StoryEditor

Briti môžu prísť o americké banky. Kvôli Brexitu

19.08.2014, 00:00

Odchod z Európskej únie môže vyjsť Britániu draho. Najnovšie sa medzi hrozby, ktoré so sebou prinesie tzv. brexit, zaradil odchod amerických bánk z Británie. Tie už v súčasnosti chystajú plány na preloženie svojich aktivít do zahraničia.

Obavy z brexitu majú konkrétne Bank of America, Citigroup a Morgan Stanley. V hre sú tak tisícky pracovných miest. Len Citigroup totiž zamestnáva vo Veľkej Británii viac ako deväťtisíc ľudí.

Nebezpečný krok

Mnohé z amerických finančných domov majú svoje pobočky v Británii. Práve britský trh im totiž otváral dvere do celej Európy. Ak by však Veľká Británia z únie vystúpila, o tieto výhody by prišli.

Prípadný exodus amerických bánk by pritom nezostal bez následkov pre Britániu. „Tento krok by bol pre finančné centrum v Londýne veľmi nebezpečný. Zobral by Británii príjmy z daní a mohol by mať vplyv aj na súvisiace služby odvetvia, ako je právo a účtovníctvo, v ktorých sa Londýn stal centrom EÚ,“ hovorí pre HN Christian Schulz, analytik Berenberg Bank z Londýna.

Úvahy o odchode Británie z únie pritom silnejú s blížiacimi sa parlamentnými voľbami, od ktorých delí Britániu len necelých desať mesiacov. Práve od nich by sa mal vyvíjať ďalší politický vývoj v krajine. Súčasný premiér David Cameron totiž sľúbil, že ak v budúcoročných voľbách vyhrá, vyhlási referendum o odchode Británie z EÚ.

A práve stupňujúce sa politické tlaky vyvolali situáciu, keď si banky dávajú vypracovať krízové opatrenia a začínajú sa pozerať na ďalšie trhy. Pre denník Financial Times to potvrdil jeden z manažérov banky na Wall Street. „Úprimne, pozerám sa po presunutí niektorých činností do Írska. Myslím si, že írska centrálna banka a vláda by to privítali,“ povedal pre finančný denník manažér.

Dublin sa tak reálne môže stať pre americké banky alternatívou. Je totiž atraktívny kvôli nízkym daňovým sadzbám, anglicky hovoriacej populácii, ale aj anglickému právnemu systému a najmä kvôli členstvu v eurozóne. „Presúvanie len kvôli možnému opusteniu Británie z EÚ nie je jediným a ani hlavným dôvodom. Ďalším je optimalizácia podnikania, ktorú vedia docieliť v Írsku,“ tvrdí Lukáš Lóci, analytik spoločnosti Capital Markets.

Krízové scenáre

V súčasnosti funguje vo Veľkej Británii viac ako 250 zahraničných bánk, ktoré v minulom roku vytvorili prebytok obchodnej bilancie 71 miliárd dolárov. Asi tretina z nich pritom pochádza z obchodu s EÚ, takže tento výpadok by bol pre celú britskú ekonomiku značný. „Americké banky hrajú dôležitú úlohu v exporte finančných služieb Británie do ostatných členských štátov EÚ a na celom svete, takže to by bol veľký zásah. Britský finančný systém môže byť oveľa viac zahľadený do seba, ako je to teraz,“ vysvetľuje Christian Schulz.

Analytici však hovoria, že zatiaľ ide iba o predbežné opatrenia. „Stále ide len o tvorbu krízových scenárov, ktoré si banky dávajú vypracovať na množstvo negatívnych či pozitívnych udalostí, nielen na brexit. Navyše, prípadný odchod Británie z EÚ by nenastal okamžite a všetky strany by mali čas sa naň pripraviť,“ uviedol pre HN Peter Sklenář, hlavný ekonóm J&T Banky.

01 - Modified: 2006-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dušan Galis: jeho funkcie a platy
01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 03 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:49