StoryEditor

Draghi už má plán tlačenia peňazí. Oznámil ho Merkelovej

17.01.2015, 16:05
Autor:
TASRTASR

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi informoval nemeckú kancelársku Angelu Merkelovú a ministra financií Wolfganga Schäubleho o plánoch banky na tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE). V rámci tohto programu budú národné centrálne banky v eurozóne nakupovať dlhopisy vlastného štátu. Uviedol to vo svojom najnovšom vydaní nemecký týždenník Der Spiegel bez uvedenia zdroja, z ktorého cituje agentúra Bloomberg.

Tento plán sa snaží vyhnúť prenosu rizika medzi jednotlivými štátmi. Dlhopisy budú preto nakupovať národné centrálne banky, a to v súlade s kapitálovým kľúčom ECB, teda s limitom 20 až 25 % dlhu danej krajiny. Grécko bude pritom z tohto programu vylúčené, pretože jeho dlhopisy nespĺňajú potrebné kritérium kvality.

Hovorca ECB sa odmietol vyjadriť k akýmkoľvek návrhom programu QE a hovorkyňa nemeckej vlády len potvrdila, že Merkelová a Draghi sa stretli 14. januára na "pravidelných neformálnych rokovaniach", neprezradila však, o čom spolu hovorili.

Klaas Knot, guvernér holandskej centrálnej banky, časopisu Spiegel zase povedal, že ohľadne QE “zatiaľ nepadol žiadny konkrétny návrh". Rada guvernérov ECB sa najbližšie zíde 22. januára a trhy s napätím očakávajú, či rozhodne o nových opatreniach na podporu ekonomiku regiónu, ktorý platí eurom už 22. januára, a aké kroky podnikne.

Špekuluje sa o niekoľkých formách QE. Draghi v rozhovore pre Die Zeit naznačil, že ECB je pripravená prijať rozhodnutie už na budúci týždeň. Politici poskytujú médiám rozhovory ako na bežiacom páse a snažia sa presvedčiť nemeckú verejnosť, že eurozóna potrebuje nové stimuly, aby odvrátila defláciu.

Knot však zatiaľ nezaregistroval žiadne signály, skonštatoval pre Spiegel, že domácnosti odkladajú nákupy, na čo poukazuje Draghi. Takéto správanie je jedným z ukazovateľov deflácie. Knot tiež naznačil, že preferuje také opatrenia ECB, ktoré obmedzia prenos rizík medzi štátmi.

“Ak budú národné banky nakupovať len dlhopisy vlastných štátov, nebezpečenstvo neželaného prerozdelenia finančných rizík bude nižšie," vyhlásil. Dodal, že ak zostane riziko spojené s nákupom vládnych dlhopisov na "národnej úrovni", ECB tak ukáže, že sa stará výlučne o menovú a nie fiškálnu politiku.

01 - Modified: 2022-02-01 17:56:32 - Feat.: - Title: Sadzby na hypotékach padli na nové dno. Kedy sa vám oplatí zmeniť tú vašu a čo tým získate? 02 - Modified: 2021-12-16 12:42:33 - Feat.: - Title: Európska centrálna banka končí s nákupom dlhopisov. Úrokové sadzby však ponechá nezmenené 03 - Modified: 2021-03-18 14:10:38 - Feat.: - Title: Chvíľu to potrvá, tvrdí šéfka ECB. Investori čakajú, kým sa prejavia nové opatrenia banky 04 - Modified: 2020-03-26 15:06:16 - Feat.: - Title: Radikálne rozhodnutie ECB: Zrušila vlastný strop na nákup dlhopisov 05 - Modified: 2019-04-08 07:38:45 - Feat.: - Title: Maroko mení stratégiu. Hlási návrat na dlhopisové trhy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:27