StoryEditor

Francúzi zdania banky. Chcú vytvoriť záchranný fond

17.09.2013, 17:30
Autor:
dujduj
Vláda vo Francúzku pripravuje novú bankovú daň, ktorá má pomôcť lokálnym samosprávam.
Vláda Francoisa Hollandea pripravuje novú daň pre banky, ktorá by mala byť využitá ako zdroj financovania pre miestne samosprávy. Výška dane by sa podľa návrhu mala určovať na základe súvahy banky, nie podľa objemu pôžičiek, ktoré banka miestnej vláde poskytla. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Získane prostriedky majú podľa zistení vytvoriť záchranný fond, ktorý by mal pomôcť miestnym samosprávam zasiahnutým toxickými aktívami finančných domov, ktoré sú považované za strojcov globálnej finančnej krízy. Banky podľa plánu vlády poskytnú záchrannému fondu polovicu prostriedkov a druhú polovicu zaplatí štát. Fond by mal mať palebnú silu v objeme 1,5 až 2 miliardy dolárov.


Táto daň by však nebola vo Francúzsku ničím novým. Bude doplnkom k už zavedenej dani z finančných transakcií. Konkrétne ide o daň z nákupu akcií vo výške 0,2 percenta, ktorú Francúzsko ako prvá únijná krajina prijalo už minulý rok. Krajina galského kohúta tak pokračuje v snahe donútiť banky, vnímané ako jedného zo strojcov finančno krízy, podieľať sa na záchrane francúzskej ekonomiky.  

Nové zdanenie bankových domov by pre Francúzsko mohlo znamenať aj riešenie problému nižších príjmov štátneho rozpočtu. Francúzsko svojim partnerom v Európskej únii sľúbilo, že na budúci rok zníži rozpočtový deficit pod tri percentá hrubého domáceho produktu. Aby splnilo tento cieľ, musela krajina už tento rok výrazne zvýšiť dane a ďalší rast plánovala aj na budúci rok. So svojimi plánmi však vláda narazila na odpor voličov a podnikateľov, ale aj Medzinárodného menového fondu. Pred necelým mesiacom tak Elyzejský palác voličov  uistil, že budúci rok dane zvýši menej, než pôvodne plánoval.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:49