StoryEditor

Putinova politika vytláča zahraničné banky z Ruska

13.06.2013, 12:50
Regulácie zo strany ruskej vlády obmedzili aktivity zahraničných bánk v krajine.

Ruské investičné banky, ktoré sú kontrolované vládou prezidenta Putina, zaznamenávajú zlaté obdobie. Dvom najväčším, Sberbank a VTB Group, sa od roku 2005 totiž podarilo zvýšiť päťnásobne príjmy plynúce z ich investičných činností. Každá minca však má dve strany a konkurentom z európskeho kontinentu, predovšetkým finančným domom ako UBS, Deutsche Bank a Royal Bank of Scotland, uniklo v tomto období až 50 percent z pôvodných zárobkov.

Tento stav dosiahli štátom kontrolované banky predovšetkým vďaka intervenciám zo strany Kremľa. Po tom, ako v roku 2008 skrachovala investičná banka Lehman Brothers a svetové finančné toky zamrzli, naliali Rusi do svojich najväčších spoločností 200 miliárd dolárov. Tým pádom  veľkým oceliarskym a ropným spoločnostiam zabezpečili stabilitu, no výmenou za to boli tieto spoločnosti prinútené začať využívať služby výlučne domácich bánk, predovšetkým Sberbank a VTB.

Od spomínaného roku 2005, kedy dosahoval trhový podiel ruských bánk iba 7 percent, je dnes situácia diametrálne odlišná, a trhový podiel v roku 2012 vzrástol až na 38 percent. Podarilo sa im totiž zdvojnásobiť objem pôžičiek a vďaka kapitálovej investícii od ruského vládneho kabinetu sa im otvoril priestor k výnosnejším operáciám, ako je napríklad riadenie fúzii a akvizícii, či vyššia kadencia obchodovania s derivátmi.

Naproti tomu podiel európskych inštitúcii poklesol zo 61 percent len na 32, podiel amerických bánk sa znížil z 27 percent len na aktuálnych 20.


Európske banky odchádzajú

Práve regulácia zo strany ruskej vlády primäla banky ako Barclays, či HSBC obmedziť svoje tamojšie aktivity, keďže už neboli pre ne rentabilné. Najväčšia holandská banka, ING Group, oznámila v októbri minulého roka svoj zámer ukončiť činnosť divízie obchodovania s akciami, najväčšia talianska úverová banka, banka UniCredit, premiestňuje časť investičných aktivít do Londýna. Vďaka tomuto kroku sa bankám podarí ušetriť významnú časť svojich nákladov a vyhnú sa riziku strát.

Predstavitelia všetkých bánk sa zhodujú, že na aktuálnu situáciu v Rusku sa treba pozerať realisticky a buď sa uspokojiť s vedľajšou úlohou, možno až s úlohou komparzistu, alebo sa z krajiny postupne stiahnuť. Sberbank a VTB budú totiž aj naďalej hrať prím. Vláda im dala do rúk konkurenčnú výhodu v podobe rôznych daňových úľav a iných výhod, vďaka ktorým dokážu svojim klientom poskytovať vyššie úvery pri nižších úrokových sadzbách.

Okrem toho sa domáce banky a iné finančné inštitúcie  čoraz viac udomácňujú na poli IPO a v oblasti M&A. Kým v roku 2008 nemali ruské spoločnosti za sebou ani jednu M&A operáciu, v roku 2012 mali v tejto oblasti už 13 percentné zastúpenie.

Pridaná hodnota

Dnešné úspechy ruských bánk však nie sú iba výsledkom krokov ruskej vlády. Tá im iba pootvorila dvere a bolo len na samotných bankách, či budú schopné ponúknuť aj kvalitné služby. Banky preto zmenili svoju koncepciu a snažia sa prichádzať s novými inteligentnými produktmi, nekonvenčnými nápadmi a poskytovať kvalitné a úprimné poradenstvo. Aj vďaka tomu si ruské banky vytvorili určitý kredit aj u zahraničných spoločností, respektíve zahraničných investorov.


Budúcnosť bankového sektora v Rusku

Bankový sektor v Rusku bude pravdepodobne vyzerať podobne ako ten francúzsky, kde existujú dve veľké domáce banky. Tie sú silné v určitých oblastiach investičných služieb, no v iných majú značné rezervy.

Podľa odhadov analytikov budú aj v najbližších rokoch dominovať na ruskom trhu práve Sberbank a VTB, no rovnako ani ony nedokážu stopercentne pokryť všetky oblasti tohto typu podnikania. Konkurencia tak určite ešte bude mať priestor získať späť stratené pozície. Značky ako Goldman Sachs, JP Morgan, či Deutsche Bank sú stabilne zárukou kvality. Jazýčkom na váhach zostane aj naďalej akiste Kremeľ, ktorý svojimi zásahmi a regulačnými nariadeniami značne ovplyvňuje celkovú ekonomickú situáciu v krajine a ako spomíname vyššie, dokáže vytláčať z krajiny prakticky kohokoľvek.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:10