StoryEditor

Zbohom falafel, vitaj McDonald's, Iránci oslavujú dohodu s veľmocami

14.07.2015, 19:24
Autor:
TASRTASR


Obyvatelia iránskej metropoly Teherán privítali dnes uzavretie komplexnej jadrovej dohody medzi šiestimi svetovými veľmocami a Teheránom, ktorá by mala otvoriť cestu k zrušeniu medzinárodných sankcií a uvoľneniu izolácie islamskej republiky.

Menšie oslavy vypukli v teheránskych uliciach už bezprostredne po ohlásení historickej dohody. Teheránski vodiči od radosti trúbili na klaksóny svojich automobilov a dvíhali prsty na znamenie víťazstva, uviedla agentúra Reuters.

Večer, keď sa zmierni horúčava a skončí denný pôst dodržiavaný počas ramadánu, sa očakávajú väčšie pouličné "párty". Miestna polícia prisľúbila, že nechá oslavám voľný priebeh, pokiaľ nedôjde k porušeniu zákonov alebo islamskej morálky.

Priebeh jadrových rozhovorov s mocnosťami pozorne sledovali milióny Iráncov. Mnohí si ich úspech spájali s nádejou na zlepšenie svojich životných podmienok, na ktorých sa negatívne podpísali dlhoročné zahraničné sankcie.

Tlačovú konferenciu, oznamujúcu úspešné zavŕšenie rozhovorov vo Viedni, vysielala v priamom prenose - za veľkého záujmu divákov - iránska štátna televízia, rovnako ako prejav amerického prezidenta Baracka Obamu. Zvedavci sa zhromažďovali okolo televízorov aj v obchodoch a na iných verejných miestach.

Obamov prejav sa naživo vysielal v iránskej televízii len dvakrát. Okrem dneška sa tak stalo v apríli, keď oznamoval dosiahnutie predbežnej jadrovej dohody s Teheránom.

Ihneď po ohlásení dohody sa dnes medzi iránskymi používateľmi mobilov začali šíriť humorné SMS správy, ktoré si robili žarty z jej možného dosahu, uviedla agentúra AP.

"Zbohom falafel, vitaj McDonald's," znela jedna zo správ, zmieňujúca sa o tradičnom blízkovýchodnom pokrme. Iná žartovala, že bankomaty v Iráne začnú čoskoro namiesto rialov vydávať americké doláre.

Radosť a uspokojenie z dohody podľa agentúry Reuters prejavujú predovšetkým reformisti a stúpenci súčasného umierneného iránskeho prezidenta Hasana Rúháního. Ten voči zahraničiu zaujal pragmatickejšiu politiku než neho konzervatívny predchodca Mahmúd Ahmadínežád.

Iránski konzervatívci naopak pristupujú k súčasnej jadrovej dohode zdržanlivo a s výhradami a k oslavám reformne ladených Iráncov sa nepridávajú. Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí síce podporoval rokovania s veľmocami, k samotnej dohode sa však zatiaľ verejne nevyjadril.

01 - Modified: 2007-07-23 07:38:00 - Feat.: 0 - Title: Úspešný návrat Davenportovej v americkej lige
01 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 02 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov 03 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny 04 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 05 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:11