StoryEditor

Cena ropy už robí problém aj eurozóne

07.01.2015, 23:00
Autor:
jmjm
Čierne zlato sa dostalo pod 50 dolárov za barel a eurozóna do deflácie.

Prepad cien ropy na niekoľkoročné minimá už nerobí problém iba krajinám ako Rusko, Venezuela či Nigéria. Najnovšou „obeťou“ sa stala eurozóna. Prvýkrát po piatich rokoch sa menový blok prepadol do deflácie. V praxi to znamená, že ceny v poslednom mesiaci vlaňajška medziročne klesli o 0,3 percenta. „Spotrebiteľské ceny sa v eurozóne dostali pod nulu hlavne pre nízke ceny energií,“ potvrdil ekonóm Moody's Analytics Tomáš Holinka. 

Problém sa začal ešte v polovici minulého roka. Na trhu s čiernym zlatom začala vysoko prevažovať ponuka nad dopytom. Napriek tomu odmietli najväčší producenti ropy združení v organizácii OPEC obmedziť ťažbu, aby vyrovnali silu na trhu. „Ceny ropy sa tak v priebehu roka prepadli o približne 50 percent,“ hovorí o dôsledkoch Holinka.

Minister pre ropu zo Saudskej Arábie Ali al-Naimi ešte na sklonku minulého roka avizoval, že ropa by mohla zlacnieť až na hranicu 20 amerických dolárov za barel.

Energie zlacneli

To, že za nastolením deflácie v eurozóne stojí práve pokles cien ropy, ukazujú aj čísla z Bruselu. Podľa nich zostali ceny potravín, alkoholu aj tabaku počas posledného mesiaca vlani bez zmeny. Nulový rast si pripísali aj priemyselné produkty. Služby v menovom bloku dokonca zdraželi. Prepadli sa iba ceny energií. A to výrazne. Kým ešte v novembri poklesli o približne dve percentá, o mesiac neskôr to bolo o viac ako šesť.


Čítajte aj: Lacné čierne zlato narobilo problémy po celom svete


A napriek tomu, že v týchto dňoch sa ceny ropy Brent aj WTI dostali pod magickú hranicu 50 dolárov za barel, všetko sa ešte môže zhoršiť. Svet môže byť už čoskoro svedkom ďalšieho poklesu cien. Na sklonku vlaňajška totiž minister pre ropu zo Saudskej Arábie Ali al-Naimi avizoval, že cena čierneho zlata sa môže dostať až na 20 dolárov za barel. „Je však veľmi nepravdepodobné, že sa cena dostane pod túto hranicu. Naposledy tam boli trhy v roku 2002. Vtedy sa zmobilizovalo niekoľko obchodných hnacích síl, ktoré vytvorili obrovský odpor k ďalšiemu zníženiu cien,“ konštatoval pre HN šéf pre analýzy komodít zo spoločnosti IHS Jamie Webster. Očakáva, že ceny budú v najbližších rokoch veľmi premenlivé. Stúpať by podľa neho mali už za tri mesiace. Odborník na ropu zo spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak si nemyslí ani to, že sa ceny výraznejšie priblížia 20 dolárom. „Už teraz sa globálne ceny pohybujú na úrovni priemerných produkčných nákladov. V samotnom Perzskom zálive sú produkčné náklady približne 25 dolárov za barel. V Spojených štátoch a Rusku sa pohybujú okolo 55 dolárov. V kanadských ropných pieskoch sú náklady dokonca 70 dolárov za barel,“ vysvetľuje Tomčiak.

Ďalší pokles cien

Experti však očakávajú, že spotrebiteľské ceny v menovom bloku budú ešte pár mesiacov pod veľkým tlakom. Vo všeobecnosti panuje strach z deflácie. Bežní ľudia sa síce môžu tešiť na nižšie ceny za tovary a služby, s tým však spravidla prichádza aj pokles spotreby a investícií. Podniky aj ľudia totiž začnú odkladať nákupy a investície vo viere ďalšieho zlacnenia. A to by boli zlé správy pre stagnujúcu ekonomiku starého kontinentu. „Klesajúce ceny v kombinácii so slabým dopytom po mimoriadnych pôžičkách zo strany ECB pre komerčné banky signalizujú, že eurobanka môže už čoskoro spustiť kvantitatívne uvoľňovanie, aby prispela k obnoveniu rastu cien,“ uzatvára Holinka.

Benzín pre Slovákov zlacnie

„Ceny benzínu a nafty sa budú znižovať. Do konca januára by mohlo zlacnenie predstavovať až 15 centov,“ posiela dobré správy prostredníctvom HN expert na komodity zo spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Ceny pohonných látok tak budú pokračovať v poklese, ktorý sa začal v druhej polovici minulého roka. A podobne to môže byť aj v prípade plynu. „Všetko závisí od toho, aké podmienky sa podarí vyrokovať Slovenskému plynárenskému podniku s ruským

Gazpromom. Spoločnosti sú teraz v rokovaniach. Vzhľadom na poklesy cien ropy je však pravdepodobné, že sa môžu znížiť aj veľkoobchodné ceny plynu,“ konštatoval analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida. Je tak podľa neho možné, že domácnosti aj podniky na Slovensku sa budú môcť tešiť z lacnejšieho plynu už tento rok.

01 - Modified: 2007-02-09 11:10:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko sa chce stať stálym členom finančných zasadnutí G7
01 - Modified: 2023-06-30 05:45:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy vzrástli, Brent smeruje prvýkrát tento rok k rastu za celý mesiac 02 - Modified: 2023-06-23 16:22:29 - Feat.: - Title: Rope nepomohla ani prekvapujúca správa z USA, jej cena naďalej klesá 03 - Modified: 2023-06-23 06:22:45 - Feat.: - Title: Na trhu panujú obavy, ceny ropy klesli 04 - Modified: 2023-06-05 13:14:34 - Feat.: - Title: Šialenci s ropou, ktorí nám berú z peňaženiek 05 - Modified: 2023-05-14 09:53:33 - Feat.: - Title: Cena ropy padá tretí týždeň v rade. Nadol ju ťahajú ekonomické obavy v USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:26