StoryEditor

Europoslanci podvádzali a napadli novinára (video)

26.06.2013, 13:50
Autor:
zajzaj
Poslanci neoprávnene získavali náhrady, medzi prichytenými bol aj český komunista.

V europarlamente koluje istá skratka. Znie SISO a hoci mnohí by si pod ňou predstavovali ďalší z galaxie eurobyrokratických termínov či názov nejakého obskúrneho výboru, jeho skutočný význam je oveľa prozaickejší. Znamená v preklade "zaregistrovať sa a vypariť sa" (z anglického Sign in and Sod off).

https://www.youtube.com/embed/VTpkdtzncT0

Mnohí z europoslancov túto skratku dôverne poznajú - prináša im totiž peniaze doslova za nič. Poslanci európskeho parlamentu totiž okrem viac ako štedrých platov poberajú aj celý rad príspevkov a náhrad, niektoré z nich sú však podmienené aspoň fyzickou účasťou v budove parlamentu. A práve SISO je technika, ako tieto pravidlá obísť.

Poslanec jednoducho príde do budovy parlamentu, zaregistruje sa, že tam v daný deň skutočne bol, a teda že má nárok na tristoeurový denný príspevok. Namiesto toho, aby však zamieril do rokovacej sály či do kancelárie však okamžite po tomto kroku odchádza, bez toho, aby v parlamente v daný deň čokoľvek urobil.

Už v minulosti vznikli viaceré videá, ktoré poslancov pri tejto praktike nachytali, to posledné, na ktoré vo svojom blogu upozornil think-tank Open Europe, však doslova vyráža dych. Reportérovi Tomovi Staalovi z holandského webblogu GeenStijl sa najnovšie podarilo nachytať českého europoslanca za Komunistickú stranu Čiech a Moravy, Miloslava Ransdorfa (v europarlamente je súčasťou strany GUE) a talianskeho Raffaela Baldassarra (v europarlamente je poslancom Európskej socialistickej strany).

Reakcia oboch pánov na prichytenie? Obaja páni odrazu prestali rozumieť angličtine. Došlo aj na fyzický kontakt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:06