StoryEditor

Ústavná rada ju zamietla. Aj tak chcú Francúzi superdaň

23.03.2013, 15:58
Autor:
TASRTASR
Trojštvrtinová daň francúzskym socialistom neprešla. Teraz to idú skúsiť s trochu nižšou.

Francúzska vláda preskúma všetky možnosti s cieľom presadiť kontroverznú superdaň pre najbohatších Francúzov po tom, ako plány na pôvodne navrhovanú daň vo výške 75 % musela pre jej neústavnosť zrušiť. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie francúzskeho ministerstva financií.

Ešte koncom minulého roka označila Ústavná rada (obdoba Ústavného súdu vo Francúzsku) daň vo výške 75 % pre Francúzov s ročným príjmom nad 1 milión eur za protiústavnú. Podľa Ústavnej rady bola daň príliš vysoká a navyše vzťahovala sa na jednotlivcov, zatiaľ čo dane z príjmu sa vo Francúzsku zvyknú vzťahovať na domácnosti. Ako uviedla, takýto postup by poškodil rodiny, kde nad 1 milión eur ročne zarába iba jeden z partnerov, zatiaľ čo sa vôbec nedotkne rodín, kde obaja partneri majú príjem tesne pod touto hranicou.

V minulých dňoch sa k veci vyjadril aj Najvyšší súd. Ten uviedol, že daň by mala maximálne dosahovať 66 % z ročného príjmu, inak hrozí, že ju Ústavná rada opätovne zamietne. Takzvaná milionárska daň, ktorá mala začať platiť od tohto roka, bola jedným z kľúčových bodov prezidentskej kampane Francoisa Hollanda, ktorý si tak chcel získať verejnosť zápasiacu s krízou na svoju stranu. Aj keď daň mala štátu priniesť len niekoľko stoviek miliónov eur, socialisti trvali na tom, že bohatí by mali do rozpočtu prispieť väčším dielom. Viacerí ekonómovia ju však kritizovali s tým, že taká vysoká daň vyženie z krajiny najmä talentovaných ľudí, ktorých Francúzsko potrebuje.

Vláda aj po rozhodnutí Najvyššieho súdu však i naďalej počíta so zvýšením dane pre najbohatších, uviedlo ministerstvo financií, avšak s tým, že pravdepodobne nepresiahne 60 %. Podľa informácií agentúry AP horná sadzba dane z príjmu momentálne dosahuje 45 %.

Navyše, nová daň by sa mala týkať domácností, nie jednotlivcov, čo bol prípad pôvodnej dane, ktorú Ústavná rada aj z tohto dôvodu odmietla. Kedy by mohla vláda o zavedení zvýšenej dane rozhodnúť, ministerstvo financií neuviedlo, dodalo len toľko, že by ju mal zahŕňať rozpočet na rok 2014. Ten plánuje vláda pripraviť v 2. polroku tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:37