StoryEditor

Technologická burza Nasdaq dosiahla hodnoty z čias internetovej bubliny

24.04.2015, 10:57
Autor:
idnes.czidnes.cz
Burza Nasdaq prekonala svoj rekord z roku 2000. Jej firmy tak majú dohromady najvyššiu hodnotu v histórii.

Analytici ale upozorňujú na to, že technologický trh v čele s gigantmi ako Apple a Google za pätnásť rokov dozrel a žiadna veľká bublina sa na ňom teraz prasknúť nechystá.

Index americkej technologickej burzy Nasdaq uzatvoril vo štvrtok svoje obchodovanie na méte 5 056 bodov. Prekonal tým tak doterajší historický rekord, ktorý predstavoval 5 048 bodov. Práve na takejto hranici uzavrel obchodovanie pri svojom doterajšom vrchole 10. marca roku 2000. Od tej chvíle začali akcie oslabovať, čo vygradovalo takzvaným spľasnutím internetovej bubliny na prelome milénia.

To vtedy znamenalo bankrot niekoľkých veľmi perspektívnych firiem a zároveň razantný pokles hodnoty akcií tých, ktoré to prežili. Jedným zo symbolov bola spoločnosť Pets.com, ktorá predávala chovateľské potreby a krmivá cez internet. Firma vznikla v auguste 1998, v januári 2000 už inzerovala počas prestávky Superbowlu a o mesiac neskôr vstúpila na burzu Nasdaq pri cene 11 dolárov za akciu.

Za 268 dní od tejto chvíle firma zbankrotovala a s ňou sa vyparilo aj 300 miliónov nainvestovaných dolárov. Akcie končili na hodnote 19 centov za kus. Obchodný model spoločnosti bol totiž neudržateľný. Z každej transakcie generovala stratu už pred započítaním nákladov na reklamu. A len tie predstavovali počas prvého účtovného roka 11,8 milióna. Firma pritom utŕžila len 619 tisíc dolárov.

O celom technologickom sektore sa vtedy na základe podobných príbehov začalo uvažovať oveľa triezvejšie a jeho rozvoj sa spomalil. Analytici, ale teraz upozorňujú na to, že súčasná situácia je zásadne odlišná. A podporujú ich v tom aj základné ukazovatele. "Jedným z hlavných kritérií, podľa ktorých posudzovať bublinu či nebublinu, je totiž ohodnotenie jednotlivých firiem i celého indexu," hovorí napríklad Tomáš Menčík zo spoločnosti Cyrrus.

Dôležitý je pomer medzi zárobkami a cenou akcií. Takzvaný P/E pomer je podielom medzi trhovou cenou akcie a ročným ziskom v prepočte na akciu. Zároveň teda ukazuje koľko-násobkom ročného zisku je celá trhová hodnota firmy.

A práve toto číslo činilo pri indexe Nasdaq v marci 2000 neuveriteľných 175, čo znamenalo, že investori očakávali od zatiaľ nepríliš zárobkových firiem žiarivú budúcnosť. Teraz sa pohybuje okolo 25 a podľa analytickej firmy Birinyi Associates by za rok mal byť na úrovni 19-násobku. To je hladina oveľa konzervatívnejších amerických indexov.

"Ide o úplne iné indexy. Dnes v nich hrajú prím úplne iné a hlavne oveľa dospelejšie firmy, "hovorí Menčík. Za pravdu mu dáva napríklad porovnanie agentúry Bloomberg, ktorá uvádza, že 8 z 20 vtedy najväčších firiem v indexe už neexistuje.

Naopak veľké firmy, ktoré prežili majú teraz oveľa triezvejší ohodnotenie ako pred pätnástimi rokmi. Napríklad akcie internetového portálu Yahoo! sa podľa Bloombergu v roku 2000 predávali za 648-násobok ziskov a cenné papiere e-shopu eBay dokonca za neuveriteľný 3220-násobok toho, čo firma zarábala.

Pri dnešnom pohľade na tieto tituly je vidieť ich oveľa zdravšie ohodnotenie. Yahoo! je burzou nacenený na 36-násobok ziskov a eBay len na 24-násobok. A v čele indexe sa nachádzajú spoločnosti, ktoré sa zaviedli ako továrne na peniaze. Najväčší verejne obchodovanú firmu na svete Apple nasledujú, čo do veľkosti Google, Microsoft, Facebook, Amazon a Intel.

"Sme totiž v čase technologickej, kým pred pätnástimi rokmi prebiehal len jej začiatok," vysvetľuje to Menčík. "Vtedajší firmy zďaleka nemali takú perspektívu a ich manažéri ani investori nevedeli, čo bude za rok alebo za dva," dodáva.

Aj dnes sa ale o niektorých sektoroch často hovorí ako o "prehriatych" či "nafúknutých". "Trebárs sociálne siete už ale nie sú tak extrémne nafúknutá vec ako pred rokom a pol," uzatvára analytik Cyrrus.

Aj tak sa ale o niektorých "prehriatych sektoroch" hovorí aj v súčasnosti. Sám Menčík napríklad zmieňuje biofarmaciu, ktorej tituly čas od času veľmi citlivo reagujú na neistotu na trhu. Analytici Bloombergu zase upozorňujú na čínske technologické firmy. Skôr ale na tie, ktoré "zostali doma" a nie tie, ktoré vlani zaznamenali veľkú vstupnú ofenzívu na amerických burzách.

Na možné prehriatie hongkonskej a šanghajskej burzy upozorňuje aj CNNMoney. Druhý menovaný trh totiž od záveru minulého roka narástol o desiatky percent. Server navyše pridáva fakt, že sa tak deje v čase, keď sa makroekonomické ukazovatele Číny spomaľujú.

01 - Modified: 2007-05-17 12:40:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko obnovilo dodávky ropných produktov do Estónska
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 02 - Modified: 2024-01-29 11:19:51 - Feat.: - Title: Armáda vypína internet v Rusku, krajina sa pripravuje na útoky dronov 03 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 04 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Hrôzostrašná štatistika. Až polovicu sexuálnych útokov na deti, spôsobujú iné deti 05 - Modified: 2024-01-03 14:58:13 - Feat.: - Title: Neplnoleté dievča virtuálne znásilnili v metavesmíre. Ide o prvý prípad, ktorý vyšetruje polícia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:23