StoryEditor

Na zlate sa popálil. Zarobila mu až kríza

29.12.2014, 23:05
Autor:
macmac
V USA ho „nemusia“, zarobil na ich úverovej kríze. John Paulson správne stavil na realitný pád.

Stavil na zlato a prerátal sa. Pokladal ho za skvelú ochranu pred infláciou, jeho cena však nakoniec klesla a Paulson nezískal ani zďaleka toľko, koľko plánoval. Vyšla mu však iná predpoveď, a to kritika rizikových hypoték v Spojených štátoch. Realitná bublina naozaj praskla a jemu to vynieslo veľké peniaze – dá sa povedať, že na tejto predpovedi získal veľkú časť svojho bohatstva. Okrem zlata mu však nevyšla ani jeho „protieurová“ politika – euru predpovedal koniec, ktorý nenastal. „Zdá sa pravdepodobné, že tlak na euro bude príliš veľký a nakoniec sa rozpadne.“ Časom však oľutoval, že sa na dlhopisy európskych krajín pozeral skepticky. Prezident Európskej centrálnej banky si postavil hlavu a vyhlásil, že pre záchranu eura urobí všetko, a tak sa situácia zvrtla. Dobre pre Európu, horšie pre Paulsona. Jeho úspechy však aj tak prevyšujú neúspechy.

Stavil na pád a bol v balíku

Miliardárom sa stal v roku 2007, a to vďaka tomu, že predpovedal zlý koniec realitnej, či skôr hypotekárnej politike Spojených štátov. O dva roky skôr boli totiž ceny nehnuteľností veľmi vysoké, avšak s platením to bolo u majiteľov domov všelijako. Paulsonovi stačilo staviť na to, že akcie bánk naberú negatívny spád po celej krajine, a bol v balíku. Nakúpil swapy úverového zlyhania cenných papierov, ktoré sa týkali zlých hypoték, čím ochránil klientov a aj sám si dobre zarobil. Celkom slušne, konkrétne vyše dva a pol miliardy eur, keďže situáciu a chaos na trhu primerane využil. Ďalšou vecou však je, že mu mnohí doteraz vyčítajú, že do istej miery má na kríze aj sám vinu. Kde je pravda, je otázne a úplne to už zrejme nikto nezistí – pravdou však zostáva, že o zlých aktívach vedel a využil to vo svoj prospech.

Princíp jeho fondov je nudný. Ale oplatil sa mu

Celý svet ho pozná ako zakladateľa jedného z najznámejších hedžových fondov, Paulson & Co. Aj napriek tomu, že jeho politika bola pomerne suchopárna, oplatila sa mu. Princíp bol v tom, že keď sa začalo hovoriť o nejakej akvizícii spoločnosti inou, Paulson akcie konkrétnej firmy, ktorá bola predmetom preberania, nakúpil, pričom rýchlo predával akcie tej druhej spoločnosti, ktorá ju preberala. Keď sa proces akvizície skončil, rozdiely v cenách akcií oboch spoločností boli preňho čistým ziskom. Stávalo sa však aj to, že z procesu zišlo, akcie oboch firiem prudko klesli a Paulson utrpel stratu.  
Počas minulého roka začal výrazne investovať do gréckeho bankového sektora. Ako mnohí iní, aj on si totiž myslel, že po mnohých prepadoch dôjde k zlepšeniu a oživeniu. Kúpil nemalé podiely v Piraeus Bank a Alpha Bank. Tento obchod zdôvodnil tým, že sú skvele kapitalizované a smerujú k oživeniu.

Na zlate sa prerátal

V súčasnosti sa mu veľmi nedarí. Jeho hedžový fond v septembri prudko klesol. Advantage Plus Fund padol len počas uvedeného mesiaca o 11 %. V júni minulého roka zasa jeho fond PFR Gold Fund utrpel 23-percentnú stratu a prehĺbil ročnú stratu na 65 percent. Keďže je to však jeho najmenší fond, nijaká veľká katastrofa sa nekonala. Aj napriek tomu, že veľa stratil na zlate, oživenie realitného trhu hrá v jeho prospech. „Trh s bývaním sa odrazil od dna. A nie je ešte príliš neskoro naskočiť. Stále si myslím, že nákup bývania je najlepšou investíciou, akú môže individuálny investor urobiť,“ povedal pre CNBC.  

Dožičí si, ale dáva aj na dobročinnosť

John Paulson sa dá do istej miery považovať sa filantropa; dáva veľké sumy peňazí na podporu vzdelania vo Veľkej Británii aj v Spojených štátoch. Dotuje tiež neziskové združenia a výrazne prispel aj na výstavbu detskej nemocnice v Ekvádore. Zároveň sa však nedá povedať, že by šetril na sebe a svojom pohodlí: pred dvoma rokmi totiž kúpil sídlo Hala Ranch v americkom Aspene v štáte Colorado. Patril saudskoarabskému princovi Bandar bin Sultanovi a cena bola závratná – 41 miliónov dolárov za nehnuteľnosť a 8 miliónov USD za pozemok. To si už len tak hocikto nedožičí.

Od poradenstva k investovaniu

Má excelentné vzdelanie, vyštudoval na Harvarde a urobil si aj titul MBA. Jeho začiatky sa viažu na poradenskú spoločnosť Boston Consulting Group, kde istý čas robil konzultanta. Bol tam síce spokojný, avšak jeho skutočné záujmy smerovali inde, a to do sveta investícií. K svojmu snu sa dostal, keď si mal možnosť na vlastnej koži túto prácu vyskúšať v investičnej banke Bear Stearns. Bol tam úspešný a utvrdil sa v tom, že toto je cesta, po ktorej sa chce uberať. Pôsobil tam niekoľko rokov a dostal sa na oddelenie fúzií a akvizícií. Neskôr, keď nazbieral dosť skúseností, založil svoj vlastný hedžový fond Paulson & Co. Jeho hodnota bola 1,5 milióna eur, zo začiatku zamestnával iba jediného človeka. Začal poskytovať služby veľkým investičným spoločnostiam, konkrétne sa venoval spravovaniu účtov bankových inštitúcií, penzijných fondov aj poisťovní. Kancelárie má v Londýne, Hongkongu i v New Yorku, kde sa narodil.

Čo je hedžový fond

Hedžové fondy sú určené najmä pre investorov, ktorí sa v tejto oblasti dobre orientujú. Ich špecifikom je, že sú veľmi málo regulované, čo umožňuje aj veľmi riskovať. Ich cieľom je dosiahnuť čo najvyšší výnos pre klientov. Manažéri, ktorí sa o investície starajú, dostávajú ako odmenu podiel na výnosoch.

01 - Modified: 2007-02-02 13:54:00 - Feat.: 0 - Title: NATO v prípade násilia v Kosove tvrdo zakročí
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:32