StoryEditor

Taliansko chystá veľkú reformu. A chce byť novým lídrom EÚ

04.07.2014, 18:52
Autor:
tasr, stltasr, stl

Reforma Talianska je dobrou správou aj pre EÚ, pretože nové, silné Taliansko chce byť v krátkej budúcnosti novým lídrom Európy. Týmito slovami označil dnes taliansky premiér Matteo Renzi (na snímke) ambicióznu reformu svojej vlády počas stretnutia s členmi Európskej komisie (EK) v Ríme.

Výjazd členov exekutívy EÚ do Ríma sa konal v znamení oficiálneho prebratia polročného predsedníctva EÚ Talianskom.

Renzi aj pred pozvanými novinármi z členských krajín EÚ zopakoval, že 1000-dňová reforma, ktorú jeho vláda práve začína realizovať, zmení celú krajinu. Zdôraznil, že ide o vyjadrenie vôle občanov po serióznych zmenách, keďže jeho Demokratickú stranu (PD) volilo v májových eurovoľbách 11 miliónov voličov a PD je najsilnejšia politická strana v celej EÚ.

Chystané zmeny sa majú dotknúť širokého spektra života občanov, od ekonomických reforiem s dôrazom na rast a investície do inovácií po zmeny v domácom politickom systéme, civilnej justícii, volebnom zákone a ďalšie reformné opatrenia.

Renzi zdôraznil, že zmeny, ktoré chce na čele vlády presadiť a dokončiť v priebehu roku 2017, sú v plnom súlade so špecifickými odporúčaniami EK pre jeho krajinu. Týka sa to aj Paktu rastu a stability, kde Rím požaduje od Bruselu väčšiu flexibilitu pre prorastové opatrenia. Renzi, ale aj predseda EK José Manuel Barroso dnes v tomto smere zdôraznili, že nejde o zmenu Paktu rastu a stability, čo nie je možné, lebo ten je pevne zakotvený v legislatíve EÚ, ale jeho existujúce pravidlá poskytujú dostatok priestoru pre flexibilnejší výklad, čo treba využiť.

"Sme rozhodnutí zmeniť Taliansko. Ak sa Taliansko zmení, aj Európa sa môže zmeniť. Naša krajina, ak sa reformy podaria, môže byť lídrom EÚ, a my menší cieľ než toto nemáme," konštatoval Renzi.

Čo sa týka priorít jeho krajiny počas polročného výkonu predsedníctva, Renzi spomenul najmä oblasti ako nelegálna migrácia, kde podľa neho bude nevyhnutné užšie spolupracovať s Líbyou, pretože až 96 percent utečencov z Afriky a Blízkeho východu prechádza cez "líbyjský koridor". Znamená to finančne dôraznejšie posilniť európsku agentúru FRONTEX. Barroso dodal, že tu ide o kolektívnu zodpovednosť Európanov voči silnejúcim tlakom migrácie, a Taliansko, podobne ako Grécko, Malta čo Španielsko, nemôžu tomuto fenoménu čeliť osamotene.

Taliansko chce podľa Renziho využiť polročnú šancu predsedníctva v EÚ aj na to, aby sa únia viac priblížila k ľuďom, k občanom a ich túžbam. Barroso konštatoval, že Taliansko sa na túto úlohu dobre a zodpovedne pripravilo a Európska komisia podporuje pracovnú agendu talianskeho predsedníctva.

"Európska únia potrebuje rovnaký entuziazmus, nadšenie a vášeň pre Európu, ktoré v súčasnosti cítime v Taliansku," uviedol Barroso.

01 - Modified: 2006-07-24 08:01:29 - Feat.: 0 - Title: V Amerike chystajú stíhačku vhodnú pre Slovensko
01 - Modified: 2021-09-30 10:00:57 - Feat.: - Title: Hra alebo skutočnosť? Ride 4 je motocyklový simulátor nerozoznateľný od reality 02 - Modified: 2021-08-26 14:40:39 - Feat.: - Title: Explózia pred letiskom v Kábule. Neznámi páchatelia strieľali aj na evakuačné talianske lietado 03 - Modified: 2021-08-07 12:58:25 - Feat.: - Title: Zatkli 70-ročnú šéfku neapolského mafiánskeho klanu. Malé dievča, ako ju prezývali, netúžilo po sláve, ale po moci 04 - Modified: 2020-01-22 11:42:07 - Feat.: - Title: To je ale dobrota! Recept na tortellini s lesnými hríbmi v paradajkovej omáčke 05 - Modified: 2019-08-21 07:57:55 - Feat.: - Title: Nová kríza v eurozóne nehrozí, myslí si nemecký minister financií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:26