StoryEditor

Benzín na Slovensku prepíše rekordy. Analytici čakajú pád

28.12.2015, 23:00
Lacnú jeseň pre motoristov vystrieda ešte výhodnejšia zima, cena benzínu klesne o šesť centov.

Ceny našich palív sú na niekoľkoročných minimách. Analytici odhadujú, že po predošlých prepadoch sa neustálili a môžeme očakávať ďalší pád. Dôvodom je nadprodukcia ropy. Čierne zlato na svetových trhoch padá a atakuje tridsaťdolárovú hranicu za barel. Kým ropní producenti plačú, majitelia áut šetria. Podľa analytikov by mohla cena za liter benzínu klesnúť o šesť centov a vydržať by mala až do júna. Momentálne sa cena 95-oktánového benzínu podľa štatistického úradu pohybuje okolo 1,21 eura za liter.

Dlho na tejto úrovni nevydrží. „Do polovice januára je možné zlacnenie až o 5 centov na 1,16 eura za liter benzínu. Na týchto cenách by pohonné látky mohli vydržať celý prvý polrok,“ povedal analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Analytik X-Trade Brokers Kamil Boros je ešte optimistickejší a predpovedá cenu o dva centy nižšiu. Tam bola cenovka benzínu naposledy v roku 2009. V niektorých regiónoch sa už teraz tankuje za 1,08 eura za liter. V nich bude nová cena atakovať jedno euro.

Nízka cena benzínu a nafty teší predovšetkým vodičov z povolania.“ Predpokladáme, že zníženie cien pohonných hmôt je dobrou správou pre každého vodiča rovnako, ako pre našich partnerských vodičov a vítame každého, kto chce používať našu platformu,“ povedal prevádzkový manažér Uber Bratislava Peter Chovanec.

Irán zamieša karty

Ropu tlačí k minimám jej nadprodukcia vo svete. Platí, že ak je ropy nedostatok, jej cena stúpa, ak jej je nadbytok, naopak, klesá. Momentálne jej vo svetových zásobníkoch priveľa. „Poslednú vlnu poklesu od začiatku decembra pripisujeme hlavne nečinnosti OPEC-u,“ vysvetľuje Boros. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu odmieta znížiť ťažbu, aby nestratila svoje postavenie medzi veľkými svetovými hráčmi. Kvóty, ktoré majú krajiny OPEC-u dané, výrazné prekračujú. Podľa Borosa už cena čierneho zlata nie je od dna ďaleko.

Od januára po zrušení sankcií začne Irán pumpovať ďalších približne milión barelov ropy denne. To tiež na istý čas ochromí ponuku. Iránska ropa by už mala byť v cene započítaná. Stále však nie je jasné, koľko jej naozaj krajina na trh dodá. Hovorí sa o 800-tisíc bareloch denne, ale v hre môže byť až dvojnásobok. Pokiaľ bude realita v spodnej časti tohto pásma, tak by to mohlo byť pre cenu ropy dokonca pozitívne, horná hranica by, naopak, zatlačila ceny ešte mierne nadol, dodáva Boros.

Tridsaťpercentnú hranicu nepodlezie

Niekedy sa však na čas môžu ceny ropy od benzínu môžu odchýliť, upozorňuje analytik Capital Markets Ján Jursa. Nedávne zvýšenie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky posilňuje dolár. To znamená drahšiu ropu pre zvyšok sveta, keďže sa predáva iba v tejto mene. Podľa Jursu môže s cenou pohnúť aj počasie. Fenomén El Nino, ktorý na začiatku roka prináša teplejšie počasie, v ďalšom roku zatlačí na dopyt.

Aktuálne je cena európskej referenčnej ropy Brent na úrovni 37 dolárov za barel. „Zvýšená ponuka môže tlačiť ropu ešte o niekoľko dolárov nižšie, ale hranica 30 dolárov by mala zostať neporušená,“ uzatvára Tomčiak.

Naopak, odborníci nepredpokladajú, že sa cena čierneho zlata prehupne cez sto dolárov za barel. Ropy na svetovom trhu je totiž prebytok. Ten môže zostať až do druhej polky budúceho roka. Najdrahšia bola ropa na svetových trhoch v roku 2008, keď sa jeho cena priblížila až k 150 dolárom na barel.

01 - Modified: 2007-12-19 05:38:00 - Feat.: 0 - Title: Kalendár Pirelli 2008 vydražili za 200 000 korún
01 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 02 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 03 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:46