StoryEditor

Poliakov čaká volebná dráma. Rozhoduje sa aj o eure

24.05.2015, 00:00

Má eurozóna v najbližších rokoch šancu získať veľkú posilu v podobe Poľska? Aj o tom Poliaci rozhodnú vo volebnej dráme, ktorá sa u našich severných susedov odohrá túto nedeľu.

Dvojica kandidátov, ktorí uspeli v prvom kole prezidentských volieb pred dvoma týždňami, sa o priazeň voličov pobije znova. Vo volebných preferenciách si idú doslova po krku, rozdiel je len veľmi tesný. Vedie opozičný konzervatívny kandidát strany Právo a spravodlivosť Andrzej Duda.

Verejnosť si získal kampaňou vo veľkom štýle na americký spôsob. Jeho náprotivkom je súčasný prezident Bronislaw Komorowski. V prvom kole sa mu nepodarilo presvedčiť nadpolovičnú väčšinu voličov. „Duda sa v kampani predstavil ako mladý a energický človek. Komorowského kampaň bola slabá, pretože ju podcenil,“ uviedol pre HN Aleks Szczerbiak, politológ a profesor na univerzite v britskom Sussexe.

Rozhoduje sa aj o eure

Obaja protikandidáti majú rozličné plány najmä čo sa týka spoločnej európskej meny. Zatiaľ čo Komorowski už začal nastoľovať cestu k prijatiu eura, jeho náprotivok Duda spoločnú menu kategoricky odmieta.

Do kariet mu hrá aj fakt, že Poliakov spoločná mena nezaujíma. „Poliaci euro nechcú. V posledných prieskumoch sa za spoločnú menu vyjadrilo len niečo nad 20 percent Poliakov. Navyše, pre prijatie novej meny by bola potrebná zmena ústavy,“ konštatuje riaditeľ Asociace pro mezinárodní otázky a odborník na Poľsko Vít Dostál.

Prípadná Dudova výhra by tak skomplikovala nielen prijatie eura, ale značne by ovplyvnila aj vzťahy Poľska a Európskej únie. „Duda a jeho strana Právo a spravodlivosť odmietajú dominanciu Nemecka v rámci únie,“ tvrdí Dostál. Na tom postavil aj svoju kampaň. „Neúnavne Komorowskému vyčítal, že sa nesnaží upevniť pozíciu Poľska v rámci únie a len sa podriaďoval vrtochom Nemecka,“ dodáva Szczerbiak. Podľa oboch odborníkov môže Duda v prezidentskom kresle skomplikovať aj vzťahy krajín Vyšehradskej štvorky.

Vo vzťahu k Rusku sa zhodli

Jediným spoločným menovateľom oboch kandidátov je ich postoj voči Rusku. Poľsko má totiž s Ruskom dlhodobo komplikované vzťahy, ktoré spôsobuje nielen konflikt na Ukrajine, ale aj spoločná hranica s Kaliningradskou enklávou. „Vzťahy s Ruskom rezonovali aj počas volebnej kampane. Ako Duda, tak aj Komorowski sú však voči konaniu Ruska na Ukrajine nekompromisní a mienia Ukrajinu podporovať,“ uzatvára Dostál.

01 - Modified: 2007-06-08 07:45:00 - Feat.: 0 - Title: Členské krajiny EÚ sa nedohodli v otázke úplnej liberalizácie poštových služieb
01 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 02 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil 03 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 04 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:29