StoryEditor

Koniec krízy či lov na Islamský štát. Toto je päť kľúčových odkazov Obamu

21.01.2015, 07:09
Autor:
pebpebTASRTASR
Americký prezident predniesol dôležitý prejav o stave únie. Spojené štáty sú podľa neho po viac než šiestich rokoch vonku z ekonomickej krízy.

"Je to pätnásť rokov, čo sme vstúpili do nového storočia. Pätnásť rokov, kedy sa teror dotkol našich brehov, kedy sa nová generácia ponorila do dvoch dlhých a nákladných vojen, kedy sme boli svedkami bludného šírenia recesie naším národom a celým svetom," začal Barack Obama tradičnú správu o stave únie.

"Bolo to, a stále je, ťažké obdobie pre mnoho ľudí. Ale dnes večer obraciame list. Je na nás, aby sme si vytýčili, kým chceme byť ďalších 15 rokov," dodal. "Tieň krízy pominul a únia je silná," odkázal šéf Bieleho domu Američanom.

Na spoločnej schôdzi oboch komôr Kongresu, Snemovne reprezentantov a Senátu, americkí prezidenti tradične predstavujú priority, ktoré chce ich administratíva v nasledujúcom období presadiť. Zároveň je to veľmi obľúbená platforma, ako zdôrazniť svoje doterajšie úspechy a zvýšiť svoju popularitu.

Prinášame vám päť najdôležitejších odkazov, ktoré Obama prezentoval vo svojom prezidentskom prejave.

1. Obama sa zameria na strednú triedu, zoberie bohatým

Obama vyzval Kongres, aby sa vymanil zo zaužívaných starých spôsobov konfrontačnej politiky a podporil úsilie o pozdvihnutie strednej triedy vyšším zdanením bohatých a obchodnými dohodami.

Hlavnou časťou Obamovho plánu na podporu strednej triedy je zvýšenie daní pre bohatých Američanov o 320 miliárd dolárov v nasledujúcich desiatich rokoch, aby bolo možné zaplatiť rozšírené daňové úľavy a vzdelávacie benefity pre strednú triedu, vrátane dvoch bezplatných rokov štúdia na vyšších stredných školách.

Zvýšenie sadzby dane z najvyšších kapitálových výnosov a dividend z 23,8 na 28 percent je populárne najmä medzi Demokratmi. Obama vo svojej výzve na zvýšenie dane obvinil lobistov zo súčasného stavu daňového systému. Podľa jeho slov je pretkaný medzerami, ktoré niektorým korporáciám umožňujú neplatiť nič.

Obama tvrdí, že jeho ekonomická politika sa odrazila v hospodárskom oživení a znížení nezamestnanosti na 5,6 percent. Prezident povedal, že je čas obrátiť strany z recesie a vojny a spoločne pracovať na riešení problémov strednej triedy, ktorá bola dosiaľ prehliadaná.

2. Lov na teroristov pokračuje

Americký prezident tiež vyzval Kongres, aby schválil nové oprávnenie na použitie sily proti militantnej skupine Islamský štát (IS) a neponáhľal sa s novými sankciami proti Iránu kvôli jeho jadrovému programu.

Obama povedal, že koalícii vedenej Spojenými štátmi sa darí zastaviť postup IS v Iraku a Sýrii. "Budeme pokračovať v love teroristov," dodal.

"Vyzývam tento Kongres, aby ukázal svetu, že sme v tejto misii jednotní, tým, že schválením rezolúcie o použití sily proti IS," vyhlásil Obama.

Viaceré americkí senátori vyvíjali tlak na prijatie nových sankcií proti Iránu, keď sa spomalili rozhovory o jadrovom programe Teheránu.

3. Zmeny, ktoré pomôžu vyliečiť rakovinu

Obama tiež povedal, že jeho vláda chce vyvinúť tlak na zavedenie použitia osobných genetických informácií, aby pomohla liečiť choroby, ako je rakovina a diabetes.

"Chcem, aby krajina, ktoré eliminovala obrnu a zmapovala ľudský genóm, viedla novú éru v lekárstve - ktorá poskytne pravú liečbu v pravý čas," povedal Obama.

"Dnes začínam novú iniciatívu precízneho lekárstva, ktorá nás priblíži k vyliečeniu chorôb, ako je rakovina a diabetes - a ktorá poskytne nám všetkým prístup k osobným informáciám, ktoré potrebujeme, aby sme udržali samých seba a naše rodiny zdravšie," povedal Obama.

Sekvencovanie individuálneho genómu - čítanie kompletnej genetickej informácie osoby - by mohlo urýchliť vedecký výskum a pomôcť farmaceutickým spoločnostiam vytvárať lieky na mieru jednotlivých ľudí. Použitie genetických informácií na identifikovanie liekov, ktoré pacientovi pomôžu, by mohli ušetriť desiatky miliárd dolárov, ktoré sa v súčasnosti vynakladajú na neúčinné lieky, doplnila agentúra Reuters.

4. Ochrana súkromia a boj s hackermi

Najsilnejší muž planéty vyhlásil, že nezabudol na diskusiu o súkromí na internete, ktorú vyvolal nedávny hackerský útok na spoločnosť Sony.

"Žiadny cudzí štát, žiadny hacker, by nemal byť schopný vypnúť naše siete, kradnúť naše obchodné tajomstvá, alebo napadnúť súkromie amerických rodín, zvlášť našich detí," povedal Obama.

Tajné služby pripravujú odporúčania, ktoré by mali ustrážiť budúce pokusy o narušenie súkromia a vláda zverejní na budúci mesiac správu o tomto probléme, doplnila agentúra Reuters.

Obama tiež vyzval Kongres na reformy daňového systému, ktoré by pomohli malým podnikom. Zjednodušenie procesu podávania daňových priznaní by podľa jeho slov pomohlo zmenšiť ich náklady.

5. Moderné prístavy, silnejšie mosty a najrýchlejší internet

Obama vo svojej správe o stave únie vyzval Kongres, aby schválil plán infraštruktúry, ktorý by umožnil stavbu moderných prístavov, silnejších mostov, rýchlejších vlakov a najrýchlejšie internetové pripojenie.

Nový infraštruktúrny balíček by podľa Obamu mohol vytvoriť 30-krát viac pracovných miest za rok.

Obama vyhlásil, že antisemitizmus, ktorý sa opäť objavil v rôznych častiach sveta, je poľutovaniahodný. Odmietol tiež "urážlivé" stereotypy o moslimoch, doplnila agentúra Reuters.

01 - Modified: 2007-02-21 07:19:15 - Feat.: 0 - Title: Poľsko sa striel nebojí
01 - Modified: 2023-06-23 12:50:31 - Feat.: - Title: Ponorka Titan dostala viac pozornosti ako stovky nezvestných migrantov. Obama kritizuje ignoráciu 02 - Modified: 2023-03-30 18:59:24 - Feat.: - Title: Muskov profil sa stal najsledovanejším na Twitteri, predbehol Obamu 03 - Modified: 2022-11-05 20:12:00 - Feat.: - Title: Ovládnutie Kongresu republikánmi by bolo hrozbou pre demokraciu, myslí si Obama 04 - Modified: 2022-10-15 19:17:43 - Feat.: - Title: Exprezident Obama podporí pred voľbami demokratov v troch kľúčových štátoch 05 - Modified: 2021-09-28 12:26:03 - Feat.: - Title: Hrozivá štatistika : V USA počet vrážd medziročne stúpol o rekordných 30 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:35