StoryEditor

Centrálne banky určili smerovanie trhov

25.08.2014, 12:14

Úvod tretieho augustového týždňa sa niesol v znamení relief rally. Po udalostiach z predchádzajúceho piatka, keď nastal na trhu silnejší sell-off, si mohli trhy vydýchnuť, pretože počas víkendu sa znova všetko vyriešilo. Situácia na Ukrajine vyzerala byť upokojená a trhy dokázali v pondelok slušne rásť. Európske akciové indexy si pripísali silnejšie zisky a samozrejme sa darilo aj americkým kolegom. Trhy boli podporované aj zvýšením dôvery staviteľov domov (podľa Národnej asociácie staviteľov domov) na najvyššiu úroveň za posledných 7 mesiacov (55 bodov, odhad bol len 53 bodov). EURUSD pokračoval v prepade, no stále držal support na 1.3360.

Pod tento silný level ho poslali až inflačné čísla z USA, ktoré vyšli v utorok. CPI na ročnej báze skončilo na úrovni 2% a medzimesačne so zmenou +0.1%. Zelenej bankovke pomohli aj dáta z realitného trhu, keď nové stavby domov, spolu so stavebnými povoleniami skončili vysoko nad konsenzom trhu. Kráľovský menový pár tak zlomil support okolo 1.3350, povyberal stop lossy a ponoril sa až pod 1.3300, čo sú pre tento pár ročné minimá.

Prepad pokračoval až do konca týždňa a pár zatvára okolo 1.3240. Konečne sme videli väčšiu volatilitu, ktorá páru už pár týždňov chýbala. Týždeň sa prelial do svojej polovice a market vyčkával na zápisnicu z júlového zasadnutia FOMC. V stredu večer sme sa tak dočkali prekvapenia, pretože zápisnica naznačila celkom jastrabiu náladu vo Fede. Viacerí guvernéri sú za skoršie zvyšovanie sadzieb, ako trh očakáva a nepáči sa im ani forward guidance od Fedu. Investori to zobrali celkom jastrabo, vyhlásenie pomohlo doláru a akciám, na druhej strane poslalo nadol UST a zlato. Drahý kov poklesol už pod 1280 USD a nepomáha mu ani konflikt na Ukrajine, či Iraku. Naznačuje tak nezáujem investorov o toto safe haven aktívum a pravdepodobne bude s posilňovaním dolára naďalej klesať, najbližší cieľ na 1250 USD.

Americkým 10 ročným dlhopisom sa podarilo po FOMC zastabilizovať okolo 2.4% a výraznejšie neklesali. V posledných dvoch dňoch týždňa pútalo pozornosť sympózium v Jackson Hole, kde sa pravidelne každý rok stretávajú centrálni bankári z celého sveta. Market sa sústredil hlavne na prejav Yellen a Draghiho. Od Yellen sme sa ale nič nového nedozvedeli a v podstate len potvrdila to, čo povedala v stredu zápisnica. Povedala však, že QE skončí v októbri a že trh práce sa stále nezotavil, aj napriek prírastku pracovných miest.

Trh príliš nereagoval, pretože Yellen nebola dostatočne holubičia a podobných slov sme už veľa počuli. Od Draghiho taktiež neprišli žiadne pikošky, oznámil len že TLTRO je pripravené a spustí sa v septembri a že prípravy na nákupy ABS pokračujú rýchlym tempom. Obáva sa ale toho, že monetárna politika po čase stratí efektívnosť, ak nebude podporená fiškálnymi a štrukturálnymi reformami. Z korporátnych akcií si tentoraz vyberáme francúzsku spoločnosť Peugeot. Slovenská odnož ohlásila stabilný prvý polrok, pričom v druhom polroku očakáva zlepšenie. Ruský konflikt ju vôbec nepostihol, do Ruska exportuje len cca 100 áut mesačne. Produkcia áut stúpla za rok 2013 o 16% na 248 405 áut. Akcie automobilky reagovali takmer 5% ziskom. Druhou firmu je nemecká Commerzbank.

Nemecká vláda sa nechala počuť, že svoj 17% podiel si vo firme ponechá minimálne do roku 2016, pričom timing predaja je veľmi zložitý. Investorom táto správa postačila na to, aby akcie potiahli nahor o 4%. V priebehu tohto týždňa sledujeme nasledujúce dáta: Prieskum Ifo v Nemecku, predaje nových domov v USA, obchodnú bilanciu z Nového Zélandu, objednávky tovarov dlhodobej spotreby a spotrebiteľskú dôveru podľa CB v USA, nemecké predbežné CPI, predbežné HDP a predaje nových domov z USA, odhady CPI z Eurozóny a kanadské HDP.

01 - Modified: 2006-09-27 09:24:55 - Feat.: 0 - Title: Faktoring môže byť efektívnejší ako úver
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:48