StoryEditor

Grécka ekonomika smeruje k oživeniu

19.09.2013, 17:01
Autor:
TASRTASR

Grécka ekonomika "pomaly smeruje k oživeniu", uviedol minister financií Jannis Sturnaras. Informovali o tom Reuters a BBC.

Podľa Sturnarasa dostupné údaje signalizujú, že ekonomika v 2. štvrťroku medzikvartálne vzrástla prvý raz od začiatku krízy pred štyrmi rokmi. "Signály zotavovania sú teraz oveľa zjavnejšie," povedal Sturnaras. Nehovoril však o konci recesie.

Sturnaras vychádzal z vládneho odhadu sezónne upraveného vývoja hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý grécky štatistický úrad ELSTAT nezverejňuje. Podľa neupravených údajov, ktoré štatistický úrad zverejnil tento mesiac, HDP Grécka v 2. kvartáli 2013 medziročne klesol o 3,8 %.

Pozitívny vývoj ekonomiky povzbudil premiéra Antonisa Samarasa, ktorý vyzval medzinárodných veriteľov, aby nepožadovali ďalšie prepúšťanie, ani znižovanie platov, ani dôchodkov.

Sturnaras povedal pre agentúru Reuters, že v tomto roku očakáva zníženie domáceho HDP o 3,8 %. Európska únia a Medzinárodný menový fond počítajú s poklesom až o 4,2 %. Na porovnanie: vlani grécka ekonomika klesla o 6,4 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:40