StoryEditor

Bankári majú v rukách osud dolára a akcií

20.10.2014, 00:00

Akciové trhy zažívajú momentálne horšie časy, keď mnohé z nich za posledný mesiac oslabili o niekoľko percent a v plnom rozsahu sa tak na trhoch premieta strach z ukončenia kvantitatívneho uvoľnenia v USA. Najrozšírenejší akciový index S&P500 stratil od polovice septembra 5.74%, straty zaznamenali aj Dow Jones -4.53% a NASDAQ -6.66%.

Negatívna nálada sa preniesla aj do Európy, nemecký DAX oslabil za rovnaký čas o viac ako 15%, z úrovne takmer 10 000 b. sa prepadol na štvrtkových 8 300 b., no slová Jamesa Bullarda ho vytiahli na 8 816 b., s ktorými v piatok index uzavrel obchodovanie.

J.Bullard je členom FOMC (Fed) a aj napriek tomu, že momentálne nemá hlasovacie právo, majú jeho slová na trhoch veľkú váhu. Vo štvrtok sa Bullard vyjadril ohľadom ukončenia kvantitatívneho uvoľňovania, kvôli ktorému v súčasnosti nastáva prepad na akciových trhoch a poznamenal, že koniec ešte nutne nemusí nastať na októbrovom zasadaní FOMC. Jeho prekvapivé slová podporili akciové trhy a vytiahli všetky spomínané indexy do zelených čísiel.

Zasadanie FOMC sa síce uskutoční až 29.októbra, no tento týždeň sa verejnosti predstaví viacero členov s hlasovacími právami. Vo štvrtok o 14:00 vystúpi Ch. Plosser, ktorý na poslednom zasadaní FOMC hlasoval proti a nesúhlasil s vyjadrením, že sa úrokové sadzby zdvihnú „až po značnom čase po ukončení kvantitatívneho uvoľnenia“.

V ten istý deň podvečer vystúpi aj Kocherlakota (ktorý má hlasovacie práva) a znova Bullard. Piatok bude v Bostone rečniť aj samotná guvernérka Yellenová, no podľa dostupných informácii by sa nemala vyjadrovať k monetárnej politike a preto by mal byť práve štvrtok dňom, kedy sa môže objaviť nejaká zaujímavá informácia ohľadom ďalších plánov FOMC.

Práve tento typ informácii by mohol v nasledujúcich dňoch spôsobiť najväčší rozruch na finančných trhoch. Z americkej ekonomiky prídu ešte výsledky miery inflácie (streda) a počtu novo predaných domov (New Home Sales; piatok)

Okrem toho by sa mala veľká pozornosť upriamiť na zverejnenie čínskeho HDP a medziročnej zmeny Industriálnej produkcie. Výsledky budú publikované v utorok skoro ráno a očakáva sa ďalšie spomalenie rastu ekonomiky zo 7.5% na 7.2%, pričom spomalenie prebieha už od roku 2010, kedy bol bežný aj desaťpercentný rast hospodárstva krajiny.

Čínska centrálna banka oznámila minulý mesiac plán „napumpovať“ do piatich najväčších bánk v krajine počas troch mesiacov likviditu v celkovej hodnote 500 miliárd juanov, čo predstavuje približne 60 miliárd eur. Väčšiu volatitlitu preto treba očakávať na komoditných menách, ako austrálsky, či kanadský dolár. Z Kanady a Austrálie príde tento týždeň neobvyklé množstvo dát, v stredu budú dokonca prebiehať tlačové konferencie oboch guvernérov.

V stredu je taktiež na pláne odhalenie Minutes zo zasadania Bank of England zo začiatku mesiaca, na ktorom zostali bezo zmeny tak úrokové sadzby, ako i objem nakupovaných aktív. Ak by sa ukázalo, že za zdvihnutie úrokových sadzieb hlasovali viac ako dvaja členovia rady (Weale a McCafferty), bol by to určite pozitívny signál pre rast libry.

Tá posledné dni na páre s americkým dolárom síce mierne posilňuje, ale jej viac ako šesť percentnú stratu za posledné tri mesiace sa jej ešte nepodarilo zmazať. Pomôcť by jej mohli aj piatkové výsledky HDP, ak by dopadli lepšie, ako očakávaný 0.7% rast.

Európska ekonomika začne zverejňovať fundamenty až od štvrtka, kedy prídu dáta Flash Manufaacturing a Services PMI, okrem týchto dát nám Európa počas týždňa neponúkne nič zaujímavého. EURUSD sa momentálne pohybuje na úrovni 1.2759, rast eura sa po odrazení od supportu 1.2500 EURUSD zastavil na Fibonacciho hladine 23.6% a bude zaujímavé sledovať jeho ďalší vývoj.

01 - Modified: 2006-11-23 10:30:00 - Feat.: 0 - Title: Kapitán dostal 18 mesiacov nepodmienečne
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 03 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 04 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike 05 - Modified: 2024-03-01 07:06:29 - Feat.: - Title: Rekordný bitcoin ukazuje, kam sa rúti svet. No je tu aj varovný signál – zavládla extrémna chamtivosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:10