StoryEditor

Z Ruska k nám prúdi stále menej plynu. Je to politika Moskvy, tvrdí Pavlis

29.09.2014, 11:14
Autor:
SITASITA
Plynári evidujú znížené dodávky plynu. Na Slovensko tak už prúdi z východu menej plynu necelé tri týždne.

Na Slovensko stále prúdi menej plynu z Ruska cez Ukrajinu. "Podľa neoficiálnych informácií sa minulý týždeň pohybovalo zníženie dodávok plynu na úrovni 10 až 20 %,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk zdroj z oblasti plynárenstva, ktorý si neželal byť menovaný. Podľa neho aj v pondelok evidujú plynári znížené dodávky plynu. Na Slovensko tak už prúdi z východu menej plynu necelé tri týždne.


Prečítajte si aj: Ak Rusko stopne plyn, tak máme zásoby ešte na pol roka


Znižovanie dodávok plynu z Ruska zatiaľ slovenské domácnosti či podniky výrazne neovplyvňuje, spotreba na Slovensku je totiž stále menšia ako obmedzenia z Ruska. Slovensko je pripravené aj na možnosť, že Rusko tok plynu úplne zastaví, v takom prípade má Slovensko zásobu ešte na pol roka.

"Ak by náhodou prišlo k odstaveniu, čo si myslím, že nepríde, vieme ďalej zabezpečiť dodávky plynu. Naše záťažové testy a analýzy hovoria o tom, že Slovensko je schopné prežiť pol roka bez nejakých veľkých obmedzení alebo výpadkov, či už pre podniky, alebo domácnosti," uviedol minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) v relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

Pavlis si myslí, že ide o politiku, je však presvedčený, že Rusko dodávky plynu úplne nezastaví. Podľa predsedu výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jána Hudackého (KDH) je hrozba odstavenia dodávok plynu akýmsi protisankčným signálom z ruskej strany. Myslí si, že Rusko tak chce ukázať, že aj oni majú nástroj, ktorým sa môžu brániť. „Ten plyn je skutočne strategický nástroj, ktorý Rusko vlastne môže použiť, ak bude pritlačené do kúta," uviedol v relácii Hudacký.

Ako dodal, je ťažko povedať, či Rusko nástroj aj naozaj použije, dúfa však, že nie. "Plyn je pre Rusko strategický, potrebujú zo Západu, z Európskej únie peniaze, lebo by sa dostali do ešte väčších problémov ako sú, lebo tie sankcie už vplývajú na hospodársky rast a rozvoj ekonomiky," myslí si Hudacký.

01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 05 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:41