StoryEditor

Zisk bánk skresal odvod. Straty hlásia aj giganti

30.07.2013, 16:45
Zisk Slovenskej sporiteľne a Tatra banky klesol. Pokles ziskov hlásia aj európske veľkobanky.

Slovenským finančným domom klesá zisk. Slovenskej sporiteľni a Tatra banke sa znížil v prvom polroku o približne deväť percent. Naproti tomu čistý zisk banky VÚB vzrástol takmer o polovicu a ČSOB o takmer percento.

Slovenská sporiteľňa dosiahla za prvý polrok tohto roka zisk po zdanení 91,2 milióna eur. Vlani banka v rovnakom období zarobila 100,4 milióna eur.

Tatra banka za prvý polrok zarobila takmer 52 miliónov eur, pred rokom to bola suma vyššia o takmer 5 miliónov.

ČSOB Finančná skupina si na svoj účet pripísala 30,6 milióna eur a jej zisk sa zvýšil medziročne o necelé percento. "Aj v dôsledku bankového odvodu sme však museli pristúpiť k racionalizačným krokom, ktorých ekonomický efekt bol znížený práve o jeho vplyv,“ povedal generálny riaditeľ Daniel Kollár.

VÚB zarobila vlani 36,9 milióna eur, v tomto roku dosiahla čistý zisk v hodnote 55,2 milióna eur. Banka vo svojom vyjadrení uviedla,že v minulom roku síce tratila na predaji zahraničných cenných papierov, teraz sa jej podarilo dosiahnuť aj mierny zisk z finančných operácií. 

Slovenská ekonomika aj bankový sektor majú za sebou náročný polrok. Na klesajúcu ziskovosť bánk má podľa analytika INESS Martina Vlachynského zhoršujúca sa ekonomická situácia, ktorá znižuje príjmy z úverov. "Núti tiež banky vynakladať prostriedky na krytie potenciálne zlyhaných úverov." Ďalším dôvodom je nárast bankového odvodu, ktorý si od bánk vyžiadal dodatočných 105 miliónov eur, čo je viac ako pätina ich zisku.

Koľko zarobili banky za prvý polrok
Slovenská sporiteľňa 91,2 milióna eur
Tatra banka 52 miliónov eur
VÚB Banka 55,2 milióna eur
ČSOB Finančná skupina 30,6 milióna eur
OTP Banka 0,35 milióna eur

Podľa Slovenskej sporiteľne sa pod pokles zisku podpísali najmä nízke úrokové sadzby, legislatívne zmeny v oblasti poplatkov a o 7,4 milióna vyššou odvodovou povinnosťou v tomto roku. Sporiteľňa menej zarobila aj na výnosoch z úrokov.

Nižší zisk hlási aj jej matka, skupina Erste Group, ktorej zisk sa prepadol o tretinu na 301,2 milióna eur. Šéf Andreas Treichl napriek tomu podľa agentúry Bloomberg povedal, že je umiernene pozitívny ohľadom ekonomického vývoja v regióne Strednej a východnej Európy v druhej polovici roka 2013. Banka sa podľa neho bude po navýšení kapitálu môcť pustiť do výnosnejších spôsobov úverovania.

Pokles ziskov hlásia aj európske veľkobanky. Najväčšej nemeckej banke Deutsche Bank sa zisk v druhom polroku znížil o takmer polovicu kvôli mimoriadnym nákladom na súdne spory. Čistý zisk sa znížil na 334 milióna eur z 656 milióna eur v rovnakom období pred rokom. Banka upozornila, že k poklesu zisku prispel aj rast skutočnej sadzby dane na 58 percent z minuloročných 31 percent.

Švajčiarska národná banka zaevidovala za prvý polrok stratu viac než sedem miliárd švajčiarskych frankov, čo je dôsledok poklesu hodnoty jej zlatých rezerv. V rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahla banka zisk 6,7 miliardy franku. Ako dodala, hodnotu zhruba 1040 ton zlata devalvovala o 13,2 miliardy franku.

Prekvapila však španielska banka Santander. Jej zisk prudko vzrástol na vyše miliardu eur, pod čo sa podpísalo výrazné zníženie rezerv na krytie zlých úverov. Najväčšia banka v eurozóne z pohľadu trhovej hodnoty musela po nástupe krízy v roku 2008 odpísať veľký objem zlých úverov a jej zisk za prvý polrok dosiahol 2,26 miliardy eur.

01 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Tatry 35 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:30