StoryEditor

Fitch: To, čo sa deje v Číne, sme ešte nevideli

18.06.2013, 18:14
Autor:
zajzaj
V krajine vyrástla podľa ratingovky masívna úverová bublina, ktorá hrozí prasknutím.

Čínsky tieňový bankový sektor sa úplne vymkol spod kontroly a celej krajine hrozí, že ju dostane do poriadnych problémov. Ratingová agentúra Fitch si v najnovšej správe posvietila práve na čoraz rastúce zadlžovanie sa Číňanov, ktorí sa húfne obracajú práve na "šedé banky", operujúce na okrajoch finančného systému.

Agentúra v tejto súvislosti varuje, že objem pôžičiek za roky narástol do kolosálnych rozmerov a spomaľujúcu krajinu čaká neľahká úloha, ako sa v budúcnosti vyhnúť prasknutiu úverovej bubliny. "Rastový model založený na pôžičkách sa v Číne viditeľne rozpadáva," povedal denníku The Daily Telegraph senior riaditeľka pekingskej pobočky Fitch Charlene Chonová. "Celé to môže skončiť masívnymi problémami a defláciou v štýle Japonska."


Agentúra v reporte upozorňuje najmä na fakt, že tieňové banky nepodliehajú v krajine žiadnej regulácii, nikto preto nevie s určitisťou povedať, koľko peňazí napožičiavali a aká je bonita ich klientov. To všetko vytvára obrovské systémové riziká pre celý bankový sektor.

Objem zlých úverov v tamojších licencovaných bankách síce nedosahuje ani jedno percento vkladov, tento údaj je však v situácii, keď vyše polovicu úverov v krajine poskutujú rôzne trusty a offshore fondy bez licencie, úplne bezpredmetný. V Číne sa totiž už začínajú objavovať známky prvých problémov. Banka Everbright pred časom oznámila, že nie je schopná splatiť úver banke Industrial Bank. Doplatila na turbulentný vývoj v medzibankovom úroku zvanom "Shibor", viaverí v tejto súvislosti upozorňujú na fakt, že z trhu sa dramaticky stiahla likvidita.

Fitch odhaduje, že tieňové banky za roky fungovania vytvorili v Číne "druhú bankovú súvahu" vo výške dve bilióny dolárov. Číňania sa totiž v posledných rokoch masívne zadlžovali - od pádu Lehman Brothers sa objem úverov v krajine zvýšil z 9 na 23 biliónov dolárov. "Zreplikovali celý americký bankový systém už za päť rokov," povedala na margo zadlžovania sa Chonová.

Podiel úverov na HDP vyskočil za posledných päť rokov o tri štvrtiny na 200 percent. To je viac, ako rásli úvery v neslávne slávnom období päť rokov pred vypuknutím globálnej finančnej krízy v USA alebo pred mohutným prasknutím bubliny na burze Nikkei v Japonsku v deväťdesiatych rokoch. "Toto je mimo všetkého, čo sme kedy videli vo veľkej ekonomike a nevieme, ako to celé skončí. Nasledujúcich šesť mesiacov bude kľúčových," myslí si Chonová.

Piatkové vydanie magazínu China Securities Journal prišlo s ešte horším číslom - podiel úverov na čínskom HDP totiž môže byť oveľa vyšší a má dosahovať až 221%, pričom zadlžovanie za poslednú dekádu stúplo až osemkrát. Mnohí pritom upozorňujú na očakávany exodus kapitálu z krajiny v momente keď americký Fed začne prriškrcovať svoju monetárnu politiku. Jeho známky už podľa magazínu cítiť aj teraz, keď z čínskych akciových fondov odtieklo v prvom júnovom týždni najviac peňazí v týždňoch od roka 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:37