StoryEditor

Kuba naháňa strach. Ak padne embargo USA, Karibik stratí turistov

21.08.2015, 15:01
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk
Zlepšovanie vzťahov medzi USA a Kubou predstavuje hrozbu pre iné ostrovy v Karibiku.

Aruba, Bahamy a ďalšie tropické destinácie závislé na príjmoch z turizmu sa obávajú, že ak Washington zruší hospodárske embargo voči Havane, návštevníci z USA sa presunú práve na Kubu, píše iDnes.cz

Pohľad na vztýčenú vlajku pred novo otvoreným veľvyslanectvom USA na Kube je jedným z najviditeľnejších signálov aproximácie oboch dlhodobých nepriateľov. Uvoľňovanie vzťahov medzi oboma krajinami má pokračovať aj naďalej a americký Kongres by mohol zrušiť hospodárske embargo voči ostrovu platné od roku 1962.

To síce bude veľkým prínosom pre kubánsku ekonomiku, prinajmenšom vďaka prívalu utrácajúcich amerických turistov, môže však byť katastrofou pre niektoré z malých ostrovov inde v Karibiku, ktoré sú silne závislé od cestovného ruchu, upozornil denník Financial Times.

Podľa analytičky M&G Investment Claudie Calichové bude prípadné zrušenie sankcií pre región zlomovou udalosťou. "Krajiny, do ktorých väčšina turistov prichádza z USA, sú tie, ktoré najviac stratia, pretože títo turisti budú namiesto toho smerovať na Kubu. To by mohlo byť pre niektorých katastrofálne," varuje.

Turistické zemetrasenie

Pracovný dokument Medzinárodného menového fondu zverejnený už v roku 2008 uvádzal, že hypotetické otvorenie Kuby turistom z USA by predstavovalo "seizmický posun" v cestovnom ruchu Karibiku a vyvolalo by šok v celom odvetví. Susedné destinácie by prišli o nepriamu ochranu, ktorú majú vďaka reštrikciám, a Kuba by zvýšila podiel na trhu.

Veľké problémy by to potom spôsobilo krajinám, ktoré sú nadmerne závislé od prílivu amerických turistov. Podľa vtedajších odhadov MMF by po zrušení embarga mohli na Kubu vyraziť ročne až tri milióny amerických turistov, čo by z ostrova urobilo pre Američanov najväčšiu turistickú destináciu.

Na Kubu vlani prišli tri milióny zahraničných turistov. To bol viac ako dvojnásobok v porovnaní s rokom 2008, kedy bola zverejnená správa MMF, ktorá od vtedy nebola aktualizovaná.

Malé karibské ostrovy prídu o veľkú časť turistov

Situácia sa od zverejnenia správy zmenila, aj tak sú ale čísla MMF o vývoji cestovného ruchu po uvoľnení embarga poučné, aj keď pre mnohé krajiny nie sú práve priaznivé. Ak by sa prognóza splnila, znamenalo by to pokles počtu turistov na Amerických Panenských ostrovoch o 35,5 percenta, na Bahamách o 31,3 percenta, na Kajmanských ostrovoch o 29,9 percenta a na Arube o 29,7 percenta.

Pokles o viac ako 18 percent by postihol tiež Anguilla, Turks a Caicos, Bermudy, Britské Panenské ostrovy, Belize, Jamajku, Svätý Krištof, Panamu, St. Martin, Kostariku či mexický Cancún.

Avšak by sa mohla objaviť aj hŕstka krajín, ktorým by uvoľnenie mohlo pomôcť. Sú to napríklad Martinik a Guadeloupe, ktoré by mohli prilákať francúzsky hovoriacich turistov vytlačených z Kuby americkými turistami.

Pre niektoré porazené krajiny však bude vplyv veľmi bolestivý. Napríklad na malom ostrove Aruba má cestovný ruch na celkovom hrubom domácom produkte krajiny podiel 88,4 percenta, čo je najvyšší údaj na svete. U množstva ďalších karibských krajín tento podiel je viac ako 40 percent. Niekoľko týchto krajín je tiež silne zadlžených a má relatívne nízky rating.

Generálny riaditeľ Svetovej rady pre cestovný ruch David Scowsill je však optimistickejší. Podľa neho je ubytovacia kapacita na Kube teraz v podstate úplne zaplnená. Vlani tu počet turistov stúpol o päť percent a tento rok sa čaká zvýšenie o 14,3 percenta. Krajine bude podľa neho nejaký čas trvať, než sa jej podarí vystavať hotely a ďalšie infraštruktúru, ktorú bude potrebovať pre zvýšenie počtu turistov.

To podľa neho znamená, že aspoň v najbližších dvoch až troch rokoch by turisti z USA na Kube v podstate iba vytesnili neamerických turistov na susedné ostrovy, a situácia by nemusela byť tak problematická.

01 - Modified: 2007-08-28 08:06:37 - Feat.: 0 - Title: Savo mení majiteľa, kupuje ho Benson Oak
01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 03 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 04 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 05 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:46