StoryEditor

Putina porazili Nemci. Dajú Kyjevu lacnejší plyn

13.09.2013, 00:00
Nemci sa snažia vyšachovať ruského prezidenta Vladimíra Putina v boji o Ukrajinu.

Kyjev najnovšie podpísal novú dohodu s nemeckou spoločnosťou RWE. V hre je oveľa lacnejší plyn než ten ruský. Zápas o Ukrajinu medzi Európskou úniou a Ruskom sa tak vyostril. Nemci sľúbili Kyjevu šesť miliárd kubických metrov plynu ročne. Za tisíc kubických metrov im Kyjev zaplatí 385 dolárov. Za ruský plyn platí v priemere 400 dolárov.

Ukrajinská hra
Táto dohoda medzi ukrajinským Naftogazom a nemeckou spoločnosťou RWE sa deje v čase, keď má Kyjev podpísať asociačnú dohodu o prístupe k EÚ. K podpisu dôjde v novembri. O vplyv v krajine má však záujem aj Rusko.

Práve cena plynu by mohla byť istou pákou, ktorou si Nemci chcú najnovšie Ukrajinu poistiť. Tá však kalkuluje s viacerými možnosťami. „Ukrajina sa vždy snažila o to, aby získala výhody z oboch strán. Ak vstúpi do eurázijskej únie s Ruskom, nemôže pokračovať k príprave zóny voľného obchodu s Európou a naopak,“ potvrdil HN expert na Ukrajinu Petr Kratochvíl.

Súčasný ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa podľa neho bude snažiť hrať na obe strany. Ponuka od Rusov je lákavá, v hre by mohol byť až trikrát lacnejší plyn či iné hospodárske výhody.

Naopak, ak sa Nemci presadia na Ukrajine, vplyv ruského Gazpromu by postupne začal slabnúť. Podľa analytika Petra Marčana z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť by to mohlo znamenať, že Nemci by takýmto spôsobom mohli čiastočne vyšachovať Gazprom z hry. „Avšak, predstava, že by sa Ukrajinci dokázali zásobovať úplne bez plynu od Gazpromu, alebo že by sa od neho odpojili, nie je realizovateľný,“ potvrdil HN Marčan.

Hrozba pre Slovákov?
Ceny ruského plynu už niekoľko rokov komplikujú vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou. Na vlastnej koži to v januári 2009 pocítili aj Slováci, ktorí sa počas vykurovacej sezóny na dva týždne ocitli bez plynu. Po podpise dohody s Európskou úniou by sa rovnaký scenár podľa analytikov už opakovať nemal. Mohla by podľa nich nastať krátkodobá plynová kríza či výkyvy dodávok plynu. „Nás to v princípe neohrozí, keďže reverzný tok z Česka už funguje,“ povedal Marčan. Podobný názor majú aj ďalší experti. „Nemôžeme celkom vylúčiť, že by sa mohlo zopakovať napätie, ktoré sa tu už objavilo. Gazprom si je však vedomý, že Európa je preň kľúčovým odberateľom, preto ju nechce ohroziť,“ povedal pre HN Michal Šnobr, analytik J&T.

01 - Modified: 2005-06-08 06:18:00 - Feat.: 0 - Title: V Iraku uniesli tureckého podnikateľa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:44