StoryEditor

Daňový raj na Cypre končí. Boháči utečú na Maltu

19.03.2013, 10:00
Cyprus môže doplatiť na zdanenie účtov. Podnikatelia si nájdu iné daňové raje.

Cyperský parlament v súčasnosti rokuje o prijatí záchranného balíčka vo výške 10 mld. Ak chce krajina pomoc dostať, musí vláda získať na daniach ďalších cca 5 miliárd eur, čo je pre pomerne malú ekonomiku mimoriadne vysoká suma. Dodatočné prostriedky majú byť získané:

  1. Zvýšením korporátnej dane z 10% na 12,5%
  2. Jednorazová daň z bankových vkladov vo výške 6,75% na vklady do 100 000 eur, 9,99% pre vklady nad 100 000 EUR.
  3. Zvýšenie dane z úrokov na 20% až 25%.

 

Vplyvy na slovenských a českých podnikateľov využívajúcich Cyprus pre daňové plánovanie

Je možné, že vplyv bude takmer nulový, ak bude daň uvalená len na sporiace účty. Väčší vplyv bude v prípade, že budú zdanené aj korporátne účty.

Bezprostredne po otvorení bánk môžu podľa Jaroslava Brychtu z X-Trade Broker peniaze odtiecť do domovských krajín vlastníkov cyperských účtov.

Štandardné medzinárodné riešenie však využíva vo väčšine prípadov v cyperských bankách iba transakčný účet, peniaze sú uložené v stabilnejších destináciách (Rakúsko, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, vybrané ázijské krajiny).

Ak bude daň zavedená aj na firemné účty, bude sa vplyv odvíjať od aktuálneho zostatku na účtoch.

Čo sa týka vplyvu na využitie Cypru ako jurisdikcie pre medzinárodné daňové plánovanie, je po technickej stránke vplyv nulový. Je otázkou, aký vplyv bude mať strata dôvery v krajine.

Je pravdepodobné, že časť podnikateľov namiesto Cypru využije Maltu, Veľkú Britániu alebo Holandsko. Na špekulácie je však zatiaľ príliš skoro, pretože nie je známa konkrétna podoba zákona.

"Časom môžu klienti presnunúť svoje peniaze do iných daňových rajov, ako sú napríklad Britské panenské ostrovy, Lichtenštajnsko, Kajmanské ostrovy, Belize, Bermudy a ďalšie," dodáva Brychta.


Plán ohľadom zavedenia bankovej dane na Cypre neohrozuje korporátne štruktúry, ale výrazne oslabuje dôveryhodnosť v bankový sektor tejto krajiny. Aký vplyv by mala taká dodatočná daň z vkladov na bankový sektor ostatných krajín konajúcich o prípadnej finančnej pomoci sa zdá byť v tejto chvíli zásadnou otázkou, ktorá môže mať kľúčový vplyv na skutočný výsledok týchto rokovaní.

Cyperská vláda má do dneška čas na to, aby parlament zmeny schválil a tie sa prejavili v legislatíve. Zmeny sa dotýkajú bankového sektora, ktorý je na Cypre dlhodobo problematický kvôli svojej expozícii voči Grécku. Napriek tomu, že finančné dôsledky a predovšetkým nepredvídateľnosť zákona výrazne znižujú dôveryhodnosť v bankový systém na Cypre, výhodnosť krajiny ako jurisdikcie pre medzinárodné daňové plánovanie zostáva zachovaná.

Zmeny sa fakticky nijako zásadne netýkajú zákonov ovplyvňujúcich podnikanie a podnikateľské prostredie, ktoré naďalej zostáva najústretovejšie zo všetkých krajín EÚ. V túto chvíľu je potrebné počkať, či vôbec návrh prejde parlamentom, prípadne v akej podobe.


Korporátna daň

Súčasná desaťpercentná nominálna sadzba dane má byť zvýšená na 12,5%. Podľa všetkých dostupných informácií aj napriek zvýšeniu korporátnej dane zostane Cyprus najvhodnejšou destináciou pre medzinárodné daňové plánovanie v rámci EÚ.


Banková daň

Má sa týkať všetkých bánk s licenciou na Cypre, teda aj napríklad Russian Commercial Bank alebo Societe Generale.
Nie je jasné, k akému dňu bude daň vyrubená. Špekuluje sa až o dátume 1. 4. 2013.

Je isté, že daň sa má týkať sporiacich účtov. Zatiaľ ani dobre informované zdroje na Cypre nemôžu potvrdiť, či sa bude táto daň týkať aj osobných a firemných účtov. Ak daň dopadne len na sporiace účty, je vplyv na podnikateľské prostredie minimálny.


Daň z úrokov

Na slovenských a českých klientov je vplyv minimálny, tí väčšinou držia svoje úspory vo výrazne stabilnejších bankových destináciách. Vplyv bude predovšetkým na ruských občanov, ktorí majú na Cypre uložených približne 20 miliárd EUR a proti ktorým je fakticky táto daň z vkladov namierená.


Prvé dopady zmien

Cyprus poškodil svoju povesť stabilnej krajiny priateľskej k podnikateľskému prostrediu. Možno očakávať odliv kapitálu a dôslednejšie nastavenie firemných štruktúr využívajúcich Cyprus v medzinárodnom daňovom plánovaní.

Sú zmrazené všetky účty v cyperských bankách (osobné, firemné aj sporiace).

Cez víkend ľudia začali masívne výbery z bankomatov, v súčasnosti na ostrove nie je k nájdeniu žiadny funkčný bankomat. Bankomaty sú prelepené páskami alebo nevydávajú hotovosť.


Najbližší vývoj

Dnes má zmeny prerokovať parlament. Vzhľadom k tomu, že koalícia súčasného prezidenta nemá v parlamente väčšinu (28 z 56 kresiel a 3 strany avizovali, že návrh nepodporia) nemusí zákon prejsť. Jeho prejdení sa však pripisujú väčšie šance než zamietnutie.

Nie je jasné, v akej konečnej podobe zákon prejde, ak prejde a aké by boli dôsledky jeho neprijatia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:55