StoryEditor

Trhy sa boja, Poľsko môže preladiť na maďarskú nôtu (komentár)

25.05.2015, 11:42

Poľské voľby vyhral kandidát opozície Andrzej Duda a to sa trhom nemusí páčiť. Nie že by sám Duda mal byť veľkou hrozbou pre poľskú ekonomiku. Jeho víťazstvo ale zvyšuje šancu populisticky-konzervatívneho hnutia Právo a Spravodlivosť (PiS) v jesenných voľbách. A s jeho vládnutím nemajú investori práve tie najlepšie skúsenosti. Poľský zlotý je preto od rána pod tlakom a oslabil od nedeľného popoludnia o viac ako 1 percento.

Občianska platforma zaznamenala za dve volebné obdobia vlády radu úspechov. Poľsko najlepšie prežilo hospodársku krízu a rástlo v priemere najrýchlejšie v celej EÚ, súčasne jeho slovo v rámci EÚ výrazne zosilnelo a Donald Tusk sa aj vďaka tomu stal prezidentom EÚ. Ťažko povedať, čo presne Občianska Platforma pokazila. Ale je to pravdepodobne zmes určitej "okukanosti", straty výraznejších osôb po odchode Donalda Tuska do Bruselu a séria menších korupčných zakopnutí.

Víťazstvo Andrzeja Dudy zatiaľ žiadnu revolúciu neprinesie. Aj keď jeho populistické predvolebné sľuby (napríklad nižšie hranice pre odchod do dôchodku) by v poľskej štátnej kase mohli urobiť peknú dieru, nemá dostatočné právomoci ich presadiť. Môže ale súčasnej vláde znepríjemniť život používaním práva veta a tým tak zvýšiť šance PiS na jesenné víťazstvo v kľúčových parlamentných voľbách. Súčasne môže významne ovplyvniť zloženie budúcej bankovej rady (z 1/3 + guvernér).

Ďaleko väčším problémom by bolo víťazstvo PiS vo voľbách do Snemu. Andrzej Duda nám v predvolebnej rétorike dal ochutnať, čo by Poľsko pravdepodobne čakalo pod vládou PiS. V hospodárskej politike by to bola pravdepodobne ďaleko nižšia rozpočtová disciplína - plány na vyššie daňové úľavy, nižší vek odchodu do dôchodku a vyššiu podporu rodín s deťmi, by podľa hrubých odhadov mohli zvýšiť poľský verejný dlh o viac ako 10 percent HDP. V európskej politike by súčasne Poľsko asi preladilo na maďarskú nôtu. Andrzej Duda hovoril o väčšej podpore národného štátu a väčšom vymedzení voči Únii a predovšetkým Nemecku. To je v ostrom kontraste s dnešnej proeurópsku politikou Poľska, v ktorej je Nemecko jedným z hlavných partnerov. PiS by sa pravdepodobne inšpirovala v Maďarsku tiež pri riešení problému hypoték v zahraničných menách, kde nakoniec veľká časť strát bola prevedená na banky. Jesenné voľby tak môžu byť veľmi napínavé a zlotý z nich môže byť značne nervózny. V prípade tesného výsledku navyše prezident hrá kľúčovú úlohu pri zostavovaní novej vlády.

Región - forex
V piatok panoval v regióne relatívny pokoj. Pred konaním druhého kola prezidentských volieb oslaboval len poľský zlotý, ale nijako zásadne (0,3 percenta).

Dnes ráno však zlotý nadväzuje na predchádzajúce straty po tom, čo v druhom kole zvíťazil kandidát opozičnej strany PiS Duda. Iba z tohto titulu síce nečakáme zásadné politické zmeny, však neistota pred jesennými parlamentnými voľbami zjavne narástla. A to sa zlotému (ani poľským dlhopisom) nemusí páčiť, najmä krátkodobo.

Nadchádzajúci týždeň je aj inak na regionálne udalosti relatívne bohatý. Najviac pozornosti priláka zrejme zasadnutie maďarskej centrálnej banky, ale budú zverejnené aj reevidované výsledky HDP za prvý štvrťrok v Poľsku a v Maďarsku. Kým maďarským aktívam môžu okrajovo pomáhať revízie výhľadu na rating od agentúry Fitch na pozitívne, tak na zlotý sa zrejme bude podpisovať zvýšená politická neistota.

01 - Modified: 2007-06-09 15:45:30 - Feat.: 0 - Title: iHNed 9/6/07
01 - Modified: 2024-01-15 17:40:24 - Feat.: - Title: Duda a Tusk sa nezhodli v otázkach právneho štátu, rokovali aj o bezpečnosti 02 - Modified: 2023-12-21 09:19:57 - Feat.: - Title: Poľský prezident kritizuje dramatické reformy novej poľskej vlády vo vzťahu k verejnoprávnym médiám 03 - Modified: 2023-02-25 06:22:18 - Feat.: - Title: Vojna Ukrajincov a Poliakov zjednotila, povedali spoločne Duda a Zelenskyj 04 - Modified: 2023-02-22 20:28:33 - Feat.: - Title: Duda sa ako Bidenov predskokan dostal do ponižujúcej situácie, môže ísť o odvetu, píše poľský portál 05 - Modified: 2023-02-22 17:29:19 - Feat.: - Title: Slovensko a ďalších osem krajín žiada posilnenie východného krídla NATO, povedal Dudov poradca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:00