívny dopad na rozvíjajúce sa krajiny. Pokiaľ opäť neprepukne hlboká kríza, spoločná politika bude napredovať veľmi opatrne. Skôr je možné, že uvidíme silnejúce záujmové skupiny rôznych štátov so snahou presadiť si svoje výhody. 

Trhy momentálne vyčkávajú. Aká môže byť reakcia v prípade útoku Ameriky na Sýriu?

Už prvotná reakcia na možnosť útoku ukázala, že ropa môže bez problémov narásť o desiatky percent, pokiaľ by sa situácia skomplikovala. Podobne mierne oslabil dolár a americké akcie poklesli. Najväčším rizikom pre finančné trhy je väčší výpredaj zo súčasných nadhodnotených úrovní. To spolu s vyššou cenou ropy by prinieslo nižší ekonomický rast a stratu dôvery v stabilitu podnikateľského prostredia. Určujúcim faktorom by bol hlavne rozsah a geopolitické následky útoku. 

Ak by Putinov odpor voči plánovanému vojenskému zásahu Ameriky podporila aj Čína, aký by to malo dopad na trhy? Kde by hľadali investori bezpečné zhodnotenie peňazí?

Investori sa momentálne príliš neobávajú o vyhrotenie situácie. Čína už dlhodobo nepriamo podporuje Sýriu a preto by sa nejednalo o žiadnu veľkú zmenu postoja. Bezpečné zhodnotenie peňazí investori stále vidia v amerických dlhopisoch. Až pokiaľ by začalo dochádzať k ich väčšiemu výpredaju, až potom by vznikla väčšia panika a pravdepodobne by sa opäť obrátili na zlato.

Ako sú súčasným dianím ohrozené rozvíjajúce sa krajiny, ktorých ekonomiky a úroveň ich zdravia je pre svetové hospodárstvo veľmi dôležité? Akým hrozbám čelí India, ktorej mena je momentálne veľmi oslabená?

Za posledné mesiace sú rozvíjajúce sa krajiny pod obrovským tlakom úniku kapitálu. Práve ukončenie kvantitatívneho uvoľňovania môže spôsobiť pokračovanie tohto trendu, čo by pre mnohé krajiny mohlo znamenať až bankrot a nutnosť záchrany. Práve zasadnutie G20 sa bude snažiť tieto problémy eliminovať. Rozvíjajúce sa krajiny sú však vo veľmi ťažkej situácií. Ak sa bude opakovať história, kríza týchto krajín by mohla priniesť turbulencie aj na rozvinuté trhy.

Ronald Ižip

analytik TRIM Broker

01 - Modified: 2005-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO
01 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 02 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 03 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:20