StoryEditor

Najväčšie daňové raje spravujú Briti

19.04.2013, 00:00

Finančná skupina Penta vlani v lete presunula svoje hlavné sídlo z Cypru na britský ostrov Jersey. Podľa hovorcu skupiny Martina Danka ju tam pritiahli lepšie účtovnícke pravidlá. Tie, ktoré požadoval Cyprus, Pentu administratívne a časovo zaťažovali. „Neboli sme napríklad schopní oznamovať naše ročné hospodárske výsledky skôr, než v auguste či septembri nasledujúceho roku,“ hovorí Danko.
Britské daňové raje sú sídlom pre značnú časť svetového kapitálu. Popri dôvodoch, ktoré uvádza Penta, sú tu ďalšie – menej pozitívne. Napríklad zaručujú anonymitu, čo je veľké lákadlo pre čierne peniaze. Aj preto im viaceré európske štáty, ale i niektorí britskí politici idú po krku.

Tajné kontá
Ostrov Jersey je len jedným z mnohých daňových rajov, ktorý spadá pod britskú jurisdikciu. Ďalej sú to ostrovy Guernsey, Man či Kajmanie ostrovy a ďalšie. Napríklad Britské Panenské ostrovy získavajú z finančných služieb väčšinu svojho rozpočtu a podľa tamojších úradov poskytujú adresu takmer 500-tisíc aktívnych firiem. Z celosvetového počtu firiem, ktoré majú sídlo v daňovom raji, je to podľa odhadov 40 percent. Žije tam pritom len 30-tisíc ľudí, menej ako v celom okrese Kysucké Nové Mesto.

Úspech britských rajov je postavený aj na dobrom riadení. „Vyspelý právny systém postavený na anglosaských princípoch práva, dobrá infraštruktúra bankových a finančných služieb, daňová politika,“ menuje Danko. No okrem toho sú tu aj dôvody, ktoré si až toľko obdivu nezaslúžia. Napríklad anonymita, ktorú zámorské teritóriá vlastníkom účtov zaručujú, otvára dvere peniazom s pochybným pôvodom.

Zakročiť proti špinavým peniazom
Anonymita umožňuje podnikateľom či politikom ukryť svoje bohatstvo, nadobudnuté často nečestne, pred svetom. Okrem týchto nelegálnych peňazí využívajú firmy britské daňové raje aj na obchádzanie platenia daní. Práve preto viaceré európske štáty, najmä Nemecko, na Britov tlačia, aby proti ostrovným domíniám zakročili. Tlak sa stupňuje aj v Británii. Podľa britského denníka Guardian, ktorý sa odvoláva na časopis International Tax Review, sa chcú inšpirovať Spojenými štátmi, ktoré sú v boji proti čiernym peniazom ďalej. USA chcú už v tomto roku zaviesť nové pravidlá. Podľa nich majú zahraničné banky poskytovať úradom informácie o amerických vlastníkoch účtov.
Podobnú novinku podľa britských médií chce prebrať aj monarchia.

S nejakými nápadmi už prichádzajú tiež slovenské úrady. Ministerstvo financií zvažuje zavedenie novej dane, ktorá by sa dotkla transakcií slovenských podnikateľov do daňových rajov.

Podľa odborníka však nebude ľahké presvedčiť Britov, aby fungovanie svojich zámorských území sprísnili. „Za mnohými veľkými britskými firmami sedí firma z offshore krajiny,“ hovorí Karel Pluhař, senior partner spoločnosti Akont Trust Company. Preto si myslí, že ostrovné krajiny si svoju silu udržia. „Tlak určite porastie, ale daňové raje majú obrovskú motiváciu ignorovať ho,“ hovorí.

Pôvod britských rajov
Pôvod daňových rajov treba podľa Pluhařa hľadať v Paname, ktorá bola prvou krajinou, ktorá vytvorila potrebné zákony. Neskôr sa však tejto pozície sama vzdala. „Firmy, ktoré pôsobili v Paname, skopírovali jej legislatívu a prišli s ňou na malé karibské ostrovy. Tamojšej vláde vysvetlili, že ak prijmú takéto zákony, pritiahnu k nim veľké množstvo firiem, nebudú žiť len z turistického ruchu, ale budú mať aj služby s vysokou pridanou hodnotou,“ hovorí Pluhař.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:20