StoryEditor

Globalizácia ekonomike prestala pomáhať

18.08.2014, 16:16
Autor:
tasr, stltasr, stl

Dlhé roky sa globalizácia svetovej ekonomiky oslavovala ako hnací motor rastu blahobytu. Uvádza to portál mesačníka manager magazin (mm). Teraz idea narazila po prvýkrát na bariéru. Ňou sa stal rozvoj protekcionizmu v niektorých dôležitých ekonomikách. V hre ide o veľa najmä Nemecku, jednej z najväčších svetových exportných veľmocí.

Globalizácia naráža na prekážky nielen vo svete, ale aj v Európe. Politici a významní ekonómovia sa nad jej stavom a vývojom začali viac zaoberať najmä po prevalení aféry americkej spravodajskej služby NSA v Nemecku a v iných krajinách. Medzi spojencami sa šíri nedôvera. Rastie sklon k uzatváraniu sa a k nacionalizmu. Príklon doprava sa potvrdil v májových voľbách do Európskeho parlamentu, rastie odpor voči cudzincom a hádky okolo predaja francúzskeho koncernu Alstom. Ukazuje sa, že uvedené tendencie sú silnejšie, ako liberálne usporiadanie sveta.

Politické krízy na Ukrajine, v Turecku a v juhovýchodnej Ázii či na Blízkom východe dodatočne zaťažujú jemne vyvážený systém medzinárodnej deľby práce.

Protekcionizmus v Číne a Brazílii vytvára pre zahraničných podnikateľov nové riziká.

Štáty skupiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika), ktoré boli roky superhviezdami zahraničných investícií, strácajú na lesku. Ich sklon k protekcionizmu však stavia podniky s aktivitami po celom svete pred nové výzvy. Berlínsky podnikový poradca, ekonóm a autor kníh Daniel Stelter uviedol, že "teraz sa prejavuje záujem nie o cenovú výhodnosť, ale o krízovú odolnosť" krajín. Niektoré veľké koncerny už začali postupný premyslený odchod z nich.

Stelter si kladie otázku, či globalizácia bola vhodnou len pre relatívne pokojné obdobie svetovej ekonomiky, jej "pekné počasie". Ak by sa na jeho ďalšiu otázku, či svet stojí pred etapou protekcionizmu odpovedalo kladne, pre Nemecko by to znamenalo koniec jeho podnikateľského modelu.

Množia sa signály, že Čína už onedlho môže prestať pôsobiť ako turbodúchadlo svetovej ekonomiky. Už niekoľko štvrťrokov klesá tempo rastu jej hrubého domáceho produktu. Vôbec nie je celkom isté, že aj tento rok dosiahne vzostup druhého najsilnejšieho hospodárstva sveta tradičných 7,5 a viac percent prírastku.

Niektoré krajiny BRICS strácajú svoju predchádzajúcu konkurenčnú výhodu. Rastú v nich mzdy, cenové a iné náklady.

Podľa analýzy manager magazinu z najnovšieho trendu budú oveľa viac profitovať Spojené štáty než Európa. Na západnej strane Atlantiku je mzdová úroveň taká stabilná, že náklady na prácu sa dajú smelo porovnávať s krajinami vo východnej Európe. V USA výrazne klesla cena energie. Cena plynu sa vďake rozšíreniu jeho ťažby v bridlicových oblastiach po celej krajine udržala na úrovni roku 2008. Spojené štáty vynikajú vysoko efektívnym kapitálovým trhom a digitalizáciou spoločnosti, politickou stabilitou a vymožiteľnosťou práva. Tým zvyšujú svoju podnikateľskú príťažlivosť a priťahujú firmy, aby sa v nich usadili.

01 - Modified: 2006-09-20 07:38:00 - Feat.: 0 - Title: Kabinet bude dnes rokovať o Jarjabkových novelách zákonov o STV a SRo
01 - Modified: 2024-01-02 13:22:25 - Feat.: - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Vzostup globálneho juhu pod hlavičkou BRICS. Ako si protipól Západu posilňuje svoje pozície? 02 - Modified: 2023-12-29 18:31:49 - Feat.: - Title: Argentína odmietla vstúpiť do zoskupenia BRICS. Nová vláda mení zahraničnú politiku 03 - Modified: 2023-11-21 20:54:14 - Feat.: - Title: Zoskupenie BRICS by podľa Putina mohlo pomôcť dosiahnuť politické riešenie konfliktu v Pásme Gazy 04 - Modified: 2023-09-27 14:06:57 - Feat.: - Title: BRICS rozširuje svoje obzory a hlavní členovia prosperujú 05 - Modified: 2023-09-21 12:24:52 - Feat.: - Title: Rozšírenie BRICS bude mať na medzinárodné vzťahy len obmedzený vplyv, tvrdí analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:57