StoryEditor

Maďarsko chráni pred krachom aj to, že nemá euro

25.07.2013, 14:20
Autor:
dujduj
Hrozí krajine bez ďalších reforiem a škrtov bankrot? Čítajte Tému týždňa na Finwebe.

Nemecký týždenník Die Zeit nedávno upozornil, že Maďarsku hrozí štátny bankrot. "Vláda Viktora Orbána by mala šetriť a mala by vykonať reformy, namiesto toho stavia na populizme a zdanení zahraničných koncernov," píše týždenník.

Dlh štátu a súkromného sektora dovedna dosahuje 120 % hrubého domáceho produktu. Splácanie úrokov spôsobuje väčšiu ťarchu iba Grécku a Taliansku, pritom tempo rastu hospodárstva nestačí na zastavenie rastu zadlženia.    

"Problémom Maďarska je trvale nízky rast ekonomiky a rastúci dlh," zdôrazňuje Zeit Online a citujúc analytika dodáva, že ak sa objavia problémy na medzinárodnom finančnom trhu, tak sa Maďarsko ľahko dostane do krachu.

Jiří Tyleček

X-Trade Brokers

Situácia v Maďarsku je v súčasnosti stabilizovaná, čo najlepšie ukazujú dlhodobo klesajúce úroky z maďarských dlhopisov na trhoch. Cez júnovú volatilitu sa stále pohybujeme blízko viacročných miním. Je pravdou, že ak by sa situácia na trhoch vyhrotila, Maďarsko by bolo spoločne s južným blokom eurozóny medzi prvými na rade, kto by začal mať problémy. Ku krachu má však táto krajina ešte stále ďaleko.

Maďarský dlh sa pohybuje okolo 80 percent HDP, čo robí v prepočte okolo 80 miliárd eur. Podľa aktuálnej štatistiky dlhu k HDP sa však dlh Maďarska pohybuje ako pod priemerom eurozóny, tak aj ľahko pod priemerom európskej dvadsaťsedmičky. To síce nie je žiadny super výkon v zadlženej Európe, sú však stále krajiny, ktoré sú na tom horšie. Navyše Maďarsko nemá euro a môže si pomáhať vlastnou menovou politikou.

Orbánova politika sa nedá šmahom odsúdiť, avšak negatíva prevažujú. Jeho regulácia a socialistické recepty robia krajinu nedôveryhodnou pre zahraničných investorov. Populisticky mu to však prináša body. Centrálna banka na čele s Orbánovým ľuďmi znížila v tomto týždni sadzby na historické minimum štyri percentá. Išlo už o dvanáste zníženie úrokov v rade. Orbán znížením ceny peňazí pomáha ekonomike pred voľbami v roku 2014. Negatívne dôsledky sa však môžu prejaviť až po voľbách. Na každý pád zostáva maďarská ekonomika v recesii a žiadne základy dlhodobého rastu nevidím.

Trend rastu dlhu k HDP bude minimálne určitý čas pokračovať aj na Slovensku, ale v tomto smere patríme v rámci EU k tým lepším. Je to celosvetový fenomén, a zatiaľ nič nenaznačuje tomu, že by Slovensko vyčnievalo z radu a bolo na ceste smerom ku krajinám s obrovskými fiškálnymi problémami ako je Maďarsko.

Stanislav Pánis

J&T Banka

Aktuálne nič nenasvedčuje tomu, že by sa mali Maďari dostať do krachu. Ak si pozrieme názor trhu prostredníctvom poistiek voči bankrotu - tzv. CDS kontraktov, nedosahujú kritické úrovne ako na prelome rokov 2011 a 2012.  Pohybujú sa rádovo na úrovni Talianska a sú nižšie ako portugalské. Takisto ani výnosy na dlhopisoch nemožno označiť za kriticky vysoké

Hodnotiť, či je štát na tom zle alebo dobre, je subjektívne. Závisí od uhľa pohľadu a od relatívneho porovnávania s inými. Napríklad deficit je v primárnom prebytku, čím sa môže pochváliť len málo štátov EÚ, bežný účet platobnej bilancie je tiež prebytku. Dlh predstavuje približne 80 percent HDP, čo je päť percentuálnych bodov pod priemerom EÚ 27. Ekonomika po poklese v minulom roku ožíva. Budapešť tak rozhodne nie je v zúfalej situácii.

Čo sa týka reforiem Orbána, tie na hodnotenie nechám niekomu inému. Napríklad zvýšenie daní pre veľké zahraničné koncerny určite nie je prínosom pre ekonomiku. Na druhej strane rast daňového zaťaženie vidieť takmer v celej Európe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:58