StoryEditor

Dobré časy sa môžu skončiť už čoskoro. Kvôli USA

16.06.2014, 11:02
Investori v posledných týždňoch našli nový dôvod na optimizmus. Ten im však nemusí vydržať dlho.

 Trh s nadšením privítal sériu podporných opatrení, s ktorými na začiatku júna prišla Európska centrálna banka (ECB). Tá v prvom rade znížila svoje úrokové sadzby.

Zástupcovia ECB tiež okrem iného naznačili, že by sme sa v dohľadnej dobe mohli dočkať programu na výkup aktív v eurozóne. Investori si rýchlo spočítali, že uvoľnenejšia politika ECB a jej snaha o podporu reálnej ekonomiky prinesie viac lacných peňazí na akciové trhy. Mnoho hlavných akciových indexov preto mohlo v minulých týždňoch niekoľkokrát navýšiť svoje historické maximá. Navyše vďaka tomu, že akciové trhy prešli v práve skončenom týždni drobnou korekciou, sa pred nimi otvára ďalší priestor k rastu.

Má to ale jeden malý háčik. Za dverami je totiž zasadnutie amerického Fedu. To s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou prinesie ďalšie priškrtenie programu kvantitatívneho uvoľňovania. Tento výsledok by však pre investorov nebol nijako prekvapivý. Väčšie obavy budia v investorských kruhoch zvesti, že americkí centrálni bankári môžu pristúpiť k zvýšeniu úrokových sadzieb Fedu skôr, než sa ešte nedávno zdalo. Lepšia kondícia americkej ekonomiky by im k tomu dávala zelenú. Ak by sa zástupcovia Fedu o túto tému vo svojich komentároch opreli, môže to priniesť zhoršenie inak stabilnej nálady na akciových trhoch.

Na menových trhoch sú karty rozdané pomerne jednoznačne. Zatiaľ čo Európska centrálna banka bude v nasledujúcich mesiacoch uvoľňovať svoju menovú politiku, Fed bude postupne redukovať svoje kroky na podporu ekonomiky. Úroková výhoda eura proti doláru sa bude postupne vytrácať, čo bude euro tlačiť k slabším hodnotám. Posilňovanie dolára ale nebude nijako zbesilé. V jeho postupe k silnejším hodnotám ho totiž budú pribrzďovať technické faktory.
 
Ako už bolo spomenuté, tak nálada na finančných trhoch bola v posledných týždňoch veľmi pozitívna. Investori v honbe za vyšším výnosom vsádzali na akcie a ďalšie rizikové aktíva. Niektoré "bezpečné prístavy" sa medzitým dostávali na okraj záujmu. Túto situáciu zmenilo až vypuknutie ozbrojených stretov medzi povstalcami a vládnymi silami v Iraku. Zrazu sa časť investorov začala znova obzerať po bezpečí, čo pomohlo zlatu. Jeho cena sa odlepila od 4,5 mesačných miním pri hladine 1 240 dolárov za trójsku uncu a poskočila na 1 270 USD / uncu. Drobný potenciál k rastu má zlato aj v ďalších dňoch.

Eskalácia napätia v Iraku je zreteľne cítiť aj na trhu s ropou. Cena ropy Brent v závere minulého týždňa vyskočila až nad hladinu 114 dolárov za barel. Takto vysoko ešte tento rok nebola. Za vysokú trhovú cenu ropy nemôže len situácie v Iraku, ale nahor ju tlačia aj problémy v Líbyi a ochladenie vzťahov medzi Ruskom a európskymi štátmi. Cena ropy Brent nemá ani v ďalších dňoch príliš dôvodov k poklesu a mala by sa aj naďalej držať v blízkosti hladiny 110 dolárov za barel. Zlou správou je, že sa vysoké ceny ropy Brent onedlho prejavia v zdražení pohonných hmôt. A to bude pred blížiacim sa obdobím dovoleniek obzvlášť nepríjemné.

01 - Modified: 2006-06-27 07:16:00 - Feat.: 0 - Title: Slota neverí, že by Smer-SD zobral do koalície SMK
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:22