StoryEditor

Nikto nás nemôže zastaviť, vyhlásil Fico o Váhostave

24.04.2015, 12:21
Autor:
TASRTASR


Vláda použije peniaze z bankového odvodu na odkúpenie 50 percent pohľadávok veriteľov Váhostavu-SK presne tak, ako to naplánovala. "Túto operáciu nemôže nikto zastaviť, takže my ideme ďalej. Presne tak, ako bol zákon prijatý, sa bude táto operácia realizovať," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR premiér Robert Fico (Smer-SD). Ocenil na nej štvrtkové (23.4.) schválenie novely Obchodného zákonníka, ktorá túto možnosť prináša.

Kollár našiel chybu
Nezaradený poslanec parlamentu Jozef Kollár ešte pred jej schválením upozornil na stanovisko Európskej centrálnej banky (ECB) z roku 2012. Podľa neho sa bankový odvod nedá použiť na iné účely ako na riešenie budúcich systémových zlyhaní bánk.

"Je potvrdené, že s tým má ECB problém? Nemôžete brať za sväté všetko, čo povie opozičný poslanec," reagoval dnes Fico. Vláda podľa neho nemá žiadne takéto informácie z centrálnej banky. "Navyše máme potvrdené, že takéto operácie nepodliehajú schvaľovaciemu konaniu žiadnych orgánov EÚ," dodal.

Rovnako sa dnes vyjadrilo aj Ministerstvo financií (MF) SR. Zavedenie a použitie zdrojov z osobitného odvodu bánk podľa neho nepodlieha súhlasu alebo inej schvaľovacej kompetencii orgánov EÚ alebo ECB. Stanoviská banky majú odporúčací charakter, ako vyjadrenie sa k pripravovanej legislatívnej zmene.

"Osobitný odvod, ktorý napomôže riešiť krízovú situáciu v sektore stavebníctva, je plne pod kontrolou Slovenskej republiky. Použitie osobitného odvodu je riešením pre zmiernenie dopadov vzniknutej krízovej situácie, ktorá má potenciál byť spúšťačom hlbšieho systémového zlyhania," upozornil rezort financií.

Takýto krízový vývoj by podľa MF mohol ovplyvniť nielen živnostníkov v prípade Váhostavu-SK, ale aj celý sektor stavebníctva a následne bankový sektor ako najväčšieho veriteľa stavebných spoločností. "Použitím prostriedkov za prísne stanovených podmienok sa predchádza hlbšiemu systémového zlyhaniu a ohrozeniu finančného sektora, ako aj stability verejných financií a prostriedkov občanov," zdôraznilo ministerstvo.

Banky s Ficom nesúhlasia
Slovenská banková asociácia (SBA) trvá na tom, aby bankový odvod slúžil výhradne na účely, pre ktoré bol vytvorený. "Nesúhlasíme so zmenami v zákone, ktoré Národná rada (NR) SR prijala vo štvrtok. Máme obavu, že tento odvod bude využívaný na iné účely ako na riešenie kríz v bankovom sektore," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii prezident SBA Alexander Resch.

Asociácia zároveň pripomenula, že bankový odvod vznikol v roku 2011 preto, aby mal štát do budúcnosti finančné prostriedky na preklenutie možných finančných kríz v bankovom sektore.

"Legislatívne zmeny spôsobia, že prostriedky nahromadené v bankovom fonde môžu byť využité na iný účel, napríklad na selektívnu podporu rôznych spoločností, a nie na riešenie prípadných finančných kríz v bankovom sektore. To zjavne mení účel bankového odvodu," vyhlásil Resch s tým, že nie je jasný účel ani mechanizmus, ako budú tieto peniaze využívané. "Bude to iba na rozhodnutí akejkoľvek vlády," varoval.

01 - Modified: 2007-05-17 13:12:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko v marci zaznamenalo nárast miezd o 8,4 %
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk 05 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:35