StoryEditor

Ministri financií a bankári z G7 riešia čínsku nadvládu

27.05.2015, 14:39
Autor:
TASRTASR

Ministri financií a centrálni bankári siedmich najvyspelejších štátov sveta, tzv. skupiny G7, sa dnes postupne schádzajú v Drážďanoch, kde ich až do piatku (29.5) čakajú rokovania o tom ako oživiť slabnúci rast globálnej ekonomiky. A tiež ako zmierniť napätie, ktoré vyvoláva snaha Číny o získanie väčšej ekonomickej moci. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Hlavnou témou stretnutia však bude otázka ako udržať slabnúci rast globálneho hospodárstva, ktorý ohrozujú prípadný štátny bankrot Grécka, stúpajúce ceny ropy a chaos na dlhopisových trhoch, čo znervózňuje investorov.

USA podľa nemenovaného zdroja pravdepodobne využijú toto stretnutie, ktoré sa začína dnes večer, a budú tlačiť na Európu, aby sa urýchlene dohodla s Gréckom na reformách a finančnej pomoci. Obávajú sa totiž geopolitických dôsledkov gréckej krízy.

Hostiteľská krajina Nemecko pritom dala stretnutiu pracovný názov: Smerom k dynamike globálnej ekonomiky. Ale predstavitelia G7 (Nemecka, USA, Kanady, Británie, Japonska, Francúzska a Talianska) sa musia zaoberať aj rastúcou silou krajiny, ktorá nepatrí do skupiny - Číny.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble agentúre Reuters minulý týždeň povedal, že účastníci rokovaní môžu neformálne prediskutovať aj rastúci význam čínskej meny jüan. Jej zaradenie do menového koša Medzinárodného menového fondu (MMF) by pre Čínu predstavovalo ďalšie štádium na ceste k "prerazeniu" medzi najväčších globálnych hráčov.

Európski členovia G7 pritom ignorovali výzvy USA a pripojili sa k čínskemu projektu Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB), ktorý tiež zvýši vplyv Pekingu vo svete. Naznačili tiež, že sú otvorení aj návrhu na zaradenie jüanu do systému zvláštnych práv čerpania (SDR), ktoré predstavujú menovú a účtovnú jednotku MMF. Čína by tak získala väčší vplyv vo fonde, v ktorom majú dominantné postavenie USA.

No hlavnou témou stretnutia bude situácia v globálnej ekonomike, ktorá po sľubnom štarte do tohto roka začína stagnovať v dôsledku spomaľovania kľúčových ekonomík: USA, Číny a Nemecka. Aj výkon japonskej ekonomiky zaostal za očakávaniami.

Eurozóna tak zostáva jediným svetlým bodom. Viaceré ukazovatele totiž signalizujú, že bolestivé reformy v Španielsku a Taliansku začínajú prinášať ovocie. Ale napätá situácia v Grécku a jeho prípadné vystúpenie z eurozóny môžu všetko zmeniť.

Schôdza v Drážďanoch by mala okrem iného vytýčiť aj program summitu lídrov G7, ktorý sa uskutoční na budúci mesiac v Nemecku.

Ministri by však mali tento týždeň predstaviť sériu opatrení na posilnenie boja proti finančnému terorizmu a daňovým únikom, a tiež opatrení ako pomôcť Ukrajine znížiť dlhovú záťaž a vyzvať svetové ekonomiky, aby vyvinuli väčšie úsilie pre zavádzaní štrukturálnych reforiem.

01 - Modified: 2007-06-11 16:36:41 - Feat.: 0 - Title: Humor
01 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-18 09:23:14 - Feat.: - Title: Geopolitické konflikty predstavujú vážnu hrozbu pre svetové hospodárstvo, píše sa vo vyhlásení skupiny G7 03 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-03-15 16:19:28 - Feat.: - Title: Skupina G7 hrozí Iránu novými sankciami, ak poskytne Rusku balistické rakety 05 - Modified: 2024-02-24 19:48:35 - Feat.: - Title: Lídri G7 chcú zvyšovať cenu, ktorú Rusko platí za vedenie vojny na Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:16