StoryEditor

Briti škrtli peniaze pre prisťahovalcov. Dotkne sa to aj stoviek Slovákov

14.08.2014, 07:23
Premiér David Cameron presadil prísnejšie pravidlá voči imigrantom.

Cudzincov čaká vo Veľkej Británii podstatne ťažší život. Premiér David Cameron sa im totiž chystá výrazne zoškrtať prídavky zo štátneho rozpočtu. Konkrétne ide o vytvorenie prísnejších pravidiel, ktoré majú okresať ich sociálne dávky či ďalšie benefity.

Na vlastnej koži by to mohli pocítiť aj mnohí z viac ako 50-tisíc Slovákov, ktorí v Británii žijú a sú do veľkej miery odkázaní na prídavky. Ešte viac sa im tak skomplikuje situácia, ktorú zhoršila už prvá séria škrtov na začiatku tohto roka. „Ako slobodná matka s minimálnym príjmom poberám príspevok na bývanie. Predtým sa tento príspevok dával za jednoduchších podmienok, v podstate kedykoľvek. Teraz musí človek zarábať viac ako 149 libier týždenne a pracovať v krajine pol roka,“ hovorí o zmenách Slovenka Ľubomíra Auxtová z Londýna.

Nič nie je zadarmo
Novými opatreniami chce britská vláda dostať pod väčšiu kontrolu príchod prisťahovalcov do krajiny a zabrániť tomu, aby dochádzalo k zneužívaniu jej sociálneho systému. „Nemôžete očakávať, že prídete do Británie a dostanete niečo za nič. Chceme sa uistiť, že sem prichádzajú správni ľudia zo správnych dôvodov. Tiež chceme zabezpečiť samotným Britom spravodlivé zaobchádzanie,“ zdôvodňuje rozhodnutie premiér Cameron.

Zmeny sa budú týkať najmä sociálnych dávok v nezamestnanosti a benefitov na deti. Hoci dnes túto finančnú pomoc môžu prisťahovalci poberať pol roka, po novom to budú len tri mesiace. Navyše musia cudzinci dokázať, že majú jasné pracovné vyhliadky, inak prídu aj o ne.

Cameron zároveň zaútočil na pracovné agentúry. Nepáči sa mu totiž, že robili nábor v zahraničí, pričom nedali šancu domácim zamestnancom. Týka sa to najmä pracovného portálu Jobcentre Plus, kde britská vláda vymaže 500-tisíc pracovných inzerátov, ktoré portál inzeroval po celej Európskej únii.

Britská vláda tiež avizovala, že bude prísnejšie kontrolovať vysoké školy, na ktoré sa zapísali falošní študenti a predstierali, že navštevujú školu, len aby mohli prísť do Veľkej Británie.

Bariéry pre cudzincov
Analytici sa však obávajú, že tento krok nie je motivovaný ekonomicky, ale skôr politicky. O desať mesiacov totiž Britániu čakajú dôležité parlamentné voľby. „Cameronova Konzervatívna strana totiž stráca časť voličov, ktorá začína sympatizovať s nacionalistickou Stranou nezávislosti Spojeného kráľovstva. Navyše v Británii silnejú euroskeptické hlasy a týmto trendom sa prispôsobujú aj konzervatívci,“ tvrdí Jiří Cihlář, analytik spoločnosti Cyrrus.

Medzi prisťahovalcami v Británii tvoria Slováci početnú skupinu. Hoci podľa posledných štatistík tam pracuje viac ako 50-tisíc Slovákov, neoficiálne sa hovorí o oveľa vyššom čísle. Situácia sa ich tak priamo dotýka. „Ak by toto bol iba začiatok a šlo by sa cestou budovania ďalších bariér, bolo by to pre Slovákov riziko. Z dlhodobého hľadiska to nepomôže nikomu,“ tvrdí Peter Bukov, analytik Capital Markets.

Niektorí Slováci však tento krok vítajú. „Skôr ide o to, že tento systém sa sprísnil, a to je dobre. Veľa ľudí to len využíva a nevážia si, čo im krajina poskytne. Pokiaľ niekto chce, zarobiť sa tu dá a žiadne benefity nepotrebuje, “ povedal pre HN Ján Jašurek, ktorý pracuje vo Veľkej Británii ako video technik pre TV spoločnosti. 

01 - Modified: 2006-09-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Palestínci vytvoria vládu národnej jednoty
01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:18