StoryEditor

Slovensko už konkuruje svetu lepšie. V rebríčku dobehlo Botswanu

03.09.2014, 00:07
Autor:
pebpeb
V rebríčku konkurencieschopnosti poskočilo Slovensko o tri priečky. Stále však patríme medzi najhoršie európske krajiny.

Čo má Slovensko spoločné s africkou Botswanou? Obe krajiny získali rovnaké hodnotenie v rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra. V aktuálnej verzii si Slovensko polepšilo o tri priečky a umiestnilo sa na 75. mieste. Juhoafrický štát si udržal 74. pozíciu z minulého roka. 

S Botswanou tak máme podobnú perspektívu dosahovať ekonomický rast. Celkový výsledok ovplyvnila aj kvalita verejných inštitúcií, infraštruktúra, úroveň vzdelania či zdravotnej starostlivosti hodnotených štátov.

Spomedzi európskych krajín patrí Slovensko medzi najhoršie v Európe. Za nami skončila už len Ukrajina, Chorvátsko, Moldavsko a Grécko.

V prípade Slovenska však ide prvé zlepšenie po siedmich rokoch zhoršovania a minuločnom historicky najhoršom umiestnení. Celý rebríček si môžete pozrieť TU.

„Zlepšenie v rebríčku konkurencieschopnosti je potešujúce. Je to výsledkom snahy všetkých ľudí na Slovensku. Opäť sa potvrdilo, že boj s daňovými únikmi a znižovanie rozpočtových deficitov má zmysel a zároveň to vedie k zlepšovaniu pozície Slovenska," komentoval výsledky Správy o globálnej konkurencieschopnosti minister financií Peter Kažimír.

Pozítivny dopad boja vlády s daňovými únikmi potvrdil aj výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina.

Šéf aliancie, ktorá je partnerskou inštitúciou Svetového ekonomického fóra, však považuje pozíciu našej krajiny v rebríčku za mimoriadne nepriaznivú. Naša vláda musí podľa Kičinu prijať ďalšie zásadné opatrenia. "Je potrebné zlepšiť fungovanie verejných inštitúcií – predovšetkým súdnictva a vymožiteľnosti práva, bojovať proti korupcii a klientelizmu, ktoré podnikatelia vnímajú mimoriadne kriticky a zvýšiť atraktívnosť daňového systému nie pridávaním, ale rušením výnimiek a znížením sadzby korporátnej dane na úroveň okolitých krajín.“

Ďalšími bariérami sú podľa Svetového ekonomického fóra administratívne zaťaženie, nízka transparentnosť a efektívnosť verejných výdavkov, rigidný pracovný kódex, zaostávajúci vzdelávací systém a nízka úroveň inovácií.

V tomto roku WEF zaradilo do hodnotenia 144 krajín z celého sveta. Na vrchole rebríčka sa už šiesty rok po sebe umiestnilo Švajčiarsko. Singapur si udržal druhú priečku a USA sa posunuli z minuloročného piateho na tohtoročné tretie miesto. 

Hodnotené piliere konkurencieschopnosti

01 - Modified: 2006-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bugár sa ospravedlní
01 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 02 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Nové výzvy pre zvýšenie konkurencieschopnosti v EÚ 03 - Modified: 2024-01-25 12:52:53 - Feat.: - Title: Rizikom pre ekonomiku je aj strata konkurencieschopnosti firiem, upozorňuje Kamenický 04 - Modified: 2024-01-10 13:48:10 - Feat.: - Title: Separ je za mrežami. Obľúbená cestovateľská krajina ho plánuje deportovať na Slovensko 05 - Modified: 2024-01-07 06:24:46 - Feat.: - Title: Španielsko začalo uznávať kosovské pasy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:12